صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • اقتصادی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره شصت و پنج - ۰۶ شهریور ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره شصت و پنج - ۰۶ شهریور ۱۴۰۲ - صفحه ۱۱

پیش شرط‌های فرصت بریکس

کاهش آسیب پذیری اقتصاد جهان در برابر دلار جامه عمل می‌پوشد

عضویت در بریکس فرصتی است که در اختیار کشور قرار گرفته و با سیاستگذاری صحیح از جمله در بحش تأمین زیرساخت‌ها و رفع موانع صادرات می‌تواند به دستاورد جهش صادرات و افزایش تجارت تبدیل شود.

رشد 20 درصدی
رئیــــــــــــــــــس کنفدراسیون صادرات ایران با بیان اینکه با توجه به جهانی شدن اقتصاد حضور در پیمان‌هایی نظیر شانگهای، بریکس و اوراسیا برای کشورهایی که با یکدیگر پیوند تجاری و منطقه‌ای دارند می‌تواند به عنوان یک فرصت در نظر گرفته شود، به ایسنا گفت: اعضای بریکس تقریباً ۳۱.۵ درصد تولید ناخالص جهانی را به خود اختصاص دادند و پیش‌بینی می‌شود با حضور کشورهای دیگر مثل عربستان، این عدد به ۵۰ درصد برسد که در این صورت تأثیرگذاری آنها در بحث اقتصادی و گسترش روابط سیاسی و اجتماعی حائز اهمیت خواهد بود.محمد لاهوتی با بیان اینکه باید از بریکس به عنوان یک فرصت مهم یاد شود، تصریح کرد: اگر بتوانیم با ایجاد زیرساخت‌های لازم و بستر مناسب بویژه در بخش بنادر و حمل و نقل، افزایش قدرت رقابت واحدهای تولیدی و غیره از این فرصت بهره بگیریم، می‌توان گفت به دستاورد چشمگیری رسیدیم.

 دستاورد جهش صادرات
وی با بیان اینکه با ورود به این پیمان، تعرفه‌های واردات و صادرات باید با سایر کشورها متناسب باشد، تصریح کرد: همچنین تولیدکنندگان باید با کشورهایی مثل چین و روسیه رقابت کنند و اگر صنایع پویا نباشند و امکان رقابت نداشته باشند در بحث صادرات با مشکل مواجه می‌شوند.البته به گفته وی این موضوع که ایران عضو سازمان تجارت جهانی نیست و تعرفه کالاهای صادراتی ایران نسبت به کشورهایی که عضو هستند، بالاتر است، می‌تواند به توسعه صادرات کمک کند.رئیس کنفدراسیون صادرات ایران اظهار داشت: راندمان تولید، افزایش کیفیت، بسته‌بندی، شناسایی بازارها، قدرت رقابت به‌ خصوص در موضوع برگشت ارز حاصل از صادرات، از جمله مواردی است که اگر نتوانیم تا زمان الحاق کامل از آنها بهره ببریم فرصت خودمان در اختیار کشورهای دیگر می‌گذاریم که پتانسیل و آمادگی تجارت را دارند. بنابراین می‌توان گفت عضویت در بریکس فرصتی است که در اختیار کشور قرار گرفته و با سیاستگذاری صحیح می‌تواند به دستاورد جهش صادرات و افزایش تجارت تبدیل شود.

 مسیری جدید و افزایش سهم بلوک
بررسی‌ها نشان داد که سهم بریکس از سال ۲۰۱۵ در ورود نامزدهای جدید از ۲۳ درصد به ۳۰ درصد افزایش یافته و جایگزین منطقه یورو، ایالات متحده و سایر اقتصادهای توسعه یافته شده و برخی تحلیلگران می‌گویند ایران و چین از ذینفعان اصلی توسعه هستند.
گسترش گروه کشورهای در حال توسعه بریکس می‌تواند مسیر جدید برای تازه واردانی مانند ایران و آرژانتین باشد اما برخی سرمایه‌گذاران و تحلیلگران معتقدند که سود اقتصادی گسترده‌تر برای اعضای این بلوک قطعی نیست و برخی هم نسبت به اینکه توسعه منجر به افزایش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در داخل بلوک شود، تردید دارند.با این حال، رهبران بریکس و سایر سرمایه‌گذاران افزایش وزن اقتصادی ناشی از توسعه را عنوان کردند. یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه چین در یک نشست مطبوعاتی گفت: اعضای جدید سهم بلوک از تولید ناخالص داخلی جهانی را  از ۲۶ درصد به ۲۹ درصد و تجارت کالا را از ۱۸ درصد به ۲۱ درصد افزایش خواهند داد.

جایگزینی ارزهای غیر دلاری
یاکوب اکولدت کریستنسن، استراتژیست ارشد درآمد ثابت بازارهای نوظهور در بانک اینوست در کپنهاگ گفت: چین، برزیل و هند از نظر دسترسی آسان به نفت و آرژانتین و بویژه ایران از نظر دسترسی به بازارها و سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی سود خواهند برد.بر اساس گزارش رویترز، افزایش استفاده از ارزهای ملی برای کاهش وابستگی به دلار امریکا هدف دیگری بود که رهبران بریکس در نشست ژوهانسبورگ مورد بحث قرار دادند. آنها گفتند که این مورد به کاهش آسیب پذیری اقتصاد آنها در برابر دلار قوی و نوسانات ارز خارجی کمک می‌کند. سرمایه‌گذاران اظهار کردند که با توجه به وزن سنگین تولیدکنندگان نفت در میان تازه واردان، این گمانه زنی‌ها را تقویت می‌کند که عربستان سعودی ممکن است به طور فزاینده‌ای به ارزهای غیر دلاری برای تجارت نفت روی بیاورد.

جستجو
آرشیو تاریخی