دلارزدایی و سود هند و بنگلادش از تجارت به روپیه
به گزارش «ایران اقتصادی» از وبگاه TGP، جهان در دوران اخیر به سرعت در حال گذار است. بسیاری از کشورهای جهان، حتی برخی از متحدان امریکا، به فکر حرکت به سوی یک نظام مبادله جدید به جای استفاده از دلار هستند؛ این فرایند «دلارزدایی» نامیده میشود. تبدیل جهان تکقطبی امریکامحور به جهانی چندقطبی، با ظهور قدرتهای اقتصادی جدید مانند چین، هند و برزیل، نقشی مهم در روند دلارزدایی ایفا کرده است.
اکنون بنگلادش رسماً در مسیر دلارزدایی قدم گذاشته است تا از اقتصاد کلان در برابر دنیای تحت سلطه دلار محافظت کند. بنگلادش و هند قرار است استفاده از روپیه هند را برای انجام معاملات تجاری دوجانبه آغاز کنند.
بانکهای مرکزی دو کشور در این خصوص به توافقی دست یافتهاند که بر اساس آن، اکنون میتوان به جای دلار، از روپیه هند برای صادرات کالا از بنگلادش به هند و واردات کالا از هند به بنگلادش استفاده کرد.
این یک پیشرفت برای بنگلادش است که ذخایر ارز خارجیاش بنا بر عوامل مختلف جهانی به سرعت در حال کاهش است و به همین دلیل به دنبال کاهش وابستگی به دلار امریکاست.
اهمیت تلاشهای بنگلادش برای پیوستن به چنین طرحهایی در احیای مدیریت اقتصاد کلان این کشور، که به دلیل سیاست پولی امریکا و افزایش اخیر هزینههای واردات بنگلادش تضعیف شده است، انکارناپذیر است. با وجود سیاستهای ریاضتی و محدودیتهای ایجاد شده در زمینه واردات به منظور مقابله با بحران دلار، ایجاد یک جایگزین برای دلار و صرفهجویی در این ارز برای بنگلادش اهمیتی فراوان یافته است. گفتنی است کل تجارت واردات و صادرات بین بنگلادش و هند به دلار امریکا انجام میشد، اما ترتیبات پولی محدود جدید بین بنگلادش و هند اهمیتی ویژه دارد.
عدهای معتقدند میتوان با این راهحل به بحران حاد ذخایر ارزی بنگلادش کمک کرد؛ با این حال، تحلیلگران میگویند هرچند در صورت استفاده از ارزهای دیگر به همراه دلار در معاملات خارجی، فشار بر ذخایر بنگلادش تا حدودی کاهش مییابد، هنوز راه زیادی برای بازگرداندن اقتصاد کلان این کشور به مسیر اصلی وجود دارد. در این برنامه ارزی جدید با هند، واردات فقط به روپیه امکانپذیر است؛ اما هیچ بانکی در بنگلادش نمیتواند روپیه را به طور جداگانه برای این معامله خریداری کند.