اروپا همچنان از روسیه گاز وارد میکند
کارشناس دیپلماسی انرژی گفت: اروپا در سال 2020 بالغ بر 20 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی مایعشده (LNG) از روسیه وارد کرده که نشان میدهد ورای تبلیغات رسانهای گسترده بر ممنوعیت واردات گاز روسیه، اما در عمل اتحادیه اروپا نتوانست از گاز روسیه خود را بینیاز کند.
مسعود مستأجران، کارشناس دیپلماسی و دکترای مهندسی نفت از دانشگاه نفت مسکو در گفتوگو با ایرنا در ارتباط با بازار جهانی گاز و تحولات مرتبط با آن گفت: بررسیها نشان میدهد هر ساله در سراسر جهان حدود 3.9 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی مصرف میشود و با توجه به افزایش نگرانیهای زیست محیطی در دهه اخیر، پیشبینی میشود اقبال به مصرف گاز طبیعی رشد قابل توجهی داشته و در نتیجه آن این حامل انرژی نقش مهمی در تأمین انرژی مورد نیاز در سراسر جهان ایفا نماید.
وی افزود: یکی از مهمترین تحولات سالهای اخیر در صنعت گاز، تقابل گازی روسیه و اروپا بوده که تأثیرات مهمی بر قیمت گاز داشته است. با توقف صادرات گاز روسیه به اروپا از مسیر خطوط لوله، قیمت گاز رشد قابل توجهی را تجربه کرده است. هرچند در حال حاضر قیمت گاز طبیعی کاهش یافته اما همچنان کشورهای اروپایی قیمتهای بسیار گرانی را برای گاز طبیعی تحمل میکنند، بهعنوان نمونه در ماه جاری قیمت هاب گازی TTF (هاب مستقر در اروپا) نسبت به هنری هاب (هاب مستقر در امریکا) اختلاف 7 برابری را نشان میدهد. در این مورد لازم به ذکر است اتحادیه اروپا با فشار و طراحی امریکا، واردات گاز طبیعی از مسیر خطوط لوله را متوقف کرده است اما با این حال در سال 2022 بالغ بر 20 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی مایعشده (LNG) از روسیه وارد کرده که نشان میدهد ورای تبلیغات رسانهای گسترده بر ممنوعیت واردات گاز روسیه، اما در عمل اتحادیه اروپا نتوانست از گاز روسیه خود را بینیاز کند.
مستأجران همچنین گفت: اقدامات اتخاذشده توسط اتحادیه اروپا بهمنظور مقابله با بحران انرژی با پذیرش و تحمل هزینههای قابل توجهی همراه بود. هزینههای مذکور شامل قیمتهای بیسابقه گاز بود که صدمات سنگینی بر تولید بخش صنعتی اروپا وارد کرد. اروپا در سال 2023 با تهدیداتی در حوزه انرژی مواجه است. از جمله مهمترین این تهدیدات، بهبود سریع تقاضای اقتصادی چین است که این کشور را به بازار جهانی گاز طبیعی مایعشده بازمیگرداند و رقابت برای خرید محمولهها را افزایش داده و اتحادیه اروپا را در شرایط سختی قرار خواهد داد. از سویی دیگر بهدلیل کاهش بارش برف در سال 2022 در اتحادیه اروپا، تولید برقابی مطابق برآوردهای این اتحادیه پیش نرفته است و میتواند فشار مضاعفی بر تقاضای گاز طبیعی وارد نماید. مستأجران ضمن تأکید بر رشد جهانی تجارت LNG افزود: نقش گاز طبیعی مایعشده در تضمین امنیت انرژی اروپا در سالهای آینده همچنان بالا خواهد بود. بر اساس پیشبینیها، ظرفیت دریافت گاز طبیعی مایعشده در سال 2024 تقریباً 30 درصد افزایش یافته و تعداد پایانهها نیز از 27 به 35 پایانه رشد خواهد یافت. برآوردها نشان میدهد این اتحادیه در سال 2023، با واردات 190 میلیارد مترمکعب رکورد جدیدی در زمینه واردات گاز طبیعی مایعشده (LNG) ثبت خواهد کرد که بیشترین میزان رشد واردات از ایالات متحده خواهد بود و این اتحادیه بیش از پیش به امریکا وابسته خواهد شد.