حمایت تمام قد وزیر نیرو از توسعه انرژیهای تجدیدپذیر
نرخهای جدید تعیین شده برای خرید تضمینی برق نیروگاههای تجدیدپذیر از یک رشد حدود 40 درصدی نسبت به سال گذشته حکایت دارد
نرخ خرید برق نیروگاههای کوچک 22 هزار ریال ناگفته نماند که نرخ خرید تضمینی برای نیروگاههای کوچک مقیاس با ظرفیت 20 کیلووات تا یک مگاوات برای هر کیلووات ساعت 22 هزار ریال تعیین شده است
حمایت تمام قد وزارت نیرو از تولیدکنندگان برق در نیروگاههای تجدیدپذیر با افزایش 40 درصدی نرخ خرید تضمینی برق نیروگاههای تجدیدپذیر.
وزارت نیرو با هدف حداکثرسازی ضریب تحقق مزایای تولید برق ازمنابع تجدیدپذیر، نرخ خرید تضمینی برق نیروگاههای خورشیدی را ابلاغ کرده که بر این اساس، قیمت خرید تضمینی از نیروگاههای خورشیدی انشعابی مشمول طرح حمایت از اقشار کمدرآمد به ازای هر کیلووات ساعت 30 هزار ریال تعیین شده است.
با ابلاغ مصوبه نرخ خرید تضمینی برق نیروگاههای تجدیدپذیر توسط وزارت نیرو، امکان خرید برق نیروگاههای خورشیدی انشعابی احداث شده توسط خیرین مدرسه ساز در مدارس و مؤسسات آموزشی با نرخ 30 هزار ریال به ازای هر کیلووات ساعت فراهم شده است.
این نیروگاهها شامل نیروگاههای ساخته شده توسط اقشار کمدرآمد و خیرین مدرسهساز، مشمول اعمال ضرایب کاهشی نرخ خرید (ضریب دوره) در رقم صورت حساب نهایی در ابتدای سالهای هشتم، دوازدهم و شانزدهم نمیشوند.
با توجه به در نظر گرفتن تعرفههای حمایتی و ویژه برای این دسته از نیروگاهها، افزایش نرخ بابت امتیاز بومیسازی به این نیروگاهها اعمال شده و مجدداً محاسبه نمیشود.
در عین حال، قیمت خرید تضمینی برق از نیروگاههای خورشیدی کوچک مقیاس با ظرفیت 20 کیلووات وکمتر، برای هر کیلووات ساعت 25 هزار ریال تعیین شده است. ناگفته نماند که نرخ خرید تضمینی برای نیروگاههای کوچک مقیاس با ظرفیت 20 کیلووات تا یک مگاوات برای هر کیلووات ساعت 22 هزار ریال تعیین شده است. نرخهای جدید تعیین شده برای خرید تضمینی برق نیروگاههای تجدیدپذیر از یک رشد حدود 40 درصدی نسبت به سال گذشته حکایت دارد.
در صورت درخواست سرمایهگذار، نرخ پایه قراردادهایی که قبل از این مصوبه از محل ماده 61 به قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی مبادله شدهاند، قابل اصلاح به نرخهای جدید ابلاغی با رعایت سایر شرایط اعلام شده در این مصوبه است.
نیروگاه خورشیدی به هر نوع تأسیساتی اشاره دارد که نور خورشید را به صورت مستقیم (نیروگاههای خورشیدی فتوولتائیک) یا غیرمستقیم (نیروگاههای حرارتی خورشیدی) به برق تبدیل میکنند.
از افزایش ۳۵ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق نیروگاهها به عنوان یکی از اولویتهای کاری وزارت نیرو در دولت سیزدهم یاد میشود که ۱۰ هزار مگاوات آن از محل انرژیهای تجدیدپذیر خواهد بود.
براساس این برنامه ۴ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی، ۳ هزار مگاوات نیروگاه بادی و ۳ هزار مگاوات نیز توسط صنایع احداث خواهد شد.
هم اکنون ظرفیت تولید برق در نیروگاههای تجدیدپذیر به یک هزار و ۱۰۱ مگاوات رسیده است.
برایناساس سهم نیروگاههای خورشیدی ۴۵.۳ درصد، بادی ۳۶.۶ درصد، برقابی کوچک ۱۰.۴ درصد، زیستتوده ۱.۳ درصد و توربین انبساطی ۱ درصد شده است.
