در حافظه موقت ذخیره شد...
با ارسال لایحهای به مجلس صورت پذیرفت
جزئیات حمایتهای دولت مردمی از «ایرانیان خارج از کشور»
به گزارش ایرنا، تسهیل بازگشت ایرانیان خارج از کشور و بهرهگیری از توانمندیهای علمی و تخصصی آنها در راستای توسعه و پیشرفت کشور ضرورتی اجتنابناپذیر است و موضوعی است که مورد تأکید بسیاری از کارشناسان و مسئولان قرار دارد اما این موضوع نیاز به عزم ملی و همکاری همه قوا دارد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند باید با بهرهگیری منطقی از ایرانیان خارج از کشور از ظرفیتهای آنان در داخل کشور استفاده کرد. اگرچه در سالهای گذشته در این راستا اقداماتی انجام گرفته، اما بسیاری از ایرانیان خارج از کشور برای انجام فعالیت در کشور با تردید روبهرو هستند. در همین راستا دولت برای بهرهگیری از ظرفیت این دسته از افراد در داخل و به منظور توسعه و پیشرفت کشور لایحهای را تصویب و به مجلس ارائه کرده است.
متن کامل لایحه حمایت از ایرانیان خارج از کشور
این لایحه که با همکاری وزارت امور خارجه و وزارت دادگستری به تصویب هیأت وزیران رسید، به مجلس شورای اسلامی ارسال شده است. در این لایحه تدابیری از جمله ارائه خدمات حقوقی، ارائه خدمات دولت الکترونیک و امور قضایی اتخاذ شده تا بتوان در حوزههای مختلف حمایتهای مؤثری را از ایرانیان خارج از کشور داشت.
بر این اساس ارائه خدمات حقوقی مناسب، مشاورههای حقوقی، در دسترسپذیری امکان فعالیتهای حقوقی برای ایرانیان خارج از کشور، امکان ارائه خدمات دولت الکترونیک به صورت مؤثرتر، فراهم کردن امکان دسترسی آنها به همه قابلیتهای فعالیتهای الکترونیک در دولت، ثبت درخواستها، صدور مجوزها و سایر اموری که ممکن است با دستگاههای اجرایی داشته باشند و همچنین اموری که ممکن است با دستگاههای قضایی داشته باشند در این لایحه پیشبینی شده است.
همچنین امکان شناسایی و جذب ایرانیان دارای استعداد در خارج از کشور برای عضویت در هیأت علمی، همکاری با شرکتهای دانشبنیان و مجموعههای دانشآفرین داخلی و تسهیلاتی برای حمایت از سرمایهگذاری مولد ایرانیان خارج از کشور در این لایحه پیشبینی شده است. حمایت از نخبگان ایرانی خارج از کشور و حفظ و اتصال و استمرار این ارتباط فرهنگی با کشور از محورهای اصلی این لایحه است. جزئیات این لایحه را در ادامه میخوانید.
تسهیل شرایط برای نخبگان خارج از کشور برای حضور در شرکتهای دانشبنیان
بر اساس این لایحه دولت مکلف است آن دسته از ایرانیان خارج از کشور را که بر اساس تعریف سند راهبردی کشور در امور نخبگان مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، نخبه علمی و صاحب استعداد برتر شناخته میشوند به مراکز آموزشی و پژوهشی، مؤسسات و شرکتهای دانشبنیان و سایر دستگاههای اجرایی در چهارچوب قوانین و مقررات معرفی و شرایط را برای آنان تسهیل کند.
فراهم کردن شرایط برای انجام فعالیتهای اقتصادی ایرانیان خارج از کشور
همچنین دستگاههای اجرایی مکلفند در چهارچوب وظایف و اختیارات خود، شرایط لازم را برای انجام فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری ایرانیان خارج از کشور در داخل کشور فراهم و تسهیل کنند.
بر اساس این لایحه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با همکاری وزارت امورخارجه و سایر دستگاههای اجرایی ذیربط و در چهارچوب استانداردهای امنیت نرمافزار و شبکه کشور موظفند امکان دسترسی ایرانیان خارج از کشور به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند را فراهم سازند. وزارت امور خارجه نیز موظف است ظرف ۶ ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون نسبت به تهیه بانک اطلاعات ایرانیان خارج از کشور و برقراری ارتباط با آنها اقدام نماید.
