ورود به نسل چهارم انقلاب صنعتی
امیر خرمیشاد
معاون وزیر صمت و رئیس هیأت عامل ایمیدرو
عملکرد سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، به عنوان بال توسعهای وزارت صنعت معدن و تجارت در بخش معدن و صنایع معدنی تنها به راهبری در سرمایهگذاری در بخش فلزات اساسی محدود نشده بلکه حوزههای زیرساختی و توسعه دانش را نیز دربر میگیرد.
سرمایهگذاری 23میلیارد دلاری
«ایمیدرو» طی مدت 20 سال فعالیت خود تلاش کرده با بهرهگیری از توان بخش خصوصی و نقدینگی جامعه، توسعه معدن و صنایع معدنی را رقم زند به طوری که میزان سرمایهگذاری در این بخش تا پایان سال گذشته به 23.9میلیارد دلار رسید که این رقم سرمایه در 202طرح جریان یافته و رشد اشتغال، ارزآوری، کمک به استقلال صنعتی کشور و درآمدزایی برای مناطق معدنی را به ارمغان آورده است. همچنین راهبری پروژههای زیرساختی از جمله خطوط انتقال آب از سواحل جنوبی به صنایع معدنی استانهای جنوبی و مرکزی از جمله هرمزگان، کرمان و یزد (خط یک)، و خطوط بعدی برای انتقال آب به مرکز و نوار شرقی کشور از جمله برنامههای این سازمان در این حوزه است. علاوه بر این با توجه به چالشهای تأمین برق صنایع و معادن، از دو سال گذشته برنامه احداث حداقل 10هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی (بین وزارتخانههای صمت و نیرو) آغاز شده که ایمیدرو راهبر آن شده است. تاکنون نیروگاه نخست در سمنان وارد مدار تولید شده و نیروگاه دوم در شرکت فولاد مبارکه (اولین واحد گازی در مبارکه) نیز آماده پیوستن به مدار تولید برق است. طبق برنامهریزی صورت گرفته مقرر شده تا پایان امسال 1000مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی از تفاهمنامه فوق، تکمیل و راهاندازی شود.
تحول دیجیتال و هوشمندسازی معادن
حرکت بر مدار دانش و فناوری روز از دیگر برنامههای راهبردی جدید ایمیدرو است. تاکنون با کمک مراکز دانشگاهی، سند ورود به نسل چهارم انقلاب صنعتی تدوین شده و در ادامه، محورها و استراتژیهای آن نیز مشخص شدهاند. این سند، تحول دیجیتال و هوشمندسازی معادن و صنایع معدنی را به همراه خواهد داشت. در این میان، توجه به عناصر و مواد معدنی با ارزش افزوده بالا و استراتژیک که آینده صنایع را رقم خواهند زد در قالب «نقشه راه عناصر و مواد معدنی استراتژیک و حیاتی» در برنامههای اصلی ایمیدرو جای گرفته است. عناصری از جمله لیتیوم، کبالت، وانادیوم، نیکل، منگنز و... در این فهرست قرار دارند.
بومیسازی و تمرکز بر بخش خصوصی
ایمیدرو تاکنون تولید مواد معدنی باارزشی همچون بوهمیت – که پایه تولید انواع کاتالیست- است را در مرکز تحقیقات غرب (آذرشهر)، کلید زده و آن را در اختیار شرکتهای دانشبنیان داخلی قرار داده است. علاوه بر این پروژه انتقال دانش تولید پایه و کاتالیست HDS (نفتا) اکسترود نیز با همکاری جهاد دانشگاهی (در مرکز فوق) به ثمر رسیده و تولید آن انجام شده است. در ادامه این مسیر، برنامه پیش رو بومیسازی کامل خط تولید هیدارتهای ویژه و راهاندازی آن در سالجاری است. ارائه این تصویر از مجموعه برنامهها و اقدامات ایمیدرو، تنها به همراهی بخش خصوصی، تشکلها، مراکز دانشگاهی و کمکهای وزارت صمت و دولت بوده است. این سازمان تلاش میکند که تسهیلگر شرایطی برای استفاده از دانش روز در بخش معدن و صنایع معدنی کشور باشد.