رشد حمل و نقل دریایی ایران و روسیه
خسرو سرایی مدیرکل ترانزیت، لجستیک و امور توافقنامههای سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه حمل و نقل دریایی بین ایران و روسیه طی ماههای اخیر رشد قابل توجهی داشته است، گفت: طرف ایرانی برای تسریع حمل کالا بین دو کشور ۸۰ درصد تخفیف روی تعرفه کشتیهای رو-رو قائل شده است.
او با اشاره به ظرفیتهای ترانزیت دریایی ایران و روسیه و مذاکرات بین دو کشور اظهار کرد: خوشبختانه حمل و نقل دریایی بین دو کشور با بهرهگیری از حمل و نقل چند وجهی، طی ماههای اخیر رشد قابل توجهی داشته است اما همچنان فرصت رشد بیشتر برای پاسخگویی به نیازهای طرفین وجود دارد.
وی افزود: باید برای بهرهبرداری کامل از بنادر دولتی و غیردولتی دریای خزر و استفاده لازم از ظرفیت ترانزیت و تجارت موجود بین دو کشور تلاش شود.
مدیرکل ترانزیت، لجستیک و امور توافقنامههای سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به بازدیدهای مکرر هیأتهای روسی از بنادر شمال و جنوب کشور گفت: از ابتدای سال ۲۰۲۳ میلادی هیأتهای متعدد روسی بهخصوص شرکت «روس آگرو» که در زمینه غلات فعالیت دارد، بازدید داشتهاند. امیدواریم اینگونه اقدامات منجر به افزایش سهم حمل و نقل دریایی دو کشور شود. سرایی یکی از راهکارهای افزایش حجم ترانزیت و تجارت دو کشور را تشکیل شرکتهای حمل و نقل چندوجهی مشترک عنوان کرد و گفت: بنادر روسیه نیازمند رسیدگی جدی در زمینه لایروبی و نیز کاهش زمان انتظار و نوبتدهی کشتیهای ایرانی است.
وی در ادامه بیان داشت: طرف ایرانی نسبت به بهرهگیری از کشتیهای رو-رو در دریای خزر ابراز علاقهمندی کرده و در همین راستا ۸۰ درصد تخفیف تعرفهای برای این نوع کشتیها در نظر گرفته است.
مدیرکل ترانزیت، لجستیک و امور توافقنامههای سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به مذاکرات فیمابین، یکی دیگر از اقداماتی را که منجر به تسریع دستیابی به اهداف ترانزیتی و تجاری دو کشور میشود، اقدام عملیاتی برای تسهیل تردد کشتیهای ایرانی در رود ولگا با توجه به فصل سرما و یخبندان عنوان کرد.
سرایی خاطرنشان کرد: حمل و نقل دریایی ایران حتی برای ۲۰ میلیون تن کالای ترانزیتی آمادگی دارد، اما جابهجایی این حجم از کالا بستگی به ظرفیت حمل و نقل جادهای و ریلی روسیه و ایران در پسکرانه دارد.
وی گفت: با توجه به اینکه یکی از اولویتهای دولت سیزدهم توسعه روابط با کشورهای همسایه است، مذاکراتی را با کشورهای عرب خلیجفارس انجام دادهایم. این کشورها خواستار استفاده از قلمرو ایران برای دسترسی به کشورهای شمالی هستند.
وی ادامه داد: همزمان مذاکراتی با روسها انجام شده تا ایران به عنوان پل ارتباطی شمال و جنوب عمل کند، گرچه کریدور شمال-جنوب محدود به این کشورها نیست. گفتوگو و مذاکرات جذب سرمایهگذاری با کشورهای عرب خلیجفارس در حال انجام است که ترجیح میدهیم تا زمانی که نهایی نشده آن را اعلام نکنیم.
وی با بیان اینکه مذاکرات برای جذب سرمایهگذاری در بنادر ایران در حال انجام است، اضافه کرد: هندیها در فاز یک بندر چابهار حضور دارند اما این مانع حضور بقیه شرکتها و کشورها در فازهای بعدی سرمایهگذاری چابهار نیست و آماده جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی هستیم.