تهران و تاشکند در مسیر رونق اقتصادی گام بر میدارند
هدفگذاری جهش 100 در صدی تجارت ایران و ازبکستان
ایران و ازبکستان بر فعالسازی مکانیزم تبادلات بانکی، توافق اولیه بر سر واگذاری محدودههای بزرگ معادن به پیمانکاران ایرانی و امضای سند اجرایی موافقتنامه تجارت ترجیحی، توافق کردند.
توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه و عضویت در پیمان نامههای بینالمللی نظیر بریکس، اوراسیا با تمرکز براجرای توافق نامههای تجارت ترجیحی طی چند سال گذشته توسط دولت سیزدهم باعث شده روند تجارت خارجی کشورمان روند صعودی یابد و همچنین در مواردی شاهد رکوردزنی شاخصهای تجاری باشیم.
الگویی برای رونق
وزیر صنعت، معدن و تجارت در دیدار با سفیر جدید ازبکستان با اشاره به حجم مبادلات محدود تجاری بین دو کشور، گفت: رهبر معظم انقلاب در دیدار با رئیس جمهور ازبکستان خواستار گسترش روابط دو کشور در زمینههای تجاری، حمل و نقل، علم و فناوری و گردشگری شدند. البته در حال حاضر حجم مبادلات تجاری دو کشور حدود ۵۰۰ میلیون دلار است که رسیدن حجم مبادلات به عدد یک میلیارد دلار انتظار بالایی نبوده و قابل دستیابی است.
عباس علیآبادی با اشاره به تجربه موفق نیروگاهسازی ایران افزود: یکی از زمینههایی که میتواند خیلی زود ما را به هدف تعاملات یک میلیارد دلار برساند، احداث یک نیروگاه سیکلترکیبی پیشرفته بوده و در مقابل نیز کالای مورد نیاز خودمان را ازازبکستان تهیه میکنیم. وی با تأکید بر اینکه در نتیجه تحریم و اجبار به تأمین و ساخت نیازها توانستیم در صنعت پیشرفت کنیم افزود: آمادگی داریم برای حضور هیأتهایی از تجار، بازرگانان و صنعتگران ازبکستان اقدامات و هماهنگیهای لازم را انجام دهیم. همچنین همکاری ایران و ازبکستان میتواند الگویی برای رونق فعالیتهای ایران و اوراسیا باشد. البته در حوزههای مهمی همچون کشاورزی، برق و انرژی، زمینههای همکاری گستردهای وجود دارد.
فراهم ساختن شرایط مشارکت
فریدالدین نصریوف، سفیر جدید ازبکستان گفت: آمادگی کامل برای توسعه روابط تجاری وجود دارد و همانطور که اشاره شد ۵۰۰ میلیون دلارتجارت متناسب با سطح روابط دو کشور نیست.همچنین رئیس جمهورازبکستان نیز دستور داده سطح روابط تجاری تا یک میلیارد دلار برسد.سفیر ازبکستان بیان داشت: آمادگی داریم با شرکتهای ایرانی که خواهان همکاری با کشور ما هستند، دیدار کنیم. شرکتها میتوانند بهصورت مستقیم و شخصی کار کنند. اگر تمایل به شریک ازبک داشته باشند، میتوانیم شرایط شراکت را محیا کنیم.
دستاوردهای قابل تأمل
سید محمدصادق قنادزاده، معاون ارتقای کسب و کارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه بیش از سه ماه مطالعات دقیق کارشناسی و مذاکرات گسترده نمایندگان سازمان توسعه تجارت ایران و سفارت ایران در تاشکند برای برنامهریزی هدفمند سفر وزیر صمت به ازبکستان صورت پذیرفت، در مورد مهمترین توافقات و دستاوردهای این سفر تأکید کرد: توافق بانکهای مرکزی دو کشور برای فعالسازی مکانیزم تبادلات بانکی و معرفی بانکهای تجاری برای پیشبرد مذاکرات فنی، پذیرش اصل کامله الوداد (MFN) توسط دولت ازبکستان بعد از چندین سال مذاکره بینتیجه و امضای سند اجرایی موافقتنامه تجارت ترجیحی میان دو کشور، بخشی از توافقات صورت گرفته در این سفر بود وی ادامه داد: توافقات گسترده در حوزه همکاری و مشارکت ایران در تعمیرات اساسی توربینهای گازی، ایجاد مرکز خدمات منطقهای تعمیرات و اورهال اساسی تجهیزات نفتی، پالایشگاهی و نیروگاهی در ازبکستان و ایجاد ایستگاههای تقویت فشار گاز برای ازبکستان، مشارکت و سرمایهگذاری ایران در ساخت نیروگاههای حرارتی در ازبکستان، توافق اولیه بر سر واگذاری محدودههای بزرگ معادن فلزی از جمله سنگ آهن، مس، طلا و...به پیمانکاران ایرانی برای پیادهسازی بسته کامل استخراج تا تولید، از دیگر دستاوردهای این سفر بود.
معاون ارتقای کسب و کارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت بیان داشت: توافق اولیه بر سر تشکیل شرکت لجستیک مشترک و تأمین واگنهای باری توسط ایران برای توسعه حملونقل میان دو کشور، توافق اولیه برای حضور پیمانکاران بزرگ ایرانی در پروژههای زیرساختی ازبکستان و تسهیلگری در خصوص ضمانتنامه و توافق اولیه بر سر تسهیل ثبت دارو و تجهیزات پزشکی ایران در ازبکستان و تجهیز مراکز درمانی با تجهیزات پزشکی دانش بنیان ایرانی، بخش دیگری از توافقات و دستاوردهای این سفر بود.