بازگشایی گره کور پتروشیمی گچساران؛ هنر دولت سیزدهم
بازگشایی گره کوربعد از 17 سال درپتروشیمی گچساران، هنر ارزش آفرینی وزارت نفت دولت سیزدهم با هدف جلوگیری ازخام فروشی در کشور.
ازپتروشیمی گچساران به عنوان ایرانیترین مجتمع های پتروشیمی کشوریاد می شود که همزمان با سفر استانی هیات دولت به کهگیلویه و بویراحمد با حضور آیت الله رییسی رییس جمهوری درشهرستان گچساران به بهره برداری رسید.
طرح ساخت خط لوله سراسری اتیلن غرب در سال 81 به منظور توسعه و آبادانی مناطق محروم غرب کشور به تصویب رسید. عملیات اجرایی آن نیز در زمینی به مساحت 157 هکتار در سال 83 با اعتبار پیش بینی شده 1.3 میلیارد یورو آغاز شد.
هرچند که اجرای این طرح در طول این سال ها رشد چندان قابل توجهی نداشت. این مجتمع قراراست سالانه یکمیلیون تن اتیلن و 184 هزار تن سیتری پلاس تولید کند.
این مجتمع دهمین مجموعه تولید اتیلن کشور به حساب می آید و زمینه ورود صنایع جدیدی در حوزه نفت و گاز را به کهگیلویه و بویراحمد فراهم می کند.
ازبهرهبرداری 68 پروژه نیمهتمام به ارزش 15 میلیارد دلار درسالجاری به عنوان یکی از برنامه های مهم وزارت نفت در دولت سیزدهم یاد می شود که با راهاندازی این پروژهها روزانه 130 هزار بشکه نفت و 40 میلیون مترمکعب گاز به تولید کشور افزوده میشود. بهره برداری ازپتروشیمی گچساران را می توان یکی از وعده های وزارت نفت دانست که تنها به فاصله دوسال بعد از شروع به کار دولت سیزدهم به بهره برداری رسیده است.
گفته می شود که مشکل مالی یکی از چالش های همیشگی پتروشیمی گچساران درسالهای قبل بوده که باعث شده این طرح تا این حد با تاخیر به بهره برداری برسد. گویا قراربوده که این طرح درنهایت در سال 99 به بهره برداری برسد اما در عمل این امر محقق نشد.
رییس جمهور درآیین افتتاح کارخانه پتروشیمی گچساران گفت: کارخانه پتروشیمی شهرستان گچساران که بخش عمده ای از مراحل ساخت آن به دست متخصصان ایرانی انجام شده مصداق هنر مقاومت در برابر تحریم هاست.
آیت الله سید ابراهیم رییسی با اشاره به اینکه صنعتگران ایرانی برای ساخت این کارخانه سنگ تمام گذاشتند بیان کرد: بهره برداری از کارخانه های پتروشیمی به عنوان واحدهای فراوری منابع نفت و گاز راه توسعه و ایجاد فرصت های شغلی را فراهم می کند.
وی بیان کرد: جذب 17 هزار میلیارد تومان اعتبار و انجام مراحل احداث در سه شیفت برای تکمیل پتروشیمی گچساران طی 2 ساله گذشته جلوهای از خودباوری و ما می توانیم است. بر اساس این گزارش آورده اولیه صنعت پتروشیمی گچساران برای استان سالانه 80 میلیون دلار خواهد بود. بهرهبرداری از این طرح تحول شگرفی در بهبود رشد اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد ایجاد می کند. این واحد پتروشیمی در استان کهگیلویهوبویراحمد و شهرستان گچساران احداث شده و سهم تجهیزات ساخت داخل در آن 83 درصد بوده است.
در این پروژه با داخلیسازی تجهیزات حساس به ارزش 33 میلیون یورو، به میزان 269 میلیون یورو صرفه جویی ارزی رقم خورده است.
پتروشیمی گچساران دارای 2 واحد الفین و یوتیلیتی بوده و فعالیت واحدهای مختلف این مجتمع متکی به تجهیز شیر اطمینان خطوط الفین است که از سوی یک شرکت دانش بنیان ایرانی ساخته شد.
