وزیر امور اقتصادی و دارایی:
انتشار صورتهای مالی 2000 شرکت دولتی تا پایان سال
48 شرکت زیانده دولتی سودده شدند
وزیر اقتصاد با اعلام خبر انتشار هزار صورت مالی شرکتهای دولتی در سامانه کدال طی روز جاری، گفت: امیدواریم که تا پایان اسفندماه 1402 بتوانیم صورتهای مالی 2 هزار شرکت دولتی یا تحت کنترل بخش عمومی اقتصاد را برای نخستین بار منتشر کنیم.
به گزارش شادا، سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفتوگوی تلفنی با بخش خبری 14 سیما درخصوص شفافیت صورتهای مالی شرکتهای دولتی اظهار کرد: همان طور که درخصوص موضوع شفافیت اطلاعات اقتصادی و مالی وعده داده شده بود، میخواهیم امکان این را فراهم کنیم که صاحبنظران، متخصصین و عموم مردم ایران یک نظارت مردمی بر این موضوع داشته باشند. وی افزود: امروز موفق شدیم هزار صورت مالی مربوط به شرکتهای دولتی را در سامانه کدال برای عموم مردم منتشر کنیم.
این عدد در شروع به کار دولت مردمی سیزدهم صفر بود، یعنی هیچ اطلاعات شفاف و دقیقی رسماً از سوی شرکتهای دولتی منتشر نمیشد. خاندوزی گفت: در سال اول دولت صورتهای مالی بیش از 300 شرکت و سال گذشته حدود هزار شرکت منتشر شد و امیدوار هستیم که در سومین سال دولت و تا پایان اسفندماه 1402 بتوانیم صورتهای مالی 2 هزار شرکت دولتی یا تحت کنترل بخش عمومی اقتصاد را برای نخستین بار منتشر کنیم.
وزیر اقتصاد گفت: فایده انتشار صورتهای مالی این است که هم امکان نظارت را فراهم میکند و هم اینکه دستور رئیس جمهور در جلسه هیأت دولت که انضباط مالی در شرکتهای دولتی و پاسخگویی و شفافیت بود، محقق میشود.
وی اعلام کرد: ناشی از این اقدامات سختگیرانه در حوزه نظارت مالی و انضباط مالی که با دستور رئیس جمهور انجام شد، در سال گذشته 48 شرکت زیانده دولتی تبدیل به شرکتهای سودده شدند و 123 شرکت که زیان انباشته طی سالهای متوالی داشتند، از زیان انباشته خارج شدند و وارد سودآوری شدند و انباشت سالهای گذشته آنها سودآور شد.
وزیر اقتصاد توضیح داد: همچنین 83 شرکت دولتی نسبت به سالهای قبل سوددهتر شدند و 123 شرکت دولتی بیش از 50 درصد افزایش سودآوری داشتند که نشاندهنده این است که مسأله مدیریت و کیفیت عملکرد این شرکتها که دارند اموال دولت را مدیریت میکنند، بهبود عملکرد پیدا کرده است.
وی تأکید کرد: شفافیت ادامه پیدا خواهد کرد و انشاءالله بتوانیم در پایان 1402 به عنوان جشن خاتمه شفافیت کامل تمام شرکتهای دولتی به جز بخشهایی که به جهت مسائل نظامی و دفاعی درجه محرمانگی دارند و نباید اطلاعات آنها منتشر شود؛ در مورد سایر شرکتها این کار را به انجام خواهیم رساند.
سودده شدن 48 شرکت دولتی زیانده
نتیجه انضباط مالی و سختگیریها در شفافیت عملکرد شرکتهای دولتی در دولت سیزدهم این بوده است که طی سال گذشته 48 شرکت زیانده دولتی به شرکتهای سودده تبدیل شدند.
123 شرکت دولتی که زیان انباشته داشتند، به این معنا که سالهای متوالی زیانشان روی هم انباشته شده بود که به سمت سودآوری و کاهش زیان حرکت کردند.
183 شرکت دولتی نسبت به سالهای قبل سوددهتر شدند. 133 شرکت نیز بیش از 50 درصد افزایش سودآوری داشتند.
شرکتهای دولتی با در اختیار داشتن حجم زیادی از داراییهای کشور نقش مهم و مؤثری در حوزه اقتصاد ملی دارند. مطابق قانون بودجه 1402، بودجه این شرکتها حدود 60 درصد بودجه کل کشور را تشکیل میدهد. با توجه به این واقعیات، شفافسازی عملکرد شرکتهای دولتی اهمیت بالایی دارد.
وزارت اقتصاد اقداماتی را در راستای شفافسازی عملکرد شرکتهای دولتی به اجرا گذاشته است. در همین راستا، شاهد انتشار صورتهای مالی آنها هستیم.
بر اثر اقداماتی که صورت گرفته، امروز مردم میدانند که شرکتهای دولتی چقدر درآمد، هزینه، کارمند، هزینه پرسنلی و موارد دیگر دارند. چقدر پاداش پرداخت میکنند و داراییشان چقدر است و صاحب چه شرکتهایی با چه درصد سهامی هستند. مردم امروز میدانند که شرکتها در کجا اموال، زمین، ساختمان و... در مالکیت خودشان دارند.
مواردی که در بالا گفته شد، تا چند سال اخیر حتی در دسترس نمایندگان مجلس هم نبود. الان به واسطه رویکرد دولت سیزدهم صورتهای مالی حسابرسی شده شرکتهای دولتی در دسترس عموم مردم قرار گرفته است.
