صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گزارش
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • گفت و گو
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و چهل و دو - ۱۳ آذر ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و چهل و دو - ۱۳ آذر ۱۴۰۲ - صفحه ۴

فسادی که توسط دولت کشف و با آن برخورد شد

مقابله با 4 سال رانت و فساد 3.5 میلیارد دلاری یک شرکت واردات چای


با اهتمام دولت در مبارزه با رانت‏خواری و گشت ارشاد مدیران، فساد 3.5 میلیارد دلاری یک شرکت واردات چای کشف و با رأی قوه قضائیه، این رانت ارزی که از سال 98 آغاز شده بود، متوقف شد؛ همچنین فرد خاطی و مدیران متخلف از چندین وزارتخانه و بانک، به دادسرای ویژه جرایم اقتصادی معرفی شدند.
به گزارش فارس، «پرونده 3.5 میلیارد دلار رانت یک شرکت خاص» که فساد آن از سال 98 کلید خورده بود، توسط دولت کشف و به قوه قضائیه معرفی شد، «فرد متخلف، ممنوع‏الخروج، اموالش مصادره و پرونده‏اش به دستگاه قضایی رفت» همچنین مدیران متخلف از وزارت صمت، گمرک، سازمان استاندارد و بعضی از بانک‏ها به دادسرای ویژه جرایم اقتصادی روانه می‏شوند.
این میزان رانت معادل یک‏دهم درآمد نفتی کشور و نصف بدهی 7 میلیارد دلاری کره جنوبی به ایران است.
د‏استان از این قرار است که ارزی برای واردات چای، به این شرکت خاص داده شده بود، این میزان ارز در حد واردات چای مورد نیاز 2.5 سال کشور بود که با وجود یکصد شرکت تولیدی و بازرگانی، این میزان ارز تنها به این فرد خاص داده شده بود.
شرکت مذکور چای هندی 14 دلاری ثبت سفارش کرده است، اما چای ایرانی درجه دو 2 دلاری را به مردم داده بود، علاوه بر آن تمام بازار داخلی با محدود کردن دیگر وارد‏کنندگان دست این شرکت خاص افتاد، بیش از هفت ماه تأمین ارز و ثبت سفارشی برای چای از سوی شرکت دیگری انجام نشد و انحصاراً در اختیار این شرکت خاص بود.
این کشف فساد از سوی دولت رخ داد زمانی که ساداتی‏نژاد، از وزارت جهاد کشاورزی برکنار شد.
پیامد این پرونده رانتی در بازار چای، سبب شد سال گذشته قیمت چای معمولی از 120 تا 240 هزار تومان بالا رفت، بررسی سازمان بازرسی نشان می‏دهد کل ارز دریافتی این شرکت از سال 1398 تا 1401 معادل 3.370 میلیون دلار بوده که از این مبلغ حدود یک میلیارد و 472 میلیون دلار از ارز نیمایی تأمین شده برای ماشین‏آلات و مابقی آن برای واردات چای بوده است، بخشی از ارزها را در بازار آزاد به مبالغ بالاتر فروخته و برای یک میلیارد و 400 میلیون دلار آن هم اصلاً هیچ کالایی وارد نکرده است.
در این‏باره رئیس سازمان چای کشور در مورد تأمین چای خشک مورد نیاز کشور گفت: «اگر ارز‏هایی که برای واردات چای خشک اختصاص یافته بود منجر به واردات می‏شد، کمبودی در بازار نداشتیم.»
به گفته حجت‏الاسلام والمسلمین «حسن درویشیان» رئیس دفتر بازرسی و نماینده ویژه رئیس‏جمهور در امر مقابله با فساد در دستگاه‏های اجرایی، برخورد با این فساد ارزی که از سال 98 آغاز شده بود در دولت سیزدهم با دستور معاون اول رئیس‏جمهور آغاز و ورود بموقع بازرسی ویژه ریاست جمهوری به پرونده، موجب جلوگیری از تداوم پرداخت ارز نیمایی به شرکت مذکور و ارجاع آن به مرجع قضایی شد.
واردات ماشین‏آلات این شرکت که اصلاً انجام نشد هم پر حاشیه بود. رئیس سازمان بازرسی، ذبیح‏الله خداییان در این‏باره می‏گوید: علاوه بر ارز‏های تأمین شده جهت واردات چای، بالغ بر یک میلیارد و 472 میلیون دلار در طول سال‏های 1398 تا 1401 جهت واردات ماشین‏آلات مربوطه به این گروه تجاری تخصیص داده شده که به سرجمع تعهدات این شرکت اضافه می‏گردد و با اتمام مهلت قانونی، به میزان تعهدات رفع نشده منقضی شده اضافه خواهد شد.
کارشناسان معتقدند، اگر تفاوت ارز وارداتی با ارز آزاد به حداقل برسد، واردکنندگان قبل از واردات صلاحیت‏سنجی شوند و مهم‏تر از همه سیستم‏های تصمیم‏گیر در یک سازمان واحد باشد و پراکندگی نهادهای تصمیم‏گیر نداشته باشیم، چنین تخلفاتی رخ نمی‏دهد.

