خرمای ماه رمضان تأمین است
رئیس انجمن ملی خرما با اشاره به اینکه مشکلی در تأمین خرمای مورد نیاز کشور برای ماه مبارک رمضان نداریم، گفت: صحبتهایی در خصوص تعیین عوارض صادراتی برای خرما شده و گفته میشود که همین امر موجب خواهد شد تا صادرکنندگان تمایلی به صادرات نداشته باشند.
محسن رشیدفرخی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه اخیراً در وزارت جهادکشاورزی صحبتهایی در خصوص تعیین عوارض صادراتی برای خرما شده است، گفت: هنوز عدد دقیق آن مشخص نیست، ولی گفته میشود عوارض به حدی خواهد بود که صادرکنندگان تمایلی به صادرات نداشته باشند تا بازار داخلی در ماههای پیش رو تنظیم شود.
وی ادامه داد: مشکلی در تأمین خرمای داخل نداریم. بیش از ۵۰ درصد خرمای کشور در سردخانهها موجود است. این تصمیمات خلقالساعه قطعاً به بازارهای صادراتی ما آسیب وارد خواهد کرد و باعث میشود بازارهای ما کشورهای دیگری را برای واردات خرما جایگزین کنند. رئیس انجمن ملی خرما اضافه کرد: زمان اوج صادرات خرما همین یکماه است و بعد از عید به دلیل اتمام ماه رمضان و گرم شدن هوا صادرات بسیار کم خواهد شد.
این فعال بخش خصوصی عنوان کرد: آمار تولید امسال یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن است و سال پر برکتی داشتیم. معمولاً از این میزان خرمای تولیدشده ۷۰ درصد برای نیاز داخل استفاده میشود و ۳۰ درصد نیز برای صادرات مورد استفاده قرار میگیرد که میتواند ۴۰۰ میلیون دلار برای کشور ارزآوری داشته باشد. البته قصد داریم این ارزآوری را به ۱۰۰۰ میلیون دلار برسانیم، ولی سیاستها و دستورالعملهای خلقالساعه باعث شده این آمار محقق نشود و بازارهای جهانی اعتمادشان را به ما از دست بدهند. به گفته وی، هنوز این عوارض اعمال نشده و در این راستا نیز به کمیسیون اقتصادی مجلس نامه زدهایم و مکاتباتی صورت گرفته و آنها نیز پیگیری خواهند کرد.
وی در ادامه گفت: قیمت خرمای مضافتی سال گذشته کیلویی ۶۸ هزار تومان بود که امسال به کیلویی ۷۷ هزار تومان درب سردخانه رسیده است. با تورم جاری این افزایش نهتنها منطقی نیست، بلکه کم هم هست.
رشیدفرخی همچنین به ارائه راهکارهایی برای تأمین خرمای ماه رمضان نیز اشاره کرد و گفت: عرضه مستقیم خرما در میادین میوه وترهبار میتواند بازار این محصول را تنظیم و واسطهها را حذف کند تا هم خرما با قیمت مناسبی به دست مصرفکننده برسد و هم سودی نیز نصیب کشاورز شود. رئیس انجمن ملی خرما با تأکید بر اینکه مشکلی برای تأمین خرمای داخل نداریم، گفت: باید به معیشت خرماداران که اکثراً در مناطق مرزی کشور ساکن هستند، توجه بیشتری شود.