جهش ۲ برابری درآمد ارزی کشور

به گزارش «نود اقتصادی» جریان درآمد‌های ارزی (صادرات غیرنفتی و نفتی) و ما به ازای آن هزینه‌های ارزی (واردات کالا) یکی از تأثیر‌گذارترین متغیرهای موجود بر روند قیمت دلار و قدرت بانک مرکزی در بازارسازی دلار است.
بررسی‌ها نشان می‌دهد، خالص درآمد ارزی کشور در ۵ ماهه سال‌جاری در حدود ۶ میلیارد دلار بوده که دو برابر رقم ۳ میلیارد دلاری سال گذشته است. بررسی آماری که بلومبرگ با استناد به داده‌های Tanker Trackers منتشر کرده نشان می‌دهد، متوسط صادرات نفت ایران به صورت روزانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز بوده که این عدد در فروردین امسال تقریباً یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه و در مردادماه نیز در حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه بوده است که با احتساب ۵ ماه به متوسط مذکور می‌رسیم. این در حالی است که متوسط قیمت هر بشکه نفت در ۵ ماه اخیر در حدود ۷۶ دلار بوده و با این حساب اگر ایران نفت را حتی با تخفیف ۵۰ درصدی نیز فروخته باشد، بدین معنی است که درآمد حاصل از صادرات نفت در ۵ ماهه ابتدایی سال حداقل ۱۱ میلیارد دلار بوده است.
هر چند آمار دقیقی از فروش نفت و در آمد نفتی کشور در سال‌جاری وجود ندارد اما با توجه به اظهار نظر رئیس سازمان برنامه و بودجه مبنی بر تحقق ۵۰ درصدی درآمد نفتی دولت در سال ۱۴۰۲ به نظر می‌رسد تخمین مذکور درست باشد.
این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته متوسط صادرات روزانه نفت ایران در حدود یک میلیون بشکه در روز و متوسط قیمت آن نیز ۸۵ دلار بوده که با این اوصاف درآمد نفتی در ۵ ماهه ابتدایی سال گذشته چیزی در حدود ۵ میلیارد دلار بوده است. علاوه بر صادرات نفتی، مرور عملکرد گمرکات کشور نشان می‌دهد، در ۵ ماهه ابتدایی ۱۴۰۲ بیش از ۱۹ میلیارد و ۳۴۱ میلیون دلار کالای غیرنفتی صادر شده که در مقابل نیز ۲۴ میلیارد دلار کالا وارد شده است. تراز تجاری سال‌جاری در مدت مذکور در حدود ۵ میلیارد به نفع واردات بوده که این رقم در مدت مشابه سال ۱۴۰۱ تقریباً یک میلیارد دلار به نفع واردات بوده است.
با توجه به ارقام مرور شده به نظر می‌رسد که مجموع درآمد ارزی نفتی و غیرنفتی ایران در 5 ماهه ابتدایی سال‌جاری بیش از ۳۰ میلیارد دلار بوده که این رقم برای سال گذشته تقریباً ۲۵ میلیارد دلار است. این در حالی است که بازگشت ارز‌های نفتی و غیرنفتی در سال‌جاری بیش از سال‌های گذشته بوده که به نوبه خود یک متغیر تأثیر‌گذار است.
به طور کلی با کسر واردات غیرنفتی از مجموع درآمد ارزی می‌توان تراز تجاری نفتی و غیرنفتی سال‌جاری را بیش از ۶ میلیارد دلار به نفع صادرات تخمین زد؛ رقمی که برای سال گذشته و با توجه به واردات ۲۲ میلیارد دلاری نهایتاً ۳ میلیارد دلار به نفع صادرات مثبت بوده است. از همین رو انتظار می‌رود با شدت گرفتن درآمد ارزی از روند افزایشی دلار در نیمه دوم سال‌جاری در مقایسه با نیمه دوم سال ۱۴۰۱ کاسته شده و دلار در محدوده زیر ۵۰ هزار تومان تثبیت شود.

 

جستجو
آرشیو تاریخی