وزیر نفت در آیین بهرهبرداری از پروژههای صنعت نفت در استان کهگیلویه و بویراحمد، با بیان اینکه پروژه فاز 11 پارس جنوبی پس از دو دهه بلاتکلیفی بهزودی آماده افتتاح رسمی با حضور رئیسجمهوری خواهد بود، ادامه داد: تا پایان امسال پنج طرح پتروشیمی دیگر در کشور به بهرهبرداری میرسد.
بهره برداری 68 پروژه نیمه تمام تا پایان سال
جواد اوجی از برنامهریزی برای بهرهبرداری از 68 پروژه نیمهتمام به ارزش 15 میلیارد دلار در سال 1402 خبر داد و گفت: با راهاندازی این پروژهها روزانه 130 هزار بشکه نفت و 40 میلیون مترمکعب گاز به تولید کشور افزوده میشود.
وی با اشاره به عزم دولت سیزدهم برای تکمیل پروژههای نیمهتمام تأکید کرد: پروژههای فاز دوم پتروپالایشگاه آبادان، پالایشگاه طرح توسعه فاز 14 میدان مشترک گازی پارس جنوبی و پروژههای جمعآوری گازهای مشعل از جمله پروژههایی بودند که در ماههای اخیر به بهرهبرداری رسیدند و امروز شاهد راهاندازی سومین الفین کشور پس از چند سال هستیم.
اوجی با بیان اینکه گازهای همراه میدانهای نفتی در جنوب کشور در پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس فرآورش و اتان تولیدی به پتروشیمی گچساران ارسال میشود، افزود: برنامهریزی شده که 68 پروژه نیمهتمام به ارزش 15 میلیارد دلار در سال 1402 به بهرهبرداری برسد.
وزیر نفت با یادآوری فرآیند طولانی ساخت پتروشیمی گچساران طی 17 سال گذشته گفت: در دو سال اخیر با تسریع این پروژه توانستیم بار دیگر زنجیره ارزش پتروشیمی کشور را توسعه دهیم.
وزیر نفت در آیین افتتاح این مجتمع گفت: برای اجرای این طرح اقتصادی بیش از 1.3 میلیارد یورو هزینه شد.
اوجی تصریح کرد: با راهاندازی 68 پروژه نیمه تمام روزانه 130 هزار بشکه نفت و 40 میلیون مترمکعب گاز به تولید کشور افزوده میشود.
وی تأکید کرد: انشاءالله در سال مهار تورم و رشد تولید، هر ماه یک پروژه بزرگ صنعت نفت آماده افتتاح خواهد شد.
اوجی با اشاره به اینکه در سفر نخست ریاست جمهوری به استان کهگیلویه و بویراحمد بیش از 600 میلیارد تومان پروژه مسئولیت اجتماعی به وزارت نفت واگذار شد، تصریح کرد: این رقم در سفر دوم ریاست جمهوری به این استان به بیش از 2 هزار و 50 میلیارد تومان رسیده است و وزارت نفت در این حوزه تلاش کرده است خوشقول باشد و طبق برنامه این پروژهها را جلو ببرد.
وی با اشاره به حجم 92 میلیارد بشکهای نفت درجای میدانهای نفتی واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: این استان توان تولید روزانه 500 تا 600 هزار بشکه نفت را دارد و وزارت نفت در دو سال گذشته 2.6 میلیارد دلار پروژه نفتی و گازی برای این استان طراحی کرده است.
اوجی اظهار کرد: براساس برنامهریزی انجامشده پتروشیمی دهدشت که خوراک آن از پتروشیمی گچساران تأمین خواهد شد نیز تا پایان سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
وی با تأکید بر اشتغال کارگران شاغل در پتروشیمی گچساران در سایر طرحهای پاییندستی این پتروشیمی گفت: در این پروژه بیش از 3 هزار نفر اشتغال دارند که قرار است در فاز دوم این پروژه و توسعه میدانهای نفتی و گازی موجود در این استان به کارشان ادامه دهند.