عرضه 200 هزار واحد خالی بانکها به بازار مسکن
بانکها مالک بیشترین واحدهای مسکونی خالی
با اخذ مالیات واحدهای خالی و نظارت بر بازار، احتکار زمین و مسکن که از عوامل اصلی افزایش قیمت است، برای مالکان صرفه اقتصادی ندارد
در رویداد و نمایشگاه شرکتهای دانشبنیان حوزه مسکن و حمل و نقل، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی، احتکار زمین و مسکن را علت اصلی افزایش قیمت مسکن عنوان کرد و گفت: یکی از مالکان عمده خانههای خالی بانکها هستند که 200 هزار واحد خانه خالی برای بانکها شناسایی شده و بانکها بهتدریج این خانهها را به بازار عرضه میکنند، تلاش ما این است که انگیزه برای احتکار مسکن به حداقل کاهش پیدا کند.
وزیر راه و شهرسازی یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت مسکن را احتکار به دلیل اجرا نشدن قانون مالیات بر خانههای خالی با وجود تصویب در سالهای گذشته دانست و افزود: کسانی که در بخش سوداگری مسکن و احتکار آن فعالیت میکنند، از رگولاتور و مقام ناظر جلوتر حرکت کرده و طوری رفتار میکنند که قوانین و مقررات در این زمینه بیاثر شود. مهمترین مشکل اطلاعات قابل اتکا در بخش مسکن و پروانههای ساختمانی است که من به عنوان وزیر راه و شهرسازی اگر بخواهم آمار پروانههای ساختمانی را که شهرداریها صادر میکنند به دست بیاورم، با مصیبت روبهرو میشوم.
بذرپاش گفت: بر اساس مصوبه شورایعالی شهرسازی هر زمینی که پروانه ساخت گرفته باشد و 10 سال از آن بگذرد درحالیکه ساختوسازی در آن صورت نگیرد، تغییر کاربری از مسکونی به خدماتی داده میشود و این ابزاری برای جلوگیری از احتکار زمین و ملک بهشمار میرود.
افزایش سرعت تولید مسکن
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به ساخت مسکن نهضت ملی گفت: در حال حاضر 1.9 میلیون واحد مسکونی در کشور در حال ساخت است و با استفاده از شرکتهای دانشبنیان و روشهای صنعتی در ساختوساز هم هزینه ساخت کاهش مییابد و هم سرعت ساختوساز افزایش مییابد. کل پروژه مسکن مهر در 8 هزار هکتار اجرا شد، درحالیکه ما برای نهضت ملی مسکن تاکنون 52 هزار هکتار زمین آماده کردهایم و این پروژه مسکن در 100 سال اخیر بیسابقه است.
وی گفت: تا پایان سالجاری 500 هزار هکتار زمین در قالب صنعتیسازی در پروژه نهضت ملی مسکن اجرا میشود و در واحدهایی که به صورت صنعتیسازی اجرا میشود، نسبت به روش سنتی با 35 درصد افزایش تسهیلات همراه میشود. بنابراین وام 550 میلیون تومانی برای نهضت ملی مسکن با صنعتیسازی 35 درصد اضافه میشود.
وزیر راه و شهرسازی همچنین گفت: صندوقهای پژوهش و فناوری در وزارت راه و شهرسازی پیشبینی شده که برای هر صندوق 100 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که به شرکتهای دانشبنیان تسهیلات پرداخت میکند.
احداث سکونتگاههای جدید
بذرپاش در مورد 27 نقطه برای احداث سکونتگاه در سواحل جنوبی کشور گفت: این نقاط در 4 استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان جانمایی شده و در این زمینه تیم مشاوره پروژه و یک دانشگاه بزرگ تعیین شده است. مکانیابی جدید در شورای عالی معماری و شهرسازی روز گذشته به تصویب رسید و تا اوایل سال آینده عملیات اجرایی این طرح آغاز میشود. همچنین 27 استان معین برای احداث این شهرهای جدید در نظر گرفته میشود.
وزیر راه و شهرسازی همچنین گفت: در گام اول پیشبینی شده است در هر یک از شهرهای جدید 50 هزار نفر اسکان پیدا کنند و این شهرها با رویکردهای پتروشیمی، پالایشگاهی و حتی کشاورزی طراحی خواهند شد.
وی همچنین در مورد احداث شهر جدید در غرب تهران گفت: برای کارکنان شرکتهای دانشبنیان زمینی در تهران تدارک دیدهایم. همچنین در سایر استانها مانند گلبهار در مشهد، صدرا در شیراز و شهر جدید در خوزستان و همچنین نقاط ساحلی 27گانه در نظر گرفتهایم که در قالب نهضت ملی مسکن سهمی برای شرکتهای دانشبنیان در نظر گرفته شود.
بذرپاش بر آمادگی وزارت راه و شهرسازی برای همراهی با صندوق نوآوری و شکوفایی و شرکتهای دانشبنیان تأکید کرد و گفت: گستره وزارت راه و شهرسازی برای حضور شرکتهای دانشبنیان و استفاده از ظرفیتهای آنها در حوزههای روشهای تأمین مالی، مصالح ساخت، ارزانسازی و... در پروژه بزرگ نهضت ملی مسکن بالاست.
ساخت راهآهن رشت - آستارا از سال جدید میلادی
وزیر راه و شهرسازی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: سیاست همسایگی با کشورهای همسایه و توافقات انجام شده در یک سال اخیر سهم ترانزیت ما را افرایش داد. ترانزیت وزنی کشور ۳۳ درصد افزایش یافته که نشان میدهد تعاملات ما با کشورهای منطقه نتیجه داده است. بذرپاش تأکید کرد: راهآهن چابهار- زاهدان به سرخس در اولویت فوری دولت و وزارت راه و شهرسازی قرار دارد و پروژه شلمچه - بصره که میتواند یک شاهراه ترانزیتی برای اتصال به مدیترانه باشد بعد از ۴۵ سال به نتیجه رسید. وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: عملیات اجرایی پروژه رشت - آستارا در توافق با روسیه از ابتدای سال میلادی جدید آغاز خواهد شد و توافق با ارمنستان منجر شد که برای اولین بار با شرکتهای ایرانی قرارداد بیش از ۲۰ میلیون دلاری برای تکمیل کریدورهای گذرگاهی شمال - جنوب منعقد شود. وی توافق با ترکمنستان برای انعقاد قرارداد راهسازی با شرکتهای ایرانی به میزان ۵۵۰ میلیون دلار را در تاریخ کشور بیسابقه دانست.
رویداد و نمایشگاه شرکتهای دانشبنیان حوزه مسکن و حملونقل به منظور امضای توافقنامههای سهجانبه و ارائه دستاوردهای بیش از ۵۰ شرکت دانشبنیان در حوزه ساختمان و حملونقل برگزار شد.
در این رویداد تعدادی از شرکتهای دانشبنیان به ارائه دستاوردها و نوآوریهای خود در حوزه مسکن و حملونقل پرداختند.