صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • بانک و بیمه
  • انرژی
  • حمل و نقل
  • مسکن
  • بازار سرمایه
  • کلان
  • اقتصاد بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره چهار - ۲۳ خرداد ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره چهار - ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ - صفحه ۱۰

گام‌های دلارزدایی تندتر می‌شود

از آغاز سال ۲۰۲۳ میلادی، رویدادهای زیادی به منظور کاهش سلطه دلار بر اقتصاد جهان روی داده که باعث شده «دلارزدایی» در کانون توجه قرار گیرد

 


ایرنا به نقل از وبگاه چاینا دِیلی در گزارشی درباره «روند دلارزدایی» آورده است: از آغاز سال ۲۰۲۳ میلادی، رویدادهای زیادی در ارتباط با «دلارزدایی» رخ داده است: روسیه و ایران به طور مشترک اعلام کردند که از ارزهای دیجیتال برای تجارت بین‌المللی استفاده می‌کنند. عربستان سعودی برای فروش نفت خود با ارزهایی غیر از دلار امریکا موافقت کرد. آرژانتین و برزیل قصد داشتند ارزهای مشترک تولید کنند. برزیل و چین توافق کردند که استفاده از دلار امریکا به‌ عنوان ارز میانی را متوقف کنند. بتدریج که استفاده از یوان چین در جهان افزایش می‌یابد، اصطلاح «دلارزدایی» بیشتر در کانون توجه قرار گیرد.
 
دو دلیل مهم برای سرعت گرفتن دلارزدایی در کوتاه‌مدت
اولین دلیل، جنگ روسیه و اوکراین است. اعمال مجموعه‌ای از تحریم‌های مالی از سوی امریکا علیه روسیه، از فوریه (بهمن، اسفند) ۲۰۲۲ میلادی و انتقاد چندین سازمان از جمله صندوق بین‌المللی پول و افراد مشهور از این اقدام، اعتماد به دلار و ارز رایج را در بخش‌های بزرگی از اروپا متزلزل کرده است. دومین دلیل، کسری بودجه و بدهی امریکا است. نسبت کسری مالی امریکا به تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۰ میلادی در زمان همه‌گیری کرونا، ۱۵ درصد بود. بدهی ملی امریکا که در سال ۲۰۰۸ میلادی ۱۰ تریلیون دلار بود، به ۳۱,۴ تریلیون دلار افزایش یافته است و احتمالاً باز هم افزایش خواهد یافت. این موضوع به طور جدی بر اعتماد مردم به ثبات دلار در بلندمدت تأثیر می‌گذارد. فرایند دلارزدایی نیز تا حدودی فرایند تعدیل سبد سهام توسط سرمایه‌گذاران جهانی است. اگر اعتماد مردم به دلار تضعیف شود، طبیعی است که سهم دلار در دارایی‌های مالی مختلف کاهش یابد.
 
دو عامل مؤثر بر دلارزدایی در بلندمدت
عامل اول، سهم تولید ناخالص داخلی و تجارت خارجی امریکا در کل جهان کاهش یافته است. در پایان جنگ جهانی دوم، تولید ناخالص داخلی امریکا، ۵۶ درصد از تولید ناخالص داخلی کل جهان را تشکیل می‌داد. با این حال، در سال ۲۰۲۰ میلادی، این میزان به ۲۴ درصد کاهش یافت که به معنای کاهش بیش از نیمی از سهم اصلی آن بود. سهم این کشور از تجارت خارجی در کل جهان نیز در مقایسه با مدت مشابه، از ۳۲ درصد به کمتر از ۱۰ درصد کاهش یافت.
 عامل دوم، افزایش سایر ارزهاست. در نخستین روزهای پس از جنگ جهانی دوم، دلار امریکا و پوند استرلینگ انگلیس تنها ارزهای جهانی بودند، اما در حال حاضر، ارزهای بیشتری برای نقش‌آفرینی در صحنه جهانی رقابت می‌کنند که یورو و سایر ارزهای ذخیره غیرسنتی که جایگاه خود را دارند از جمله آنها هستند و این موضوع، موقعیت دلار را تا حدی تضعیف می‌کند.
 
فرایند طولانی‌مدت دلارزدایی
دلارزدایی به سه دلیل عمده، فرایندی طولانی‌مدت خواهد بود. دلیل اول این است که بیش از اینکه درخصوص دلارزدایی اقدامات عملی صورت بگیرد، سخن گفته شده است. بیشتر اظهاراتی که در این زمینه صورت گرفته است فقط بیانگر تمایل به جست‌وجوی سایر ارزها برای تسویه‌ بدهی‌ها در تجارت بین‌المللی بوده است و تأثیری در روند دلارزدایی ندارد.
در واقع، در بیشتر موارد، تسویه بدهی‌ها در تجارت هنوز به دلار امریکا انجام می‌شود. با این حال، افزایش استفاده از ارزهای دیگر برای تسویه بدهی‌ها و افزودن به ذخایر ممکن است به کشورها کمک کند تا خطرات ناشی از وابستگی بیش از حد به دلار امریکا را از خود دور کنند.
دلیل دوم این است که از سال ۱۹۱۴ میلادی که سلطه دلار بر اقتصاد جهان آغاز شد، نقش ارز در نظام پولی جهان بی‌ثبات بوده است. در سال ۱۹۱۴ میلادی، سهم دلار از ذخایر ارزی جهان صفر بود، اما یک دهه بعد، به ۷۰ درصد افزایش یافت و برای اولین‌بار از پوند استرلینگ انگلیس پیشی گرفت.
 در سال ۱۹۴۴ میلادی، این سهم به ۱۸ درصد کاهش یافت، اما در سال ۱۹۷۱ میلادی به ۸۴ درصد افزایش یافت. در سال ۱۹۹۰ میلادی سهم دلار از ذخایر ارزی جهان دوباره به ۴۸ درصد کاهش یافت، اما در سال ۲۰۰۰ میلادی به حدود ۷۰ درصد رسید. بر اساس ارقام ثبت‌شده در اوایل سال‌جاری میلادی، اکنون این سهم به ۵۸,۴ درصد رسیده است.
دلیل سوم این است که اگرچه جایگاه دلار به عنوان یک ارز ذخیره در چند سال گذشته تنزل یافته است، اما همچنان بسیار جلوتر از سایر ارزهاست. بر اساس آخرین داده‌ها، دلار امریکا در حال حاضر ۸۸ درصد از مبادلات ارزی جهان را تشکیل می‌دهد. در دو سال گذشته، این میزان روند صعودی را طی کرده و حجم دلارهای فراساحلی از ۷,۸ تریلیون دلار به ۸,۳ تریلیون دلار افزایش یافته است؛ این موضوع باعث می‌شود دلار برای مدتی طولانی به‌عنوان مهم‌ترین ارز بین‌المللی باقی بماند.

جستجو
آرشیو تاریخی