خنثی‌سازی اثر تحریم‌ها با عضویت ایران در «بریکس»

یک استاد اقتصاد دانشگاه عضویت ایران در «بریکس» را بسیار مهم و راهی برای خنثی‌سازی تحریم‌ها عنوان کرد و گفت: احتمالاً در آینده تلاش بریکس بر این خواهد بود که یک واحد پولی مشخص ایجاد کند و این می‌تواند برای کشورهایی که تحریم‌ هستند، اثربخش باشد و از شدت تحریم‌ها بکاهد.
«وحید شقاقی شهری» در گفت‌وگو با ایرنا، درباره عضویت ایران در بریکس، اظهار داشت: این موضوع اتفاق مبارکی است که رخ داده و نتیجه آن بهبود روابط منطقه‌ای و فعال شدن دیپلماسی اقتصادی برای ایران است. شروع این فرایند با بهبود روابط با عربستان و کشورهای منطقه آغاز شد که در گام بعدی پیوستن به پیمان سازمان همکاری‌های شانگهای را داشتیم و عملاً به نتیجه نشست؛ در گام سوم نیز عضویت ایران در «بریکس» است.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: بریکس نظم جدیدی است که در برابر نظم قرن بیستمی با محوریت امریکا و کشورهای اروپایی شکل گرفته است. در قرن بیستم یک نظم اقتصادی در جهان پایه‌ریزی شد که خروجی آن به شکل‌گیری نهادهای پولی مانند صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی، سازمان ملل و سازمان جهانی تجارت منجر شد که نقش و راهبری امریکا در آن برجسته بود.

امریکا با اتکا به دلار، کشورها را تحریم دلاری می‌کند
وی تأکید کرد: در قرن بیست و یکم، چین و پس از آن هند با پیشرفت اقتصادی و بهبود شاخص‌های اقتصادی، تمام تلاش خود را به‌کار گرفتند تا بتوانند آن نظم قرن بیستم را به چالش بکشانند. اکنون اقتصاد چین و هند از بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان هستند، روسیه نیز یکی از قدرت‌های اقتصادی جهان تلقی می‌شود و برزیل نیز جزو کشورهای در حال توسعه و پیشرو در اقتصاد است.
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: بحث مهم این است که کشورها به دنبال این هستند که نظم قرن بیستم را عملاً به چالش بکشند؛ در نظم قرن بیستم، دلار نقش برجسته‌ای داشت و امریکایی‌ها با اتکا به دلار هر کشوری را که تمایل داشتند تحریم دلاری می‌کرد و این موجب می‌شد که اقتصاد کشورها کاملاً وابسته به دلار باشد و گاهی ضربه سهمگینی به کشورهای جهان وارد می‌کردند.
خنثی‌سازی تحریم‌ها با عضویت ایران در بریکس
شقاقی شهری افزود: از این منظر «بریکس» نقش بسیار ویژه و ممتازی را در نظم جدید جهانی ایفا می‌کند و قطعاً در آینده نیز نقش بیشتری خواهد داشت. طبیعتاً زمانی که ایران عضو این گروه باشد تا حدود زیادی می‌تواند مشکلاتی که امریکایی‌ها با تحریم بر ایران اعمال می‌کنند، را کاهش دهد. وی تأکید کرد: احتمالاً در آینده تلاش بریکس بر این خواهد بود که یک واحد پولی مشخص بجز دلار را محور قرار دهد که این می‌تواند برای کشورهایی که درگیر تحریم‌ها و چالش‌های امریکا هستند، اثربخش باشد و از شدت تحریم‌ها بکاهد.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: در بریکس سه کشور ویژه داریم. چین و هند رتبه‌های نخست جهانی در اقتصاد را دارند و روسیه با قدرت اقتصادی برجسته در بریکس عضویت دارد و کشورهای جدیدی نیز به آن ملحق خواهند شد. هرچقدر ابعاد بریکس گسترده شود می‌تواند آرام‌آرام به ایجاد نهادهایی در برابر هژمونی امریکا منجر شود تا دیگر یک قدرت ویژه نتواند تمام مانند قرن بیستم همه خواسته‌های خود را به کشورهای دیگر تحمیل کند.
به گزارش ایرنا، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی پس از شرکت و سخنرانی در پانزدهمین نشست «بریکس» در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی که با پذیرش عضویت کشورمان در این گروه مهم و قدرتمند بین‌المللی همراه رود، به ایران بازگشت.
رئیس‌جمهور در این سفر حدوداً ۱۷ ساعته، همچنین با رؤسای جمهور چین، برزیل، سنگال، تانزانیا و نخست‌وزیران هند و بنگلادش نیز دیدار و گفت‌وگو کرد.

 

جستجو
آرشیو تاریخی