رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در نشست حکمرانی تأمین مالی از طریق بازار سرمایه مطرح کرد
بهبود ابزارهای تأمین مالی در بازار سرمایه
استفاده از فناوریهای نوین برای تغییر شکل بازار سرمایه یک امر ضروری است و سازمان بورس و اوراق بهادار مصوبه جدیدی برای این فناوریها تدارک دیده است.
به گزارش سنا، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در نشست حکمرانی تأمین مالی از طریق بازار سرمایه با بیان این مطلب گفت: در مقایسه با سهم بازار سرمایه و بازار پول در تأمین مالی، ارقامی منتشر میشود که این مقایسه صحیح نیست. بهعنوان مثال منابعی که طی سالها از بانکها انباشته شده با منابعی که در یک سال گذشته از بازار سرمایه تأمین شده مقایسه میشود، حال آنکه باید منابع انباشته شده در یک زمان مساوی مورد مقایسه قرار بگیرد. با این حساب سهم بازار سرمایه در تأمین مالی اقتصاد، ۳۰ درصد است.
مجید عشقی با بیان اینکه برای افزایش سهم بازار سرمایه در تأمین مالی اقتصاد ملزومات حقوقی لازم است، افزود: سازمان بورس و اوراق بهادار با طراحی ابزارهای مختلف توانسته این بستر را فراهم کند و این امر تا حدودی محقق شده است.
عشقی افزود: بحث بعدی توسعه نهادهای مالی است که در سالهای اخیر اقداماتی به منظور توسعه کارگزاریها، شرکتهای رتبهبندی، صندوقهای سرمایهگذاری و... صورت گرفته است تا سطوح مختلف ریسک برای سلایق مختلف معرفی شود. نهادهای مالی تا چند سال نمیتوانستند مجوز بگیرند اما در دوره کنونی توانستیم مجوز ۱۱ شرکت سرمایهگذاری و سبدگردان را صادر کنیم.
رئیس سازمان بورس گفت: رکن دیگر تأمین مالی، ابزارهای تأمین مالی است. در این حوزه ابزارهای بدهی صکوک، گواهی سپرده، اوراق مرابحه و اوراق عقود اسلامی که توسط دولت و بخش خصوصی منتشر میشود ارائه شده و سعی ما بر افزایش سهم تأمین مالی از سمت بخش خصوصی است. وی خاطرنشان کرد: هدف ما توسعه ابزارهای ترکیبی اعم از اوراق بدهی و سرمایهگذاری است. با توجه به تورمی که وجود دارد، خیلی از سرمایهگذاران نیازمند این اوراق هستند و خیلی از افراد قابلیت سرمایهگذاری در برخی از پروژهها را ندارند. ابزارهای مالی این قابلیت را دارند که این نیاز را مرتفع کنند.
عشقی با اعلام اینکه عمده سرمایهگذاری در مسکن توسط سرمایه بخش خصوصی صورت گرفته است، افزود: ابزارهای مالی برای تأمین مالی بخش مسکن و تأمین مالی مستقیم پروژههای مسکونی از بازار سرمایه کافی نبوده و ابزارهای قبلی نتوانسته است مستقیماً در ساختوساز مشارکت داشته باشد. باید ابزارهایی طراحی کنیم که بتواند نوسانات حوزه مسکن را منعکس کند.
رئیس سازمان بورس گفت: بحث بعدی عدم آشنایی و آگاهی مردم است. یکی از اهداف جدی ما تسریع فرایندها، تأمین مالی و توسعه خدمات آموزشی است.
عشقی اظهار داشت: داراییهای دیجیتال یکی از بحثهای جدی بازارهای مالی دنیاست که بسیاری از کشورها در آن بلاتکلیف هستند و در کشور ما هم تصمیم جدی برای آن اتخاذ نشده است. نمیتوانیم به این حوزه بیتوجه باشیم، چراکه نقدشوندگی بسیار زیادی دارد و بازار مناسبی برای تأمین مالیهای خرد است. استفاده از فناوریهای نوین برای تغییر شکل بازار سرمایه یک امر ضروری است و سازمان بورس و اوراق بهادار مصوبه جدیدی برای این فناوریها در آینده تدارک دیده است.
صندوق املاک و مستغلات، پل ارتباطی میان بازار سرمایه و مسکن
حسین عبدهتبریزی، کارشناس ارشد بازار سرمایه در این نشست در خصوص تأمین مالی مسکن از بازار سرمایه گفت: رابط بین بازار سرمایه و مسکن، صندوقهای املاک و مستغلات و بخش بازار سرمایه هستند. هماکنون در بخش مسکن در بدترین شرایط قرار داریم و به دلیل مالیات نامناسب بخش زمین، قدرت خریدها بسیار محدود شده است.
وی افزود: در کشور ما عمده سرمایهگذاران به دنبال سود سرمایهای هستند و برای رفع این چالش صندوقهای املاک و مستغلات ابزار مناسبی محسوب میشوند.