به گفته وزیر اقتصاد، روند شفافسازی عملکرد شرکتهای دولتی همین طور ادامه مییابد تا اینکه در پایان سالجاری شاهد شفافسازی عملکرد تمامی شرکتهای دولتی و انتشار صورتهای مالی آنها باشیم.
محمد عنبری، مدیرکل شرکتهای دولتی وزارت امور اقتصادی و دارایی با حضور در برنامه میز اقتصاد شبکه یک توضیحاتی در خصوص انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی داد. سیداحسان خاندوزی، وزیر اقتصاد نیز اطلاعاتی در این زمینه مطرح کرد که در ادامه میخوانید.
وزیر اقتصاد طی سخنانی در رسانه ملی اعلام کرد که قصد داریم در سال 1402 صورتهای مالی 2 هزار شرکت دولتی یا تحت مدیریت بخش اقتصاد را به صورت عمومی انتشار دهیم. تا الان یک هزار مورد انتشار پیدا کرده است و تا آخر سال مابقی هم اطلاعاتشان منتشر میشود.
عنبری نیز در برنامه میز اقتصاد شبکه یک در خصوص شفافسازی عملکرد شرکتهای دولتی و انتشار صورتهای مالی آنها تصریح کرد: سال گذشته و اواخر سال 1400 و وقتی آقای خاندوزی برای اقدام در زمینه انتشار صورتهای مالی دستور دادند، هنوز این امر تبدیل به قانون نشده بود. این موضوع با پیگیری وزارت اقتصاد به قانون بدل شد. فایده انتشار این صورتهای مالی این است که از یک طرف امکان نظارت 85 میلیون ایرانی بر شرکتهای دولتی فراهم میشود و از طرف دیگر، تأکید رئیس جمهور مبنی بر انضباط بخشی به عملکرد شرکتهای دولتی و پاسخگویی و شفافسازی در دستور کار قرار میگیرد.
وی ادامه داد: در ابتدا صورتهای مالی 15 شرکت دولتی را منتشر کردیم. شکایاتی از سوی شرکتهای دولتی داشتیم. دلیلش این است که صورتهای مالی، تمامی اطلاعات شرکتها را به صورت تجمیعی به انضمام گزارش حسابرس و بازرس قانونی منتشر میکند.
مدیرکل شرکتهای دولتی وزارت امور اقتصادی و دارایی توضیح داد: روند انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی از سال 1400 تا الان ادامه یافت. سال گذشته سرجمع شناسایی ما به یک هزارو 100 مورد رسیده بود. الان یک هزارو 100 مورد فقط در 7 ماهه اول سال 1402 از مجامعی که برگزار شده و صورتهای مالی که حسابرسی شده است، شناسایی داشتهایم. تا آخر سال این عدد به 2 هزار مورد میرسد.
وی ادامه داد: از هزار شرکتی که از ابتدای امسال تا الان شناسایی کردهایم، 289 مورد شرکتهای دولتی هستند. از این شرکتهای دولتی 6 مورد بانک دولتی و 2 مورد شرکت بیمه دولتی هستند. شرکتهای زیرمجموعه بانکها و بیمهها نیز 273 مورد باقیمانده هستند.
آمارهای اختصاصی شرکتهای دولتی (289 شرکت):
الف-10 شرکت دولتی با بیشترین سود
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)
پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران
شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
شرکت آلومینای ایران
شرکت گسترش معادن و صنایع معدنی طلای زرشوران
سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی
سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)
ب- 183 شرکت افزایش سود نسبت به سال قبل داشتهاند که 133 شرکت آن بالای 50 درصد افزایش داشتهاند. شرکتهای دارای بیشترین درصد افزایش سود عبارتند از:
آب منطقهای اصفهان
شرکت خدمات هواپیمایی ویژه
صندوق توسعه صنایع دریایی
شرکت شهرکهای صنعتی تهران
سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران
آب منطقهای کرمان
شهرکهای صنعتی استان چهارمحال و بختیاری
شهرکهای صنعتی استان زنجان
شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان غربی
بهرهبرداری نفت و گاز غرب
48-ج شرکت که پارسال زیان ده بودند و الان سودده شدند که مهمترین آنها عبارتند از: بانک ملی ایران، بانک کشاورزی، بانک توسعه تعاون، چاپخانه دولتی ایران، سازمان مجری ساختمانها و تأسیسات دولتی و عمومی، شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، شرکت مناطق نفتخیز جنوب و سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس.
د- حداقل 123 شرکتی که زیان انباشته آنها کم شده یا سود انباشته آنها افزایش داشته است.
عنبری خاطرنشان کرد: روند شناسایی شرکتهای دولتی و انتشار صورتهای مالی آنها با همکاری تمام و کمال این شرکتها صورت نگرفته است و برخی مقاومتها هم در مقابل انتشار صورتهای مالی داشتهایم. اما وزارت اقتصاد در این زمینه اصرار دارد و شناساییها انجام میشود.
عنبری توضیح داد: برخی شرکتهای دولتی مانند شرکت ملی نفت اعلام میکنند که صورتهای مالیشان محرمانه است و نباید منتشر شود. اما ما فکر میکنیم فقط اطلاعات مربوط به وزارت دفاع و سازمان انرژی اتمی از جنبه محرمانگی برخوردار است. بقیه شرکتها، از جمله شرکت ملی نفت باید اطلاعاتش منتشر شود. برخی از جنبههای صورتهای مالی این شرکتها که جنبه محرمانگی دارد، میتواند مشخص و از انتشار معاف شود.