صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گزارش
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره هشتاد - ۲۸ شهریور ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره هشتاد - ۲۸ شهریور ۱۴۰۲ - صفحه ۵

اثبات بهانه‏جویی‏ها و ناتوانی دولتمردان روحانی در آزادسازی منابع ارزی مسدود شده

اقتصاد و دیپلماسی روی موج کارآمدی

با دیپلماسی فعال دولت سیزدهم6 میلیارد دلار از منابع ارزی مسدود شده ایران در کره‏جنوبی که چندی پیش‏آزاد شده بود به حساب 6 بانک ایرانی در قطر و در قالب یورو واریز شد و با دسترسی کامل ایران به این منابع ارزی قدرت بازارسازی بانک مرکزی در بازار ارز افزایش یافته و کنترل فرمان ارز در میرداماد تسهیل می‏شود.
در طول چند وقت اخیر که نتیجه اقدامات دولت سیزدهم در راستای آزادسازی منابع ارزی مسدود شده کشور در کشورهای مختلف و دفاع از حقوق ملت ایران به ثمر نشست، برخی از اعضای تیم اقتصادی و وزارت امور خارجه دولت گذشته تلاش کردند اثرات این اقدامات به حاشیه برود و پوششی روی کم‏کاری و عدم موفقیت دولت روحانی در آزادسازی منابع ارزی ایران قرار دهند.
افرادی همچون همتی، ظریف، دژپسند، نوبخت، کمیجانی، کرباسیان و عراقچی از جمله اعضای دولت روحانی بودند که در دوره مسئولیتشان توانایی استیفای حقوق ملت ایران را نداشتند و علاوه بر اینکه به دلیل اهمال و کم‏کاری خود اجازه دادند بخشی از منابع ارزی ایران در برخی کشورها مسدود شود، پس از بلوکه شدن پول‏های ایران نیز توانایی بازپس‏گیری و آزادسازی منابع را نداشتند و ملت ایران را سال‏ها از استفاده از درآمدهای ارزی خود محروم کردند.
این افراد که یا جزو اعضای اصلی تیم اقتصادی حسن روحانی بودند یا راهبری وزارت امور خارجه و دستگاه دیپلماسی دولت یازدهم و دوازدهم را برعهده داشتند در واقع نشان دادند نمی‏توانند از حقوق ملت ایران در برابر زیاده‏خواهی دیگر کشورها دفاع کنند و کارنامه آنان در موضوع بلوکه شدن منابع ارزی ایران و عدم توانایی آنها در آزادسازی پول‏های ایران گواه همین موضوع است.

عصبانیت آذری‏جهرمی
به‏عنوان نمونه محمدجواد آذری‏جهرمی که این روزها به‏عنوان بازوی رسانه‏ای تیم دولت روحانی فعال شده اخیراً تلاش کرده است دستاورد دولت سیزدهم را در آزادسازی منابع بلوکه شده زیر سؤال ببرد و نتیجه‏گیری مورد مقصود خود را ارائه دهد تا بتواند برای جریان نزدیک به روحانی تا انتخابات مجلس شورای اسلامی سال جاری اعتبار کسب کند.
مرکز روابط عمومی و اطلاع‏رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به ادعای آذری‏جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت قبل، درباره افزایش بدهی‏های دولت به‏رغم دریافت دلارهای آزاد شده، تأکید کرد: انتظار می‏رود دولتمردان سابق که آرایش انتخاباتی به خود گرفته‏اند، حداقل در حیطه تخصصی خود اظهارنظر کنند اما با این حال لازم به یادآوری است که تحلیل بدهی، آن‏گونه که وزیر ارتباطات سابق انجام داده درست نیست و برای تحلیل میزان بدهی‏ها باید فاکتور‏های مختلفی در کنار هم تحلیل شوند.
اولاً درباره دلارهای آزاد شده و ادعای اینکه اینها درآمد نفت‏هایی است که دولت قبل فروخته، باید ابتدا دولتمردان قبل پاسخ دهند که چرا نتوانستند منابع ارزی ایران را آزاد کنند؟ مگر مدعی نبودند زبان دنیا را بلدند، پس چرا دستاورد دولت سیزدهم در آزادسازی منابع بلوکه شده را زیر سؤال می‏برند؟
دوم اینکه اگر در دوره خود توانسته بودند منابع را آزاد کنند، آیا مختار بودند آن را به نحو دلخواه هزینه کنند؟ چراکه تمام منابع و مخارج دولت در بودجه مشخص است و اینکه یک وزیر سابق درباره نحوه هزینه‏کرد ارزهای آزاد شده این‏گونه عوامانه اظهار‏نظر کند، آیا چیزی جز غرض‏ورزی سیاسی است؟ به نظر می‏رسد دیپلماسی قوی دولت در ارتباط با کشورهای همسایه و سایر کشورهای دنیا جواب داده و همین مسأله موجب شده است اثر تحریم‏ها به کمترین حد خود برسد.
منابع بلوکه شده ایران در چهار کشور کره‏جنوبی، ژاپن، عراق و ترکیه که آزاد شده در اختیار بانک مرکزی است و به دولت ارتباطی ندارد.

مسدودی 10 میلیارد دلار به واسطه بی‏تدبیری دولت روحانی
علاوه بر منابع ارزی که در کره‏جنوبی مسدود شده بود و در دولت سیزدهم آزاد شد، بخشی از منابع ارزی ایران نیز در عراق مسدود شده بود که چندی پیش‏در دولت سیزدهم آزاد شد. طبق سازکاری که در دوره عبدالناصر همتی، بانک مرکزی با طرف عراقی توافق کرد، موجب ایجاد محدودیت‏هایی در روابط مالی ایران و عراق شد و تجارت ایران را تحت نظارت امریکا قرار داد.
بر اساس آخرین اظهارات رسمی، سفیر ایران در بغداد میزان بدهی دولت عراق به ایران را بابت واردات برق و گاز بالغ بر 10 میلیارد دلار عنوان کرد. به عبارتی همتی با این اشتباه بزرگ موجب بلوکه شدن 10 میلیارد دلار از منابع ایران در عراق شده است.
نکنه جالب توجه اینجاست که همتی چندی پیش‏نیز با انتشار مطلبی در توئیتر شخصی خود مقایسه‏ای از میزان درآمد ارزی سال‏های اخیر کرده و مدعی شده بود توانسته به‏رغم درآمد ارزی پایین کشور در سال‏های 98 و 99 وضعیت را مدیریت کند در حالی که همین دست اقدامات وی، از جمله عوامل اصلی اثرگذاری بودند که موجب کاهش درآمد ارزی کشور در این بازه زمانی شد.
در مقابل تیم اقتصادی و دیپلماسی دولت گذشته، در دولت سیزدهم، هم صادرات نفت کشور دو تا سه برابر افزایش یافته و هم یک دلار از این پول بلوکه نشده است. ضمن اینکه پول‏های بلوکه شده دولت قبل را هم دولت سیزدهم آزاد کرده است.
در حالی که در دوره مدیریت بیژن زنگنه، وزیر نفت دولت گذشته، صادرات نفت حتی به 500 هزار بشکه در روز هم سقوط کرده بود، در دوره وزارت جواد اوجی صادرات نفت ایران به مرز 2 میلیون بشکه نزدیک شده است.

جستجو
آرشیو تاریخی