رئیس اسبق بانک مرکزی اعلام کرد
رفع ناترازی بانکها با اجرای تجدید ارزیابی داراییها
محمود بهمنی رئیس اسبق بانک مرکزی بیان کرد: رفع ناترازی بانکها با اجرای تجدید ارزیابی داراییها در مسیر تسهیلتر شدهای قرار میگیرد.
بهمنی، در گفتوگو با پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، به مزایای اجرای تجدید ارزیابی دارایی در بانک و نیز شرکتها اشاره کرد و اظهار داشت: اجرای تجدید ارزیابی داراییها ناترازی واحدهای تولیدی و نیز بانکها را از طریق افزایش سرمایه و نیز ایجاد کفایت در سرمایهها بهبود میبخشید. وی با تأکید بر اینکه در کنار مزایایی که افزایش سرمایهها با خود به همراه دارند اما این اتفاق نمیتواند منابع جدیدی را وارد بنگاهها کند، گفت: اگر اجرای تجدید ارزیابی داراییها همراه با افزایش سرمایه نقدی نباشد، منابع مورد نیاز بنگاهها و نیز واحدهای تولیدی تأمین نمیشود و تولید آنها به چرخه حرکت در نمیآید.
بهمنی معتقد است که با اجرای تجدید ارزیابی داراییها علاوه بر اینکه، سرمایه آن مجموعه با افزایش همراه میشود زمینه افزایش سقف دریافت تسهیلات از بانکها فراهم خواهد شد. رئیس اسبق بانک مرکزی ادامه داد: برای مثال اگر شخص حقیقی قادر به دریافت میزان مشخصی تسهیلات باشد، رقم تعیین شده با انجام تجدید ارزیابیها با افزایش قابلتوجهی همراه میشود و به این ترتیب تسهیلات بین اشخاص کمتری توریع خواهد شد.
اهمیت افزایش سرمایه نقدی
وی خاطرنشان کرد: مسئولان درصدد هستند تا تسهیلات بیشتری در اختیار واحدهای تولیدی قرار بگیرد اما به دلیل وجود منابع محدود، آن منابع همیشه در اختیار برخی از گروههای خاص قرار میگیرد که این موضوع با معضل اساسی روبهرو است.
بهمنی خاطرنشان کرد: باید اقدامی صورت بگیرد تا بهطور حتم در کنار تجدید ارزیابی، افزایش سرمایه نقدی صورت بگیرد تا این اتفاق بتواند نیازهای مالی و نقدینگی مورد نیاز واحدهای تولیدی را برطرف کند. رئیس اسبق بانک مرکزی تأکید کرد: ثبت افزایش سرمایه به صورت دفتری نمیتواند مزایایی را با خود به همراه داشته باشد زیرا در این صورت منابع مورد نیاز در اختیار واحدها قرار نمیگیرد. وی ادامه داد: برطرف شدن ناترازیها در تجدید ارزیابی داراییها به صورت صوری مزایایی را با خود به همراه ندارد، در این زمینه باید شرکتها را ملزم به اجرای افزایش سرمایه نقدی علاوه بر تجدید ارریابی کرد. به گفته بهمنی، افزایش سرمایه در کنار تجدید ارزیابی دارایی، کمکی بر افزایش نقدینگی شرکتها خواهد بود.
راههای بهبود وضعیت بازار سرمایه
رئیس اسبق بانک مرکزی در ادامه به راههای بهبود وضعیت بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: باید اجازه داده شود تا بازار سرمایه مسیر خود را طی کند و نباید به هیچ عنوان دخالتی در تعیین مسیر آن صورت بگیرد و در عین حال باید اقدامی صورت بگیرد تا به صورت کلی راه رانتهای اطلاعاتی بسته شود.
بهمنی با اعلام اینکه بورس نباید به هیچ عنوان مورد دستکاری قرار بگیرد، گفت: باید اجازه داده شود تا عرضه و تقاضای واقعی تعیینکننده روند بازار باشند، ممکن است برای مدتی بازار روند منفی را در پیش بگیرد اما بهطور حتم به مرور زمان مسیر خود را پیدا خواهد کرد. رئیس اسبق بانک مرکزی تأکید کرد: ممکن است دخالت در روند بازار و مسائل اقتصادی، به صورت کوتاهمدت آثار مثبتی را با خود به همراه داشته باشد اما بعد از مدتی تأثیر منفی خواهد داشت.