کلان
تأثیر تحولات بازار نفت بر کاهش قیمت دلار
چرا از دادههای بازار نفت باید انتظار کاهش قیمت ارز را داشت؟
به گزارش «نود اقتصادی»، افزایش قیمت نفت با افزایش صادرات نفت از سوی ایران رابطه مثبت دارد. در واقع افزایش قیمت نفت منجر به افزایش صادرات نفت ایران میشود چرا که کشور ما با تخفیف بیشتر میتواند حتی در شرایط تحریمی نیز مشتریان خود را جذب کند. این مهم قطعاً به افزایش درآمدهای ارزی منجر خواهد شد و احتمال ثبات دلار در داخل را نیز بیشتر از قبل خواهد کرد.
طی دو ماه اخیر خبر آزادسازی ۶ میلیارد دلار از داراییهای ارزی بلوکه شده ایران توانست تب افزایش قیمت دلار در بازار را کاهش دهد و حالا با واریز شدن این پولها به حساب بانکهای ایرانی، قدرت بانک مرکزی برای کنترل قیمت دلار بیش از پیش شده است. بنابراین در پیشبینی قیمت دلار در بازارهای غیررسمی کشور، روند قیمت نفت و تحلیل بازار آن نیز بسیار مؤثر است.
آژانس بینالمللی انرژی (OMR) یکی از معتبرترین نهادهای بررسی نفت و بازار آن است و گزارش این آژانس نیز بهترین و بهموقعترین منابع برای دادههای نفت را دارد. براساس آخرین گزارش OMR قیمت نفت در سپتامبر ۲۰۲۳ به ۹۰ دلار رسیده که ۳۰ درصد افزایش را در مقایسه با ابتدای سال نشان داده و سقف قیمت در یک سال اخیر را نیز شکسته است. پس همین افزایش قیمت فارغ از دلایل و پیامدهای آن به نفع ایران و درآمدهای ارزی بوده و احتمالاً همین موضوع مدنظر بانک مرکزی نیز خواهد بود.
افزایش قیمت نفت در شرایطی رخ داده که تقاضای جهانی به ۱۰۲ میلیون بشکه نفت در روز رسیده که این امر با توجه به افزایش مصرف چین، رشد سوخت جت و مواد اولیه پتروشیمیها ادامهدار خواهد بود.
آژانس بینالمللی انرژی (OMR) دلایل افزایش قیمت نفت که آن را ادامهدار هم تلقی کرده به این ترتیب ارائه کرده است؛
۱.) تمدید کاهش تولید توسط عربستان سعودی و روسیه تا پایان سال جاری، کسری قابل توجهی در بازار را تا سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ ایجاد خواهد کرد. در سالجاری تاکنون، تولید اوپک پلاس ۲ میلیون بشکه در روز کاهش یافته و مجموع زیانها بهدلیل افزایش شدید عرضه نفت از سوی ایران کاهش یافته است.
۲.) عرضه غیراوپک پلاس ۱.۹میلیون بشکه در روز افزایش یافت و به ۵۰.۵ میلیون بشکه در روز رسید اما همچنان برای تأمین تقاضای جهانی کافی نبوده است.
۳.) پیشبینی میشود تقاضای جهانی نفت به میزان ۱.۵ میلیون بشکه در روز در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ نسبت به نیمه اول این سال افزایش یابد که این افزایش عموماً باید از سوی ایران تأمین شود.
سطوح یک نیمه ۲۰۲۳، عرضه را ۱.۲۴ میلیون بشکه در روز تحتالشعاع قرار خواهد داد. با وجود شرایط سخت اقتصادی، افزایش تقاضا در چین محتمل به نظر میرسد که ۷۵ درصد از افزایش تقاضای جهانی نفت در سالجاری را به خود اختصاص میدهد.
بنابراین بازار نفت و روند آتی آن به نفع کاهش قیمت دلار در ایران خواهد بود چرا که اولاً قیمت هر بشکه نفت به ۹۰ دلار رسیده که ۳۰ درصد بیشتر از قیمت ابتدای سال است و دوماً بازار جهانی با افزایش تقاضای نفت رو به رو خواهد بود که این تقاضا با توجه به تمدید کاهش تولید از سوی عربستان و روسیه میبایست از سوی ایران پاسخ داده شود.
بازی رسانهای پتروشیمی دولتی زاگرس
علیه دولت سیزدهم
پای ۶ هزار میلیارد تومان بدهی در میان است
مدیرعامل پتروشیمی زاگرس اخیراً در نامهای عنوان کرد که بهدلیل محاسبه خوراک گاز این پتروشیمی متانولی با نرخ ۷ هزار تومان در صورتحسابها و عدم پذیرش این شرکت، گاز این مجتمع قطع شده است.
طبق بررسیهای خط انرژی، دلیل قطعی گاز پتروشیمی زاگرس «بدهی معوق» ۶ هزار میلیارد تومانی این شرکت به دولت بابت دریافت گاز بوده که «از گذشته» تجمیع و پرداخت نشده است و ارتباطی با مصوبات اخیر ندارد. اما متین دیداری، مدیرعامل پتروشیمی زاگرس که زیرمجموعه دولت (وزارت دفاع) تعریف میشود، تلاش میکند با بازی رسانهای علیه دولت، بدهی شرکت خود را پرداخت نکند؛ بدهیای که حتی با وجود تقسیط شدن، اقدامی برای پرداخت آن انجام نمیشود.
از جمله ویژگیهای دولت سیزدهم این است که مدیران زیرمجموعه دولت علیه خودش موضعگیری کرده و سناریوی رسانهای تعریف میکنند، این هم از عجایب روزگار است!
خودروهای وارداتی جدید هفته آینده قیمتگذاری میشوند
نور نیوز: مهدی ضیغمی، معاون وزیر صمت اعلام کرد: وزیر صمت دستور داده است بهمنظور تسریع در تحویل خودروهای وارداتی، در هفته جاری قیمتگذاری سایر خودروهای وارداتی آماده تحویل، انجام و این خودروها برای عرضه در سامانه یکپارچه بارگذاری شود. خودروهای وارداتی باید توسط شورای رقابت قیمتگذاری شود و پس از ابلاغ قیمت نهایی، در سامانه یکپارچه برای عرضه به مشتریان و پرداخت وجه، بارگذاری شود.
منتفی شدن خروج سیمان و فولاد از بورس کالا
پایگاه اطلاعرسانی دولت: مجید عشقی، رئیس سازمان بورس اعلام کرد: فعلاً موضوع خروج فولاد و سیمان از بورس کالا منتفی شده است. در جلسات کارشناسی اگر ایرادی به عرضهها مطرح است مورد بررسی قرار گرفته و برطرف شود.
بررسیهای کارشناسی نشان میدهد خروج این محصولات از بورس کالا میتواند بازار این محصولات را متلاطم کرده و تصمیمی در این خصوص گرفته نشده است.
افزایش ۱۳ میلیارد مترمکعبی گازرسانی به صنایع
خط انرژی: سعید عقلی، مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ تحویل گاز به صنایع ۱۳ میلیارد مترمکعب افزایش یافت و در ۶ ماهه نخست امسال نسبت به سال قبل ۱۶ درصد گاز بیشتری به نیروگاهها دادیم. سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان طبق برنامه در حال انجام است و واردات گاز از ترکمنستان نیز تا سقف ۱۰ میلیون مترمکعب در روز انجام شده و به طور میانگین تاکنون ۷.۵ میلیون مترمکعب بوده است.