توضیحات بازرسی ویژه دولت:
برخورد با تخلف ارزی نمونه‏ای از عمل دولت به وعده مبارزه با فساد است
بازرسی ویژه رئیس‏جمهور در واکنش به انتشار گزارش فساد در حوزه واردات چای در برخی رسانه‏ها، اعلام کرد: در این دولت و مشخصاً در پرونده مذکور، دولت هم فساد را کشف و مدیران مربوطه را تا بالاترین سطوح برکنار کرد و هم پرونده انحراف ارزی را برای رسیدگی و صدور حکم در اختیار دستگاه قضایی قرار داد.
بازرسی ویژه رئیس‏جمهور در پی انتشار گزارش فساد در حوزه واردات چای در برخی رسانه‏ها در اطلاعیه‏ای اعلام کرد: ریشه تخلف و فساد ارزی یک شرکت مطرح در زمینه واردات چای به سال 1398 بازمی‏گردد. در دولت کنونی به دنبال ارسال گزارش به محمد مخبر معاون اول رئیس‏جمهور، وی بلافاصله دستور پیگیری موضوع را صادر کرد.

دولت سیزدهم چگونه چرخه فساد 3.5 میلیارد دلاری واردات چای را متوقف کرد؟
بازرسی ویژه رئیس‏جمهور افزود: متعاقب این دستور و برمبنای رویکرد مبارزه بدون ملاحظه با فساد در دولت مردمی، موضوع در دستور کار نهادهای نظارتی درون دولت قرار گرفت. ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی، با همکاری بازرسی ویژه رئیس‏جمهور و معاونت اطلاعات و امنیت اقتصادی وزارت اطلاعات، ابعاد فساد را شناسایی کردند و پرونده برای برخورد با متخلفان و با اولویت برگشت ارز در اختیار قوه قضائیه قرار گرفت و دو گزارش نیز در همین رابطه از سوی دبیر ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی به ریاست محترم و معاون اول قوه قضائیه منعکس شده است.
این اطلاعیه همچنین خاطرنشان کرد: روند طی شده در این پرونده نمونه‏ای از عمل به وعده دولت در مبارزه با فساد است. در این دولت هیچ خط قرمزی برای مبارزه با فساد وجود ندارد و برخلاف برخی ادوار گذشته که در درون دولت برای مفسدان حاشیه امن ایجاد و از برخورد با آنها جلوگیری می‏شد، در این دولت و مشخصاً در پرونده مذکور، دولت هم فساد را کشف کرده و هم مدیران مربوطه را تا بالاترین سطوح برکنار کرد و پرونده انحراف ارزی را برای رسیدگی و صدور حکم در اختیار دستگاه قضایی داده است.
بازرسی ویژه رئیس‏جمهور در پایان اطلاعیه تأکید کرد: باعنایت به عزم دولت و قوه قضائیه در امر مبارزه با فساد قطعاً پرونده ارسال شده به دستگاه قضایی مورد رسیدگی دقیق قرار گرفته و با عوامل آن براساس قانون برخورد قاطع صورت خواهد گرفت.

جستجو
آرشیو تاریخی