صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره صد و هشتاد و چهار - ۰۴ بهمن ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره صد و هشتاد و چهار - ۰۴ بهمن ۱۴۰۲ - صفحه ۱۰

افزایش ۲۵۰ درصدی نرخ خرید تضمینی گندم نسبت به دولت گذشته

قیمت خرید تضمینی گندم به‌عنوان مهم‌ترین کالای استراتژیک بعد از چکش‌کاری و بررسی همه جوانب با قیمت 17 هزار و 500 تومان به تصویب رسید. اگرچه پیشتر گمانه‌زنی‌های دیگری برای تعیین نهایی قیمت گندم صورت گرفته بود اما دولت با تعیین این قیمت جلوی قاچاق معکوس گندم را به‌ واسطه جلوگیری از ایجاد فاصله قیمت خرید تضمینی گندم در داخل با میانگین جهانی را گرفت زیرا درحال حاضر گندم در دنیا به قیمت حدود 15 هزار تومان به فروش می‌رسد.
در واقع دولت با تعیین هوشمندانه قیمت گندم جلوی تبعات بعدی را که شامل خروج ارز از کشور و دور شدن از تحقق خودکفایی گندم را گرفت. این درحالی است که در صورت افزایش نامتعارف قیمت گندم کشاورزان با ترغیب به کاشت و تحویل گندم به دولت، بیشتر اراضی کشاورزی خود را به این محصول اختصاص می‌دهند که باعث افزایش واردات سایر کالاهای اساسی و کشاورزی و ارزبری از کشور خواهد شد. در همین ارتباط مهدی سروی کارشناس کشاورزی و امنیت غذایی گفت: قیمت جدید خرید تضمینی گندم امسال نسبت به نرخ خرید تضمینی سال آخر دولت قبل، ۲۵۰ درصد رشد نشان می‌دهد.
سروی درباره تعیین قیمت خرید تضمینی گندم افزود: دولت به تازگی نرخ خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم سال زراعی ۱۴۰۳ - ۱۴۰۲ را مبلغ ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین و تصویب کرد درحالی که نرخ این محصول برای سال گذشته ۱۵ هزارتومان بود. کارشناس کشاورزی و امنیت غذایی اظهارداشت: نرخ خرید تضمینی گندم برای سال جاری نشان‌دهنده توجه شایان دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی به امر تولید و ممانعت از گسترش واردات و ارزبری است. وی تصریح کرد: در سال آخر دولت دوازدهم گندمکاران از تعیین غیرمنطقی نرخ خرید تضمینی این محصول بشدت گلایه ‏مند بودند، به‌طوری که با تعیین قیمت ۵ هزار تومانی برای هر کیلوگرم گندم، شاهد آن بودیم که میزان خرید تضمینی این محصول توسط دولت با کاهش محسوسی روبه‏ رو شد و به ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تن رسید و از سوی دیگر تولید این کالای‌ اساسی نیز با افت ۵ میلیون تنی روبه‏ رو شد و به ۸ میلیون تن رسید که این امر ناشی از کاهش انگیزه کشاورزان به کشت گندم و رفتن به سمت تولید محصولات عمدتاً آب‏ بر کشاورزی بود. سروی گفت: همچنین در این سال شاهد آن بودیم که بخش زیادی از تولید گندم کشور به عراق و افغانستان قاچاق و بخش دیگری به‌ عنوان خوراک دام مصرف شد، درحالی که در این سال رکورد ارزبری گندم شکسته شد و ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار صرف واردات این کالای‌ اساسی شد.
 
نرخ جهانی گندم بین ۱۳تا ۱۵ هزارتومان
کارشناس کشاورزی و امنیت غذایی با بیان اینکه آمارها نشان می‌دهد که قیمت گندم در جهان بین ۱۳ تا ۱۵ هزار تومان است گفت: براین باوریم که اگر فاصله قیمت خرید تضمینی گندم در داخل با میانگین جهانی زیاد باشد قاچاق معکوس انجام می‌شود یعنی گندم از کشورهای دیگر وارد کشور شده و تحویل دولت خواهد شد.
وی افزود: در این شرایط علاوه بر خروج ارز از کشور و بهم ریختگی آمار تولید داخلی ممکن است سیاست‌‌های خودکفایی به خطر بیفتد.
وی اظهارداشت: اکنون برخی گندمکاران از قیمت تعیین شده به دلیل اینکه بیشتر از نرخ جهانی است رضایت دارند و برخی دیگر معتقدند دولت باید همان نرخ ۱۹هزار و۵۰۰ تومان را اعمال می‌کرد.

خرید تضمینی گندم با قیمت۱۷۵۰۰ تومان، قیمتی متناسب با نگاه جهانی است
محبی نجم‌آبادی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز با اشاره به تعیین مناسب قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی جاری گفت: حتی اگر ما با دلار آزاد ۵۰ هزار تومانی واردات گندم داشته باشیم برای ما کمتر از قیمت خرید تضمینی گندم به قیمت ۱۷۵۰۰ تومان تمام می‌شود.
وی افزود: اگر قیمت خرید تضمینی گندم بالاتر از ۱۷۵۰۰ تومان باشد ممکن است مخاطراتی‌ به وجود بیاورد و باعث سوء‌استفاده‌هایی شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس همچنین بیان کرد: ممکن است کسانی که قبلاً صادرات می‌کردند اکنون بخواهند با واردات گندم به دولت ضربه بزنند و کسب منفعت‌های کذایی کنند.

جستجو
آرشیو تاریخی