صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و پنج - ۳۰ مهر ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و پنج - ۳۰ مهر ۱۴۰۲ - صفحه ۵

اعتراف رئیس کل اسبق بانک مرکزی به ثبت کمترین رشد اقتصادی در دولت روحانی

انتقاد همتی از افزایش رشد اقتصادی در دولت رئیسی!

عبدالناصر همتی به تازگی در جمع اعضای حزب کارگزاران اعتراف کرد که دولت روحانی رکورددار کمترین نرخ رشد اقتصادی در میان تمام دولت‌های پس از جنگ است؛ مسأله‌ای که یکی از تبعات آن گسترش شدید فقر در کشور بود.
رشد اقتصادی مهم‌ترین شاخص اقتصادی است که چشم‌انداز رفاه کشورها را ترسیم می‌کند. رشد اقتصادی پایین یا منفی بیانگر بدتر شدن وضعیت رفاه و گسترش فقر در کشور بوده و در مقابل، رشد اقتصادی بالا نشانگر ارتقای تدریجی رفاه کشور و بهبود کیفیت زندگی به شمار می‌رود.
متأسفانه در دهه ۹۰ بویژه در 8 سال دولت گذشته، رشد اقتصادی کشور بدترین دوران خود را سپری کرد. طبق آمارهای مراجع رسمی، میانگین رشد اقتصادی در دهه ۹۰ نزدیک به صفر بوده است؛ مسأله‌ای که باعث گسترش چشمگیر فقر در کشور طی این 10 سال شد.
رشد اقتصادی ناچیز کشور در دوره گذشته موضوعی است که رئیس کل بانک مرکزی دولت روحانی در پنجمین کنگره حزب کارگزاران سازندگی ایران که روز گذشته برگزار شد به آن اعتراف کرد.
عبدالناصر همتی در این مراسم با اشاره به اینکه تنها در دهه چهل بهره‌وری در رشد اقتصادی نقش داشت که با دخالت‌های شاه ادامه پیدا نکرد و از اواخر دهه چهل عملاً منتفی شد، گفت:«میانگین رشد اقتصادی در کشور ما طی حداقل ۳۴ سال گذشته (پس از جنگ) ۳.۵ درصد بوده است. در دوره سازندگی این رشد حدود ۵ درصد، در دوره اصلاحات ۴ درصد، در دوره آقای احمدی‌نژاد ۲ درصد و در دوره اخیر به یک درصد رسید. به علاوه در یک دهه گذشته تحریم‌های سختی بر کشور حاکم شد که عملاً رشد اقتصادی را نابود کرد و در دهه ۹۰ رشد اقتصادی ۰.۵ درصد بود.»
اعتراف تلخ همتی به افت شاخص رشد اقتصادی کشور در دولت روحانی به کمترین میزان در میان تمام دولت‌های پس از جنگ، حقیقتی است که پیش از این بسیاری از مقامات دولت قبل سعی در کتمان و حتی انکار آن می‌کردند.
تبعات رشد نزدیک به صفر اقتصاد کشور در دوره گذشته، گسترش بی‌سابقه فقر در کشور بود که برای دولت سیزدهم به میراث گذاشته شد.
دولت سیزدهم طی دو سال گذشته با افزایش رشد اقتصادی کشور به حدود ۴.۵ درصد، توانست تنها بخش کوچکی از عقب‌افتادگی‌های آن دوره را جبران کند. البته این تنها رشد اقتصادی نبود که در دولت سیزدهم بهبود یافت. کاهش نرخ بیکاری به رقم بی‌سابقه ۷.۹ درصد در تابستان امسال و کاهش شکاف طبقاتی از دیگر دستاوردهای مهم دولت سیزدهم است که بهبود هرچند تدریجی و اندک وضعیت رفاه جامعه پس از سال‌ها عقبگرد را نشان می‌دهد.
علاوه بر این، همتی که در دوران تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰ رشد اقتصادی ۵ درصدی را به‌عنوان وعده انتخاباتی خود عنوان کرده بود، در این مراسم اعلام کرد نباید از رشد اقتصادی ۴.۵ درصدی در دولت سیزدهم خوشحال بود.
رئیس کل اسبق بانک مرکزی ضمن اعتراف به نرخ رشد اقتصادی پایین کشور در دولت روحانی، بر لزوم دستیابی به نرخ رشد اقتصادی بالا به منظور جبران عقب‌ماندگی‌های اخیر تأکید کرد و گفت:«به یک رشد ۸ الی ۱۰درصدی نیاز داریم و با وجود و ادامه تحریم این مسأله امکان‌پذیر نیست، چراکه رشد اقتصادی ما منابع‌محور است. ما الان با فاجعه رشد روبه‌رو هستیم و نباید از رشد ۴.۵ درصدی خوشحال شویم.»
رشد ۴.۵ درصدی مورد اشاره همتی، همان میانگین رشد اقتصادی کشور در دو سال فعالیت دولت سیزدهم است. وی در حالی این نرخ رشد را بی‌اهمیت عنوان کرده که پیش‌تر در ایام انتخابات ریاست‌جمهوری از آن به‌عنوان یک آرزو و هدفگذاری در صورت پیروزی در انتخابات یاد می‌کرد تا جایی که وعده داد رشد اقتصادی کشور از همان سال نخست ریاست‌جمهوری وی به ۵ درصد برسد.
آخرین گزارش دو مرجع آماری کشور نشان می‌دهد رشد اقتصادی کشور در بهار سال 1402 به میزان چشمگیری افزایش یافته است. طبق گزارش مرکز آمار، رشد اقتصادی کشور در سه ماهه نخست سال‌ جاری به ۷.۹ درصد رسیده، همچنین بانک مرکزی اعلام کرده رشد اقتصادی کشور در بهار ۱۴۰۲ معادل ۶.۲ درصد بوده است.

جستجو
آرشیو تاریخی