شناسایی 700 هزار ملک لوکس
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی گفت: از سال ۱۳۷۱ تاکنون بر اساس میانگین کشوری هزینه مسکن از 17 درصد سبد خانوار به 35 درصد هزینه سبد خانوار رسیده است که این عدد برای برخی از اقشار تا بالای 70درصد هم میرسد. در شهر تهران نسبت مستأجرین به مالکین به 51 درصد رسیده است.
ابوالفضل نوروزی با اشاره به مطالعات طرح جامع مسکن که در دولت قبل اتفاق افتاد، گفت: بر اساس آن مطالعه باید در سال بالای ۹۰۰ هزار مسکن از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۴۰۵ به صورت سالانه ساخته شود.
این در صورتی است که در دولت قبل، میانگین ساخت مسکن ۴۰۰ هزار واحد بوده است. لذا در همان دولت سالانه ششصد هزار مسکن کمبود داشتهایم و عرضه و تقاضا اصلاً با هم هماهنگ نبوده است.
وی به چالشهای حوزه مسکن اشاره کرد و افزود: چالش اسناد غیررسمی یک مسأله مهم است. برای نمونه اگر میتوانستیم مسأله پیشفروش را حل کنیم بسیاری از منابع مالی خرد مردم وارد تولید مسکن میشد.
این مقام مسئول حوزه مسکن با اشاره به اصلاح لکهای بافتهای فرسوده، خاطرنشان کرد: باید کل پلاکهای بافت فرسوده اصلاح شود تا سرانهها بهصورت کامل اجرا شود. امید داریم با طرح کلید به کلید بتوانیم بخشی از مشکلات بافتهای فرسوده را به شکل تجمعی حل کنیم.
وی با اشاره به نرخ طبیعی 5درصدی خانههای خالی گفت: این عدد در کشور ما 10 درصد است. فقط در اردبیل ۶۰۰ هکتار زمین مسکونی داریم که عرضه نشده است؛ یعنی ششصد هکتار زمین در یک شهر مثل اردبیل احتکار شده است که اکثراً متعلق به تعاونیهای خصوصی است.
وی با اشاره به سامانه ملی املاک و اسکان در کشور، گفت: بر اساس دادههای این سامانه، بیش از ۷۰۰ هزار ملک لوکس شناسایی شد. همچنین با افرادی که مثلاً بالای ۱۰۰ خانه خالی داشتهاند، مکاتبه و اخطار ارسال شد. همچنین برای بیش از شصت هزار ملک برگه تشخیص مالیاتی صادر شد و بیش از ده میلیون پیامک برای مالکین ارسال شده است. شناسایی بیش از ۵۰۰ هزار خانه خالی از دیگر دستاوردهای این سامانه است.