روسها، چشم انتظار خودروهای ایرانی
هاشم حکمه
فعال صنعت خودرو
چه خوشمان بیاید، چه نیاید، روسیه کشور اروپایی است و البته ابرقدرت. روسیه کشوری بهشدت ثروتمند با مردمانی که به ندرت کمتر بنز و بی.ام.و سوار میشوند. حتی وقتی تاکسی اینترنتی میگیرند، بنز و میباخ و تویوتا درخواست میکنند. آنقدر برای خودشان لوکس و لاکچری هستند که تولیدکنندگان بزرگ لباس و کفش و... جهان، بعد از یکسال، با برندهایی دیگر به روسیه بازگشتهاند تا این بازار بینظیر مصرفگرای دنیا را از دست نداده باشند. صحبت از حدود 300 میلیارد دلار واردات در سال است و البته که دوبرابر این میزان، صادرات دارند و تراز تجاری خود را به 333 میلیارد دلار رساندهاند.
تغییر تصویر ذهنی
روسیه با وجود سختترین تحریمها، دو سالی است که در نمایشگاهی که جایگزین اتومکانیکای مسکو شده، پذیرای پاویون جمهوری اسلامی ایران است؛ در این مدت تصویر ذهنی روسیه نسبت به صنعت خودرو ایران تغییر کرده است. آنها باور نمیکردند در ایران روزانه 5 هزار دستگاه خودرو تولید میشود و بالای 95درصد قطعات مورد نیاز برای تولید این 5 هزار خودرو به همراه نیاز بازار یدکی آن، در داخل ایران تولید میشود. روسها تصور نمیکردند بعد از رفتن خودروسازان پژو و رنو از ایران، خط تولید خودروسازان داخلی، حتی یک روز هم تعطیل نشده است.
خروج از زمینگیر شدن
از نیمه دوم سال 1400، دولت سیزدهم سعی کرد که باور کشورها را نسبت به ایران تغییر دهد و در نشستهای تخصصی که با حضور بخش خصوصی بود، از پتانسیل تولیدکنندگان داخلی گفت و اینکه ایران با وجود سختترین شرایط تحریمی، در تولید محصولات استراتژیک گامهای خوبی برداشته است. صنعت خودرو نیز یکی از بخشهایی است که در دولت سیزدهم احیا شد و توانست تحریمهایی را که با هدف زمینگیر شدن صنعت خودرو کشورمان وضع شده بود، خنثی کند. رفت و آمدهای اخیر خودروسازان و قطعهسازان ایرانی به روسیه سبب شده که باور روسها نسبت به صنعت خودرو و قطعهسازی ایران تغییر کند و برای این بخش جایگاه ویژهای قائل شوند. در نمایشگاه اتومبیلیتی۲۰۲۳ مسکو، روسها در تمامی گزارشهای رسمی و حتی تشکرهای خود، نام ایران را بیفاصله بعد از نام روسیه میآوردند، با آنکه میزان حضور شرکتهای چینی و ترک نسبت به ایرانیها بیشتر بود. آنها به وضوح همکاری با ایرانیها را به چینیها و ترکها ترجیح میدهند و برای این ایجاد و توسعه این همکاری، منتظر جدیت بیشتر ایرانیها هستند.