علی محرابیان، وزیر نیرو با اعلام اینکه در دولت یازدهم و دوازدهم تولید برق فقط ۲۳ درصد رشد داشت، اظهار کرده که دولت سیزدهم کشور را با ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق تحویل گرفت و افزوده که در حوزه برق در دولتهای هفتم و هشتم ۶۰ درصد و در دولتهای نهم و دهم ۶۸ درصد و در دولتهای یازدهم و دوازدهم فقط ۲۳ درصد رشد تولید برق داشتیم و با ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق دولت را تحویل گرفتیم.
از ناترازی بین تولید و مصرف برق به عنوان چالش مهم بخش صنعت برق کشور یاد میشود.
توسعه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر که یکی از راهکارهای مؤثر در رفع ناترازی برق بوده در دولتهای قبل موردتوجه جدی نبود.همین بیتوجهی کشور را از داشتن برقی مطمئن و پایدار محروم کرد.
در واقع، توسعه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر که در دولتهای قبل به فراموشی سپرده شده بود در دولت سیزدهم بهعنوان راهکاری مطمئن برای تولید پایدار برق موردتوجه جدی قرار گرفت.
وزارت نیرو، سال گذشته طرح ساخت ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی ۵ کیلوواتی در پنج سال را مصوب و آغاز کرد. در این طرح، سازمانهای بهزیستی، کمیته امداد، بسیج سازندگی و معاونت روستایی مناطق محروم ریاستجمهوری با عاملیت سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) و اجرای شرکتهای توزیع برق در سراسر کشور مشارکت دارند.
جعفر محمدنژاد سیگارودی، مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران با اشاره به فرایند اجرای این طرح حمایتی در کشور گفته است که در آغاز نهادهای حمایتی همچون کمیته امداد، خانوادههای تحت پوشش را برای نصب سامانه خورشیدی به شرکتهای توزیع برق معرفی میکنند و سپس شرکتهای توزیع، قابلیت ساختگاههای معرفی شده از سوی خانوادههای تحت پوشش را بررسی میکنند.
در کنار آن، طرح احداث ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در جلسه شورای اقتصاد در سالجاری که به ریاست معاون اول رئیس جمهور برگزار شد، به تصویب رسید که بر این اساس، مقرر شد ۸۰ درصد سرمایهگذاری برای اجرای این برنامه با بازپرداخت ۵ ساله توسط صندوق توسعه ملی انجام شود و وزارت نفت نیز از منابع حاصل از صرفهجویی در این طرح مشارکت کرده و همچنین سازمان برنامه و بودجه تأمین مالی این طرح را در بودجه سالانه لحاظ کند.
محمد مخبر ناترازی در بخش انرژی را یکی از چالشهای مهم کشور خوانده و تأکید کرده که با توجه به اهمیت ویژه موضوع محیط زیست و برای رفع این ناترازیها و به منظور تأمین انرژی مورد نیاز کشور، باید به سمت توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر حرکت کنیم.
در یک نگاه کلی، وزارت نیرو اعلام کرده که ساخت ۴۵۰۰ مگاوات نیروگاه انرژی خورشیدی در کشور توسط سرمایهگذاران باید طی ۷ ماه انجام شود؛ چراکه ظرفیت آن در کشور ایجاد شده و دولت حمایت میکند.
با این اوصاف، باید ساخت ۱۱ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر ظرف ۲ سال آینده به بهرهبرداری برسد تا مشکل ناترازی سوخت و برق در کشور برطرف شود.
راه برون رفت از این شرایط، کاهش سوختهای فسیلی و رفتن به سمت سوختهای تجدیدپذیر است که دنیا به این سمت حرکت کرده و دیگر در زمینه نیروگاههای فسیلی سرمایهگذاری نمیکند و روی نیروگاههای انرژیهای تجدیدپذیر تمرکز کرده است.
در ایران نیز در ماده ۱۹ قانون هوای پاک اشاره شد که سالانه باید ۳۰ درصد از توسعه برق کشور از محل انرژیهای تجدیدپذیر باشد اما اکنون در تمام این سالها کمتر از یک درصد ظرفیت انرژی تجدیدپذیر در کشور ایجاد شده است.واقعیت این است که رویکرد وزارت نیرو برای سالهای آینده تمرکز بر انرژیهای تجدیدپذیر است.تمرکزی که از دوسال قبل بدین سو، افقهای روشنی را پیشروی انرژیهای تجدیدپذیر باز کرده و روند توسعه انرژیهای تجدیدپذیر به هیچ عنوان با سالهای قبل قابل مقایسه نیست.دولت قبل انرژیهای تجدیدپذیر را به انزوا کشانده بود.اکنون اما با حمایت تمام قد وزارت نیرو، ضریب نفوذ انرژیهای تجدیدپذیر در صنعت برق کشور با سرعت تمام رو به فزونی گذارده است.