اقتصاد کشور در حال توسعه است
شاخص ترکیبی مدیران خرید (شامخ) برای کل اقتصاد ایران در مهر ماه 54.15 گزارش شده و هرچند شاخص قیمت خرید مواد اولیه و لوازم مورد نیاز افزایش داشته اما شاخص کل و صنعت در مهر ماه افزایشی و بیشتر از 50 ثبت شده که نشان از رونق فعالیتهای اقتصادی نسبت به ماه قبل دارد.
شامخ یا همان شاخص مدیران خرید (PMI) مقیاسی است که مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی اتاق ایران، از طریق دریافت پاسخ بنگاههای نمونه در صنایع مختلف به سؤالات مشخص استخراج میکند. شاخص شامخ که اوایل هرماه منتشر میشود، رونق، رکود یا ثبات کسبوکارهای مورد بررسی و چشمانداز انتظاری آنها در آینده را نشان میدهد.
در جریان استخراج این شاخص، اگر عدد شامخ بیش از 50 واحد باشد، نشان میدهد که اقتصاد در حال توسعه است، درحالیکه هر رقمی زیر 50 واحد، از قرار داشتن اقتصاد در شرف انقباض و رکود حکایت دارد.
به گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی، این وزارتخانه توضیح داد: براساس گزارش منتشر شده از سوی مرکز پژوهشهای اتاق ایران، شاخص مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) برای بخش صنعت به 53.11 رسید که نسبت به ماه قبل بهبود داشته و بیشترین مقدار چهار ماهه اخیر از تیرماه را ثبت کرده است.
وزارت اقتصاد ادامه داد: گزارش به دست آمده از فعالان اقتصادی نشان میدهد در مهرماه، به غیراز موجودی مواد اولیه خریداری شده که با کاهش روبهرو بوده، عدد سایر مؤلفههای اصلی بیشتر از 50 گزارش شده است که میتواند نشانه خروج از رکود باشد. شاخص ترکیبی مدیران خرید برای کل اقتصاد ایران در مهر ماه 54.15 گزارش شده است.
هرچند شاخص قیمت خرید مواد اولیه و لوازم مورد نیاز در مهرماه 72.25 بیشترین مقدار سه ماهه اخیر و شاخص قیمت محصولات تولیدشده یا خدمات ارائه شده نیز با ثبت عدد 59.69 بیشترین افزایش را در پنج ماه اخیر از خرداد ماه به ثبت رسانده، اما با وجود این شاخص کل و صنعت در مهر ماه افزایشی و بیشتر از 50 ثبت شده که نشان از رونق فعالیتهای اقتصادی نسبت به ماه قبل است.
شاخص مدیران خرید صنعت در مهر ماه 53.11 بوده و نسبت به ماه قبل بهبود داشته و بیشترین مقدار چهار ماهه اخیر را از تیر ماه به ثبت رسانده است، هرچند برخی از رشته فعالیتها با کاهش شاخص مدیران خرید صنعت و رکود تقاضا، روبهرو بودهاند.
همچنین شاخص موجودی محصول (انبار) 58.19 مانند ماه قبل افزایشی بوده و بیشترین مقدار خود را در سری 61 ماهه به ثبت رسانده است. به منظور تحلیل دقیق وضعیت تولیدات صنعتی و معدنی در کشور اقدام درست این است که به میزان تولیدات و فروش شرکتهای تولیدی در 9 ماهه امسال پرداخته شود. به طور کلی پدیدههای اقتصادی هیچگاه با تغییرات یکماهه قابل تحلیل نیستند.