ثبت رکوردهای تاریخی در ناوگان ملی کشتیرانی
در سایه شدیدترین تحریمهای بینالمللی علیه اقتصاد ایران کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران توانسته نقشآفرینی جدی در عرصه تأمین نیازهای اساسی و ضروری مردم و تولیدکنندگان داخلی با حمل بار وارداتی و ارزآوری با حمل کالاهای صادراتی به تمامی کشورهای دنیا داشته باشد.
مدیرعامل گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه ناوگان ملی کشتیرانی در دولت سیزدهم توانسته نسبت به راهاندازی خطوط منظم کشتیرانی به مقاصد ونزوئلا، آفریقا و سوریه اقدام کند، گفت: گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ظرف دو سال گذشته توانسته رکوردهای تاریخی حمل بار را که در تاریخ فعالیت این شرکت بیسابقه است به ثبت برساند.
سفارش ساخت شناور و کانتینر
محمدرضا مدرس خیابانی با اشاره به رویکرد حاکمیت به اقتصاد دریامحور خاطرنشان کرد: چندی پیش اولین جلسه شورای عالی صنایع دریایی در سالجاری با حضور رئیسجمهور تشکیل شد که در آن مقرر شد نسبت به نوسازی و جوانسازی ناوگان دریایی کشور اقدام شود. بر این اساس، گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نیز با رویکرد حمایت از صنایع داخلی و تولیدکنندگان ایرانی، سفارش ساخت چهار فروند شناور چندمنظوره با شرکت ایرانی کشتیسازی صدرای نکا را مدنظر قرار داد.
۲۰ درصد افزایش ظرفیت در خزر
وی تأکید کرد: ظرفیت حمل دریایی در حوزه خزر حدود ۲۰ درصد افزایش یافته و در حال حاضر علاوه بر تجهیز ظرفیتهای ناوگان برای حمل بار از مقاصد مختلف دنیا به سمت روسیه، نسبت به مدیریت بندر سالیانکا در آستاراخان روسیه به منظور تسریع و تسهیل در عملیات تخلیه و بارگیری کالاها در این بندر نیز اقدام شد که یکی از سرمایهگذاریهای راهبردی جمهوری اسلامی ایران در روسیه است.
حضور در امریکای لاتین و آفریقا
وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری و رئیسجمهور در راستای توسعه تجارت با کشورهای آفریقایی گفت: در راستای این تأکیدات و سیاستهای دولت سیزدهم مبنی بر توسعه تجارت با کشورهای آفریقایی و امریکای لاتین، گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران اقدام به راهاندازی خطوط منظم کشتیرانی میان ایران و ونزوئلا و حمل بار تولیدکنندگان ایرانی از در کارخانه به مقصد بنادر این کشور نمود که این موضوع توانسته گامی مهم در راستای توسعه تجارت بار ونزوئلا به شمار آید.
مدرس خیابانی ادامه داد: همچنین در حوزه توسعه تجارت با کشورهای آفریقایی، همزمان با سفر رئیسجمهور به کشورهای آفریقایی، گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران علاوه بر تقویت خط منظم جهت حمل بار صادراتی به مقصد شرق و شمال آفریقا کرد. همچنین اعزام کشتی حامل بار صادراتی ایران به بنادر شمال آفریقا نیز انجام شد. البته در این روند دفتر منطقهای کشتیرانی در آفریقا نیز راهاندازی شده تا همزمان با استقرار نماینده محلی، یک نماینده نیز از ایران در این دفتر حضور داشته باشد تا کار به شکل بهتری برای تجار ایرانی تسهیل شود.