صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • صنعت و تجارت
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • گفت و گو
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و هشت - ۰۳ آبان ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و هشت - ۰۳ آبان ۱۴۰۲ - صفحه ۷

سه برنامه نوسازی و بهسازی ناوگان مسافربری

از 15 هزار اتوبوس مسافربری فعال، 11 هزار و 700 اتوبوس معادل 78 درصد کل ناوگان، سن بالاتر از فرسودگی دارند

اواخر مردادماه جاری، دولت آیین‌نامه ثبت سفارش واردات اتوبوس، مینی‌بوس و ون را با هدف پاسخگویی به نیاز حمل‌ونقل درون‌شهری و برون‌شهری را تصویب کرد. فرسودگی ناوگان جاده‌ای در بخش مسافری، علاوه بر کاهش بهره وری در این بخش، موجب کمبود ناوگان عمومی مسافری به‌خصوص اتوبوس‌های بین شهری برای پاسخ به تقاضای موجود شده است. بنابراین گزارش 78 درصد اتوبوس‌ها، 94 درصد مینی‌بوس‌ها و 77 درصد ون‌های مسافری جاده‌ای عمر بالاتر از سن فرسودگی دارند. فرسودگی باعث شده تعداد زیادی از ناوگان به تعمیرات مداوم نیاز داشته باشند و در نتیجه درصد بالایی از ناوگان از دسترس مسافران خارج شود.
حمیدرضا شهرکی، معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای در گفت‌و‌گو با «ایران اقتصادی» با اشاره به کمبود ناوگان جاده‌ای در بخش مسافری گفت: به منظور اجرای مصوبه هیأت وزیران و توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومی، شرایط و ضوابط واردات انواع ناوگان حمل‌ونقل عمومی برون‌شهری ابلاغ شده است و متقاضیان می‌توانند نسبت به واردات انواع ناوگان اتوبوس، مینی‌بوس و ون براساس سهمیه مشخص شده اقدام کنند.
وی افزود: از آنجایی که عمر متوسط ناوگان از سن مطلوب که همان سن مرز فرسودگی می‌باشد فراتر رفته است لذا علاوه بر نوسازی که خروج ناوگان فرسوده و جایگزینی آن با ناوگان با عمر پایین است، نیاز به توسعه ناوگان نیز با توجه به افزایش تقاضا بیش از پیش مشهود شده که بدین منظور می‌باید نسبت به تأمین سالیانه بیش از 6000 دستگاه اتوبوس، 11000 دستگاه انواع میدل باس مینی بوس و 7000 دستگاه ون و سواری کرایه و به مدت سه سال مورد توجه و اقدام قرار گیرد.
شهرکی در پاسخ به این سؤال که چه تعداد از ناوگان مورد نیاز امکان تأمین و تولید در داخل را دارد و چه تعداد نیاز به واردات داریم، گفت: با توجه به استعلام انجام شده از واحدهای تولیدی ظرفیت تولید سالیانه از شرکت‌های تولیدی اخذ گردید و تاکنون 13 مورد تفاهم‌نامه توسط سازمان جهت حمایت از خریداران منعقده شده است.
بر اساس این گزارش برای تأمین ناوگان عمومی مسافری در بخش جاده، همزمان تکیه بر توان تولید داخل و همچنین واردات مورد نظر است. برای امسال تأمین 6 هزار اتوبوس در برنامه قرار گرفته که هزار اتوبوس تولید داخل و 5 هزار اتوبوس نیز وارد می‌شود. از 11 هزار و 200 اتوبوس مورد نیاز برای امسال نیز 1200 مینی بوس از طریق تولید داخل و 10 هزار مینی‌بوس از طریق واردات تأمین می‌شود. امسال همچنین 6 هزار و 100 دستگاه ون به ناوگان جاده‌ای اضافه می‌شود که هزار و 100 دستگاه آن تولید داخل و 5 هزار دستگاه وارداتی خواهد بود. هزار دستگاه سواری نیز امسال وارد ناوگان عمومی می‌شود که تمام آنها تولید داخل خواهد بود.
به گفته معاون حمل‌ونقل سازمان راهداری در زمینه استفاده از ظرفیت تولیدکنندگان داخلی، تاکنون ۱۱ تفاهمنامه با شرکت‌های خودروساز امضا شده است و مقرر است تا پایان امسال ۴۰۰۰ دستگاه ناوگان اتوبوس، میدل باس، ون و سواری تولید و به متقاضیان تحویل شود. ایجاد سامانه جامع حمل ونقل جاده‌ای یکی دیگر از موضوعات در دستور کار این بخش است که شرح خدمات آن تنظیم شده است و با طی مراحل طراحی، بهره‌برداری از آن آغاز می‌شود.
شهرکی با اشاره به سه برنامه سال‌جاری توسعه و نوسازی ناوگان مسافری گفت: توسعه و نوسازی ناوگان مسافربری یکی از برنامه‌های دولت است. در این راستا، تفاهمنامه‌هایی در سال‌جاری به تعداد 4300 دستگاه با شرکت‌های تأمین‌کننده خودرو منعقد شده است که پس از تخصیص منابع مالی برای اعطای تسهیلات کم‌بهره و تأمین ناوگان مورد نیاز توسط شرکت‌های خودرو‌ساز عملیاتی خواهد شد.
شهرکی با اشاره به برنامه دوم نوسازی گفت: واردات ناوگان مسافربری برای نوسازی ناوگان در نظر گرفته شده است. با پیگیری‌های انجام شده، موضوع واردات ناوگان اتوبوسی منجر به صدور مصوبه هیأت وزیران در خصوص واردات 2000 دستگاه اتوبوس با عمر کمتر از 5 سال شده است که در اجرای آن، هم‌اکنون سازمان متبوع درحال معرفی متقاضیان به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای طی مراحل ثبت سفارش و فرایند واردات اتوبوس است که متقاضیان جهت تکمیل مراحل ثبت سفارش و پیگیری فرایند‌های بعدی واردات به وزارت صنعت، معدن و تجارت معرفی شده‌اند. بعلاوه، آیین‌نامه اجرایی بند ص تبصره 7 قانون بودجه سال‌جاری کل کشور توسط معاون اول محترم رئیس‌جمهور به منظور اجرا ابلاغ شده است که عملیات اجرایی آن از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال پیگیری است.
ضمناً این سازمان، بر اساس آیین‌نامه ابلاغی مذکور شرایط و ضوابط واردات انواع ناوگان حمل ونقل عمومی برون شهری (اتوبوس- مینی بوس- ون) را در مورخ 17 مهرماه به سراسر کشور ابلاغ کرده است.
بهسازی ناوگان اتوبوس و مینی‌بوس، برنامه بعدی برای رفع کمبود ناوگان مسافری است. شهرکی با اشاره به این برنامه گفت: در ارتباط با تسهیلات مربوط به تعمیرات ناوگان مسافری از محل بند الف تبصره 18 قانون بودجه سال‌جاری (مربوط به اتوبوس و مینی‌بوس) پیگیری‌های لازم از سوی این سازمان برای ابلاغ اعتباری بالغ بر 7500 میلیارد ریال انجام پذیرفته که پس از تخصیص و تأمین منابع مالی از سوی بانک‌های عامل، موضوع، قابلیت اجرا از طریق اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان‌های سراسر کشور را خواهد داشت. قابل ذکر است که بر اساس اعتبارات اختصاص یافته در سال گذشته قریب به 1500 دستگاه ناوگان اتوبوس و مینی‌بوس در این راستا تعمیرات اساسی و بهسازی شده است.
جستجو
آرشیو تاریخی