تقاضای عفو و امور حقوقی ایرانیان خارج از کشور
در این لایحه آمده است که قوه قضائیه مکلف است ظرف مدت سه ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون با ایجاد سامانه، شکایتهای ایرانیان خارج از کشور و تقاضای عفو موضوع ماده(۹۶) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ آنها را که توسط محاکم قضایی ایران محکوم شدهاند، مورد بررسی و اقدام قرار دهد.
بهرهمندی ایرانیان خارج از کشور از حقوق قانونی
به منظور تسهیل استیفای حقوق اتباع ایرانی آسیب دیده در قلمرو کشورهای خارجی و کمک به آنها در حفظ اموال، منافع و مالکیت فکری و به خصوص حفظ منافع کودکان و نوجوانان، زنان و زندانیان و همچنین حفظ امنیت مراسلات قضایی و غیر قضایی، معاونت حقوقی رئیس جمهور مکلف است با همکاری وزارت امورخارجه و وزارت دادگستری نسبت به راهاندازی سامانه خدمات حقوقی و رسیدگی به درخواستهای حقوقی ایرانیان خارج از کشور اقدام و پیگیریهای لازم را در چهارچوب قواعد بین المللی و حقوق بین المللی انجام دهد.
اقدامات حمایتی دولت برای ایرانیان خارج از کشور
دولت در موارد ضروری، اقدامات حمایتی لازم از قبیل انتقال به محل امن و تأمین امکانات و خدمات درمانی و بهداشتی مورد نیاز را برای ایرانیان خارج از کشور از طریق نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران یا سازمانهای بینالمللی با استفاده از تسهیلات و کمکهای بلاعوض یا مشارکت نهادهایی مانند هلال احمر و صلیب سرخ با هماهنگی دولت میزبان یا دولت ثالث و در چهارچوب حقوق بینالملل به عمل آورد. همچنین دولت مکلف است نسبت به حفظ و تقویت هویت ایرانی اسلامی ایرانیان خارج از کشور و استمرار ارتباط فرهنگی آنها با سرزمین مادری، از جمله از طریق برقراری امکان آموزش ایران شناسی، خط و زبان فارسی و فرهنگ و هنر ایرانی برای همه ایرانیان خارج از کشور اقدام کند.
تسهیل تردد ایرانیان خارج از کشور
در این لایحه عنوان شده که به منظور تسهیل تردد ایرانیان خارج از کشور، دولت موظف است با تشکیل هیأتی به ریاست نماینده وزارت امور خارجه، از طریق ایجاد سامانه استعلام، امکان اطلاع ایرانیان خارج از کشور متقاضی استعلام از آخرین وضعیت امکان تردد به کشور را که مبنای رفتار دستگاههای اجرایی با استعلام کنندگان خواهد بود فراهم کند. همچنین آن دسته از ایرانیان خارج از کشور که تا زمان لازمالاجرا شدن این قانون به طور غیر مجاز از کشور خارج شده باشند، در صورت بازگشت به کشور مشمول مجازات مواد(۳۴) و (۳۵) قانون گذرنامه مصوب ۱۳۵۱ نمیشوند.
تسهیل شرایط برای سرمایهگذاری در طرحهای دانشبنیان
به منظور ایجاد شبکه پایدار از متخصصان، نخبگان، سرمایهگذاران و کارآفرینان برتر ایرانی داخل و خارج کشور، توسعه بینالمللی و صادرات شرکتهای دانش بنیان، فناور و خلاق، صندوق نوآوری و شکوفایی مجاز است نسبت به سرمایهگذاریهای مشترک (هم سرمایهگذاری) با سرمایهگذاران ایرانی مقیم خارج کشور در طرحهای دانشبنیان ایرانی داخل یا خارج کشور با همکاری معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور، وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت امور خارجه اقدام کند.
ارائه امتیازات ویژه در قالب طرحهای مشترک
بر اساس این لایحه دولت مکلف است به منظور افزایش مشارکت و تعامل دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی، شرکتهای دانشبنیان و نهادهای غیر دولتی با متخصصان ایرانی مقیم خارج، مشوقها و امتیازات ویژه در قالب طرحهای مشترک تعیین کند.
کارشناسان امیدوار هستند با اجرایی شدن این لایحه دولت، شرایط برای ورود و سرمایهگذاری ایرانیان خارج از کشور تسهیل شود.