صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره شصت - ۳۱ مرداد ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره شصت - ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ - صفحه ۸

صعود شاخص‌های بازار سهام به پشتوانه حقوقی‌ها

بازدهی غیر تورمی صنایع بورسی در حال افزایش است

با حمایت خوب حقوقی‌ها و کاهش اشتهای معامله‌گران حقیقی برای فروش سهام خود، در معاملات روز دوشنبه روند کاهشی شاخص‌های بورس و فرابورس متوقف شد و اولین روز سبز هفته برای بازار سهام رقم خورد.
در بازار سهام دیروز، هرچند ارزش و حجم معاملات در محدوده رکودی قرار گرفته بود و تعداد نماد‌های منفی بیشتر از نمادهای مثبت بود، اما حقوقی‌های بازار توانستند با تقویت تقاضا در سهام بزرگ و شاخص‌ساز بازار، شاخص کل بورس و فرابورس را افزایشی کنند.
بر این اساس، شاخص کل بورس در معاملات روز دوشنبه با 2 هزار و 411 واحد افزایش به 1 میلیون و 956 هزار و 441 واحد رسید و شاخص کل هم‌وزن این بازار نیز با 639 واحد افزایش به عدد 674 هزار واحد تکیه زد.
این روند در فرابورس ایران با افزایش 40 واحدی شاخص کل پیگیری شد تا نماگر اصلی فرابورس نیز بتواند خود را تا عدد 25 هزار و 52 واحد بالا بکشد.
رشد شاخص‌ها در شرایطی رقم خورد که ارزش معاملات خرد از 3 هزار و 400 میلیارد تومان تجاوز نمی‌کرد و تعداد اوراق داد و ستد شده در دو بازار بورس و فرابورس به زحمت از 12 میلیارد برگ سهم فراتر می‌رفت.
 
رشد حقیقی بازدهی شرکت‌ها از ابتدای 1402
با وجود روند کاهشی قیمت‌ها در معاملات بازار سهام، در بخش‌های عملیاتی آمار دلگرم کننده‌ای از افزایش تولید و فروش شرکت‌ها گزارش شده است. براساس آمار منتشر شده از طرف مرکز پژوهش‌های مجلس، شاخص تولید بخش صنعتی بورس در چهارماهه ابتدایی سال 1402، رشد 5 درصدی را به نسبت مدت مشابه سال قبل به ثبت رسانده است. همچنین در این مدت شاخص فروش نیز حدود 6.1 درصد رشد داشته و این موضوع بهبود درآمدها و کاهش هزینه‌های سرانه تولید را در صنایع تولیدی ایران نشان می‌دهد. موضوعی که رشد غیر تورمی اقتصاد ایران و کسب بازدهی واقعی برای شرکت‌ها را به دنبال دارد.
گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهد، در تیرماه سال ۱۴۰۲، شاخص‌های تولید و فروش شرکت‌های صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش ۳ و ۶.۱ درصدی را تجربه کرده‌اند، اما نسبت به ماه قبل شاخص تولید و فروش به ترتیب کاهش ۴.۷ و ۵ درصدی داشته‌اند که تحت تأثیر محدودیت‌های تأمین برق صنایع در تیرماه بوده است.
همچنین شاخص تولید و فروش رشته فعالیت خودرو و قطعات برمبنای شرکت‌های بورسی در تیر ماه سال ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش ۱۵.۳ و ۱۴.۷ درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۸.۲ و ۵.۴ درصدی داشته است. همچنین، شاخص تولید و فروش رشته فعالیت فلزات پایه نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش ۱۲.۲ و ۵.۹ درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۱۲.۵ و ۹.۸ درصدی داشته است.
نرخ رشد ماهانه قیمت فعالیت‌های صنعتی بورسی در تیر ماه سال ۱۴۰۲ رشد مثبت ۰.۴ درصدی را ثبت کرده است، همچنین رشد نقطه به نقطه با افزایش ناچیز نسبت به ماه قبل، به ۱۷ درصد رسیده است. گفتنی است میانگین سالانه شاخص قیمت نیز در تیرماه سال ۱۴۰۲ روند نزولی یک سال اخیر خود را ادامه داد و با ۳.۴ واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل، میزان ۳۱.۳ درصد افزایش را نشان می‌دهد.
رشته‌فعالیت‌های «تجهیزات برقی»، «دارو» و «خودرو و قطعات» بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشته‌فعالیت‌های «محصولات فلزی به‌ جز ماشین‌آلات و تجهیزات» و «غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر» بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشته‌اند.
در بخش محاسبات شاخص فروش نیز رشته‌فعالیت‌های «تجهیزات برقی»، «سایر کانی غیرفلزی» و «کاشی و سرامیک» بیشترین سهم را در افزایش شاخص فروش نسبت به مدت مشابه سال قبل و رشته‌فعالیت‌های «لاستیک و پلاستیک» و «غذایی و آشامیدنی به‌جز قند و شکر» بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش داشته‌اند. همچنین در تیر ماه نسبت به ماه قبل، رشته‌فعالیت‌های «کک و پالایش» و «تجهیزات برقی» بیشترین سهم را در افزایش شاخص فروش و رشته‌فعالیت‌های «لاستیک و پلاستیک» و «کاشی و سرامیک» بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش ثبت کرده‌اند.
روند رو به رشد شاخص‌های عملیاتی در صنایع بورسی در حالی است که طی همین مدت روند شاخص بهای تولید کننده و مصرف کننده کنترل شده است و سرعت رشد قیمت‌ها کاهش یافته است.
این موضوع می‌تواند بازدهی واقعی و غیر تورمی بازار سهام در آینده را به دنبال داشته باشد.
 
آمارهای دیگر معاملات
در بین نمادهای حاضر در تابلوی بورس 153 نماد در بازه مثبت و 253 نماد در بازه منفی معامله شد.
همچنین در میان فرابورسی‌های حاضر 184 نماد با نوسان مثبت و 207 نماد با نوسان منفی به کار خود پایان دادند.
این موضوع در شرایطی رقم خورد که اکثر نمادها در بازه مثبت 1 تا منفی 3 درصد در نوسان بودند و میانگین درصد آخرین قیمت به 0.71- درصد رسید.
ارزش عرضه‌های ثبت شده روی تابلو از ارزش تقاضا پیشی گرفت و اکثر نمادها در میانه معاملات از تحرک قیمت مثبت به تحرک قیمت منفی گردش داشتند.
خروج 356 میلیاردی پول حقیقی از معاملات خرد در شرایطی به وقوع پیوست که ورود 52 میلیارد تومانی به معاملات سهام صندوق‌های با درآمد ثابت توسط حقیقی‌ها اتفاق افتاد.
همچنین در معاملات امروز نیز سرانه خرید حقوقی و حقیقی از سرانه فروش میزان بیشتری را ثبت کرد.

 

جستجو
آرشیو تاریخی