فهرست کالا‌های مشمول ممنوعیت واردات در دولت سیزدهم به‌روز شد

1552 ردیف تعرفه در لیست ممنوعه

در راستای حمایت از بخش تولید، فهرست کالاهای مشمول ممنوعیت واردات در دولت سیزدهم برای سال‌جاری به‌روز شد. این فهرست در کنار کالاهایی که در زمره ممنوعیت‌های دائم قرار دارد، به درخواست فعالان اقتصادی کشور 766 ردیف تعرفه‌ای جدید را نیز دربرمی‌گیرد. این درحالی است که در دولت سیزدهم در کنار توسعه و رشد صادرات، در بخش واردات نیز برنامه‌ریزی‌های جدیدی اتخاذ شد. بدین ترتیب واردات کالا به مواد اولیه مورد نیاز تولید و کالاهای اساسی و مایحتاج بازار و نیز کالاهایی که هم‌اکنون امکان ساخت آنها در داخل وجود ندارد؛ محدود شد. واردات کالا‌های غیرضروری از جمله معضلاتی است که تعطیلی بسیاری از کارخانه‌ها را به همراه داشته و از طرفی افراد بسیاری را بیکار کرده است و نفس تولیدکنندگان ایرانی را به شماره انداخته است، حالا با این شرایط انتظار می‌رود دولت حتی جلوی قاچاق این دسته از کالاها را بگیرد تا بتوان به تولیدات داخلی پرداخت.

واردات کالای غیرضروری یکی از اساسی‌ترین موانع حفظ ارزش ریال است. به بیان بسیار ساده هر محصول قاچاق یا غیرقاچاق که به وسیله ریال خریداری می‌شود درواقع به همان میزان ارز خریداری شده پس در شبکه مصرفی کشور با میزان بسیار قابل توجهی خروج ارز روبه‌رو هستیم و اگر این میزان تقاضای ارز کنترل نشده و خارج شود مسلم است با رشد قیمت ارز و کاهش مستقیم ارزش ریال روبه رو خواهیم شد. در این راستا و با عنایت به شرایط کشور، از سال ۱۳۹۷ براساس تصمیمات متخذه در شورای عالی هماهنگی اقتصادی کشور ورود اقلام غیرضروری و لوکس شامل ۱۳۳۹ قلم کد تعرفه ممنوع شد که متعاقب بررسی‌های بعدی و لزوم به‌روزرسانی فهرست یاد شده و افزودن اقلام دارای تولید داخل، تعداد کالا‌های مشمول ممنوعیت واردات در پایان سال ۱۳۹۷ به ۱۳۹۲ ردیف تعرفه رسید. فهرست کالا‌های مشمول با توجه به داخلی‌سازی محصول و سایر متغیر‌ها و همچنین شکسته شدن سرفصل‌ها به کد تعرفه‌های دقیق‌تر، هر سال بازنگری می‌شود که در پایان سال ۱۳۹۸ تعداد کالا‌های مشمول منع واردات به ۱۵۱۹ ردیف تعرفه و در سال ۱۳۹۹ به ۱۵۳۹ ردیف، در سال ۱۴۰۰ به ۱۵۳۷ ردیف و در سال‌جاری نیز به ۱۵۵۲ ردیف تعرفه رسید. از میان اقلام ممنوعه گروه چهارم کالایی می‌توان به پوشاک، لوازم خانگی، محصولات کشاورزی دارای تولید داخل و لوکس و اقلام مصرفی غیرضرور مانند آلات موسیقی اشاره کرد. علاوه بر این ممنوعیت‌های دائم، تعداد ۷۶۶ ردیف تعرفه نیز در حال حاضر مشمول ممنوعیت موقت شده که فهرست این اقلام با توجه به درخواست بازرگانان، نیاز کشور و نظر تخصصی نهاد‌های مسئول، قابل بسط یا تحدید است. از سال ۱۳۹۷ تا کنون ممنوعیت واردات برای این تعرفه‌ها، طبق ضوابط در فرایند‌ها و سامانه‌های تجارت خارجی شامل سامانه جامع تجارت، سامانه‌های بانک مرکزی و سامانه‌های گمرکی اعمال شده لیست تعرفه‌های ممنوعه برای فعالین تجاری کاملاً شفاف و مشخص است، ولی جهت اطلاع عموم اقدام به انتشار آن نیز کرده‌ایم. در کنار این ممنوعیت‌ها و برای اطمینان از استفاده حداکثری ظرفیت‌های تولید داخلی، برخی کد تعرفه‌های دارای اقلام مشترک با اقلام دارای مشابه تولید داخل را نیز مشمول بررسی ثانویه و سختگیرانه در زمان ثبت سفارش کرده‌ایم.
در گروه کالایی چهار در مجموع فهرست ۱۵۵۰ قلم کالا که واردات آن ممنوع است، اعلام شد که از جمله این کالا‌ها می‌توان به خیار و خیار ترشی (خیار ریز)، انجیر خشک، گلابی‌، زردآلو، کنسانتره آهن، صابون حمام و دستشویی، اسب برای مسابقه، الاغ، سفره ماهی، ماهی نیش دندان و... اشاره کرد.
گروه کالایی چهار مشمول کالا‌های لوکس یا دارای تولید مشابه داخل است که براساس مصوبه سران قوا در سال ۱۳۹۷ و براساس اختیاری که به وزیر صمت داده شده ورود آنها به کشور ممنوع است. گروه ۲۷ کالایی نیز که شامل ۶۰۰ کالا است با تشخیص وزارت صمت در لیست کالا‌های ممنوع واردات قرار گرفته است. پرندگان زینتی شامل قناری، مرغ عشق و فنچ، سگ و گربه معمولی، چغندر قند، تابلو‌های نقاشی، نقاشی‌های سیاه قلم و... نقاشی با مداد رنگی، کیسه‌خواب، کفش‌های اسکی و... از جمله کالا‌های گروه ۲۷ کالایی است که واردات آن ممنوع است.

 

 

جستجو
آرشیو تاریخی