آسیاپلاس گزارش داد
احیای روابط ایران و تاجیکستان در دولت سید ابراهیم رئیسی
آسیاپلاس در گزارشی تحلیلی چشمانداز آینده روابط ایران و تاجیکستان را بهبودی کامل و گسترش همکاریهای چندجانبه عنوان کرد و نوشت: روابط دو کشور در دولت سید ابراهیم رئیسی احیا شد و دوشنبه و تهران قصد دارند همکاریهای تجاری و اقتصادی سودمند را گسترش دهند.
به گزارش ایرنا، آسیاپلاس روز دوشنبه در این گزارش نوشته است: روند احیای همکاری بین دو کشور از سال ۲۰۲۱ پس از به قدرت رسیدن سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور فعلی در ماه آگوست (مرداد ۱۴۰۰) آغاز شد.
در سال ۲۰۲۱ میلادی، ارزش مبادلات تاجیکستان و ایران از ۱۲۰ میلیون دلار فراتر رفت که ۲.۱ برابر بیشتر از سال ۲۰۲۰ است. در سال گذشته حجم مبادلات تجاری دوجانبه به ۲۴۰ میلیون دلار رسید که ۲ برابر سال قبل از آن است. حجم سرمایهگذاری مستقیم ایران در اقتصاد تاجیکستان در سال ۲۰۲۱ حدود ۳۳ میلیون دلار بود که تقریباً ۱۰ درصد از کل ورودی این سرمایهگذاریهای خارجی را تشکیل میدهد. در همین حال بنابر اعلام دفتر مطبوعاتی رئیس جمهور تاجیکستان، در جریان سفر رئیس جمهوری ایران و در پی آن، برنامه اجرایی همکاریهای بلندمدت اقتصادی و تجاری جمهوری تاجیکستان و ایران برای سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۳۰ به امضا رسید. این برنامه که همکاریهای چند جانبه بین دو کشور در بخشهای تجاری و اقتصادی را شامل میشود، در سال ۲۰۲۲ تصویب شد. امامعلی رحمان در جمعبندی نتایج مذاکرات تاجیکستان و ایران، اطمینان داد که اجرای عملی این برنامه «نتایج قابل توجهی را به همراه خواهد داشت».وی در مجمع محافل تجاری دو کشور، توجه ویژه سرمایهگذاران ایرانی را به منابع عظیم انرژی آبی تاجیکستان و نیز توسعه منابع طبیعی غنی این کشور جلب کرد.
رئیس جمهور تاجیکستان خاطرنشان کرد که قوانین این کشور مزایای متعدد و تضمینهای حقوقی گستردهای را برای حمایت از کارآفرینی و سرمایهگذاری در نظر گرفته است.وی گفت: همچنین بر اساس قوانین کشور بیش از ۲۴۰ نوع ضمانت و مزایا به سرمایهگذاران و کارآفرینان تعلق میگیرد که بیش از ۱۱۰ مورد آن امتیاز در حوزه مالیاتی و گمرکی است.
رئیس جمهور تاجیکستان فرصتهای توسعه همکاریهای کارآفرینی دو کشور را در صنایع معدنی، متالورژی، شیمیایی، تولید مصالح ساختمانی، صنایع سبک، غذایی، دارویی، کشاورزی، حمل و نقل و گردشگری فراهم کرد.وی ابراز امیدواری کرد که صنایع ذکر شده بتواند زمینه مناسبی برای گسترش همکاریهای دوجانبه باشد. آسیا پلاس نوشت، هماکنون تاجیکستان و ایران که دارای شباهتهای تاریخی، زبانی، فرهنگی و مذهبی هستند، قصد دارند «همکاریهای تجاری و اقتصادی سودمند متقابل را گسترش دهند.»
این بیانیه را امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان در اجلاس محافل تجاری دو کشور که هشتم نوامبر (۱۷ آبان ماه) در چهارچوب سفر رسمی سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران به دوشنبه برگزار شد، اعلام کرد.
رئیس جمهور تاجیکستان در این مراسم که با حضور هیأتهای دولتی و طیف وسیعی از کارآفرینان دو کشور برگزار شد، تقویت و گسترش همکاریهای تجاری، اقتصادی و سرمایهگذاری با ایران را یکی از زمینههای مهم روابط دو کشور دانست.وی به نقش مهم کمیسیون بین دولتی همکاریهای تجاری، اقتصادی، فنی و فرهنگی در گسترش بیشتر روابط دو کشور اشاره کرد.
رئیس جمهور تاجیکستان ابراز امیدواری کرد که نشست بعدی کمیسیون که پیش از پایان سالجاری در دوشنبه برگزار میشود، کمک شایانی به بررسی فعال مسائل همکاری داشته باشد.سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران نیز به نوبه خود تأکید کرد که هیچ مانعی برای توسعه روابط دو کشور وجود ندارد و با وجود تحریمها علیه ایران، جمهوری اسلامی از توانمندیهای بالایی در زمینههای مختلف برخوردار است.
وی گفت: ارتباط عمیقی بین ایران و تاجیکستان وجود دارد، اما در حوزه اقتصادی پیشرفت چندانی نمیبینیم. رئیسی افزود: دو کشور فرصتهای خوبی در حوزه تجاری و اقتصادی دارند که باید از آن بهرهبرداری کرد. آسیاپلاس در گزارش خود نوشت: روابط تجاری و اقتصادی ایران و تاجیکستان پس از «مرحله داغ» جنگ داخلی در تاجیکستان در سالهای ۱۹۹۵-۲۰۱۳ میلادی به شکلی پویا در پسزمینه روابط گرم بین دو کشور توسعه یافت. در طول این ۱۸ سال، به گفته وزارت امور خارجه جمهوری تاجیکستان، رئیس جمهور این کشور ۱۵ سفر به ایران داشته است.