نقش مثبت حضور بانک روسی در ایران

داوود سوری
تحلیلگر اقتصادی

 
دلارزدایی از اقتصاد و تجارت، تصمیمی امکانپذیر است و کشور‌های عضو اتحادیه پایاپای آسیا و منطقه می‌توانند در چهارچوبی محدود، مبادلات ارزی خود را با پول ملی خودشان انجام دهند، اما نباید فراموش کرد قیمت کالا و ارزش پول‌ها در مبادلات تجاری همواره بر حسب دلار سنجیده می‌شود.
 دلارزدایی به معنای خارج کردن کامل دلار از فرایند مبادلات ارزی نیست، اگر تصور شود که با این تصمیم بتوان دلار را از گردونه تجارت به صورت کلی خارج کرد، نمی‌توان آن‌ را امکانپذیر دانست، ولی ممکن است برخی کشور‌ها بتوانند در یک چهارچوب مشخص، یک‌سری از نیاز‌های تجاری خود را بدون نیاز به دلار و با پول ملی و مشخص خود با یکدیگر مبادله کنند.
 ارزش هر شبکه‌ای، مشترکان آن شبکه است و هر میزان آن شبکه، مشترکان بیشتری داشته باشد، ارزش و کاربرد آن بیشتر و وسیع‌تر خواهد شد. در نتیجه اگر قرار است کشورمان بخشی از مبادلات خود را با کشور‌های همسو در منطقه و اتحادیه محدود کند می‌توان گفت در این چهارچوب نیازمند سوئیفت نباشیم. البته این امر هم بستگی به گسترش شبکه جدید دارد و هم اینکه رفته رفته چقدر می‌تواند عضو و بانک‌های جدید را به شبکه خود اضافه کند؟ البته باید منتظر راه‌اندازی و کارایی این شبکه بود تا نسبت به ارزشمند بودن این اقدام به طور دقیق‌تر اظهارنظر کرد.
هر حرکتی در این عرصه را می‌توان مثبت و سازنده خواند، اگر این بانک در عمل هم نتواند مشکلی را حل کند، مطمئناً مشکل جدیدی هم نمی‌آفریند. ولی در واقع همه چیز به این بستگی دارد که دومین بانک بزرگ روسیه، تا چه حد تحت تأثیر تحریم‌های بین‌المللی غرب و امریکاست و چقدر توان و تمایل برای تسهیل مبادلات ارزی و بانکی با ما دارد.
اگر این بانک روسی بتواند اهداف پولی و مالی ما را بدرستی محقق کند، کمک بزرگی به نظام بانکی کشور خواهد بود. طبعاً شروع این حرکت، اقدام مثبتی است، اما فعلاً برای ارزیابی باید صبر کرد و منتظر فعال شدن رسمی این بانک در ایران بود.

 

جستجو
آرشیو تاریخی