درخواست اعضای اتاق بازرگانی ایران و تهران از خانه ملت
مجلس، حمایت از بخش خصوصی را در عمل نشان دهد
اعضای هیأت رئیسه اتاق ایران، تهران و برخی دیگر از فعالان اقتصادی در دیدار با رئیس مجلس به بیان مسائل و مشکلات بخش خصوصی در حوزه تولید پرداخته و عنوان کردند: انتظار داریم کمک کنید تا جایگاه اتاقهای سراسر کشور و بخش خصوصی در کنار سایر ارکان تقویت شود تا بتوانیم به مسئولیتهای خود عمل کنیم.
نیازمند تعامل بیشتر
صمد حسنزاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به ضرورت مشخص ساختن استراتژی صنعت کشور حداقل برای ۱۰ سال آینده، گفت: باید برای تعیین این استراتژی، اقدامات مؤثری انجام شود و اتاق ایران نیز آماده همکاری در تدوین آن است.
حسنزاده با بیان اینکه بخش خصوصی با تعامل بیشتر مسئولان نظام، قادر به انجام وظایف خود خواهد بود، تأکید کرد: در شرایط کنونی نیازمند تعامل بیشتر دولت و مجلس با بخش خصوصی در جریان تدوین برنامههای توسعه و قوانین و مقررات مختلف هستیم. اگرچه نگاه حاکمیت به بخش خصوصی آنطور که لازم است، وجود ندارد، اما اتاق ایران علاقهمند است در کنار مسئولان نظام به وظایف خود عمل کند.
ضرورت تضمین سرمایهگذاری
قدیر قیافه نایبرئیس دیگر اتاق ایران نیز با تأکید بر اهمیت برخورداری کشور از یک استراتژی توسعه اقتصادی و صنعتی، گفت: مشخص نیست در کشور از کدام مدل اقتصادی پیروی میکنیم. مسائل کشور در طول ۱۵۰ سال گذشته از نظر ماهوی تغییری نداشته است. قیافه خواستار واگذاری تعیین راهبرد و مدیریت اجرای اصل ۴۴ به بخش خصوصی شد و افزود: اقتصاد ایران در سالهای اخیر به وضوح لاغرتر شده است. تولید ناخالص داخلی از ۴۶۰ میلیارد دلار به ۳۶۶ میلیارد دلار رسیده است. با این ۱۰۰ میلیارد دلار کاهش، یعنی فاجعه در کشور رخ داده است. معنای آن گسترش بیشتر فقر و کاهش رفاه عمومی است. او با اشاره به رویکرد ویژه رهبری به بخش خصوصی ادامه داد: باید به جذب سرمایهگذاری خارجی کمک کرده و برای سرمایهگذاری داخلی، تضمین ایجاد کنیم. برخی از بخشنامهها از جمله بخشنامه محدودیت صادرات مواد معدنی و فلزی یا وضع عوارض از سوی وزارت صمت به بخش تولید ضربه جدی وارد میکند. اگرچه آنها بعداً پذیرفتند که این تصمیم اشتباه و نوعی کمک به صادرات ترکیه بوده، اما بههرحال اثر منفی خود را بر تولید گذاشته است.
اشکال در فرایند تصمیمگیریها
پیام باقری نایبرئیس دیگر اتاق ایران با اشاره به تأکید رهبری مبنی بر اهمیت جایگاه بخش خصوصی و ضرورت رفع موانع تولید از سوی دولت، افزود: انتظار بخش خصوصی نظارت بر اجرای صحیح قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار است. بر اساس این قانون باید در تدوین قوانین، مقررات و آییننامهها نظرات بخش خصوصی اخذ و به آن توجه شود. درحالیکه این اتفاق معمولاً به درستی رخ نمیدهد. او ادامه داد: همانطور که رهبری فرمودند، این بخش خصوصی است که میتواند رشد ۸ درصدی اقتصاد را محقق کند. بخش خصوصی مجری این سیاست است اما باید آن را تجهیز کنید. اشکال جدی در فرایند تصمیمگیریها وجود دارد و بعضاً تصمیمات با اهداف تعیینشده در تعارض و تناقض است. اساساً نظرات بخش خصوصی دیده نمیشود.
الزام ورود متخصصان اقتصادی
حسین پیرمؤذن نایبرئیس اتاق ایران با تأکید بر اهمیت نقش مجلس در قانونگذاری گفت: در ایام انتخابات مجلس هستیم بنابراین تأکید داریم که فضا برای حضور افراد متخصص در مجلس باز شود. اگر میخواهیم فکری برای آینده و رشد اقتصادی کنیم نیاز به فضای مناسب است. پیرمؤذن افزود: فضا را برای افراد متخصص اقتصادی باز کنید. در غیر این صورت افرادی با مدارج غیر مرتبط مانند حقوق و الهیات وارد کمیسیون اقتصادی میشوند. این در حالی است که تصمیمات مجلس برآمده از تصمیمات کمیسیونهاست.
برای حل مشکلات تدبیر شود
عبدالله مهاجر دارابی عضو هیأت رئیسه اتاق ایران نیز با اشاره به جایگاه بخش خصوصی در نگاه رهبری افزود: هر بار که ایشان در حوزه اقتصادی سخن گفتهاند حتماً از بخش خصوصی هم حمایت کردهاند، اما ادوار مختلف دولتها در عمل حمایتی از بخش خصوصی نداشتهاند.
او خطاب به رئیس مجلس گفت: شما در مواضع خود از حمایت از بخش خصوصی سخن میگویید اما انتظار این است که در عمل این حمایت را نشان دهید.
مهاجر دارابی با بیان اینکه همه ارکان کشور به اهمیت صادرات اذعان دارند، اظهار کرد: در شرایطی باید با رقبای خود در کشورهای دیگر رقابت کنیم که قوانین صادراتی ثبات ندارند و در اثر این قوانین بعضاً قیمتهای ما رقابتی نیستند. کالاهای تولیدی در شرایطی به فروش میرسند که سودی برای تولیدکننده ندارند؛ باید برای حل این مسائل تدبیر شود.
حذف قیمتگذاری دستوری
محمود نجفیعرب رئیس اتاق تهران، با بیان اینکه خصوصیسازی تبدیل به خصولتیسازی شده است، گفت: طبق بررسیهای صورت گرفته ریسک سرمایهگذاری در کشور بالاست و سرمایهگذاری خارجی نیز کاهش یافته است از این رو باید با تسهیل سرمایهگذاری در تولید، مانع ایجاد بحران شویم. او با تأکید بر اینکه بخش خصوصی به دنبال دریافت ارز ترجیحی نیست، گفت: لازم است برای سرمایهگذاری در هر حوزهای، مشوقهایی در نظر گرفته شود که نخستین آن حذف قیمتگذاری دستوری است که نه تنها افزایش قیمت را به دنبال نخواهد داشت بلکه رقابت در تولید را افزایش میدهد.
ضرورت تشکیل نهاد تعاملی
دیگر اعضای حاضر در جلسه مذکور نیز از کاهش سهم بخش خصوصی از کیک اقتصاد کشور، انتقاد کرد و خواستار نظارت دقیق مجلس بر اجرای قوانین وضع شده در حوزه کسبوکار شد. حمایت از صادرات، رفع موانع تولید، عمل به وعدههای داده شده در حوزه کشاورزی، ارائه آمار دقیق و واقعی، افزایش تعامل میان دولت و بخش خصوصی، چابکسازی دولت و هماهنگی میان نرخ تورم و افزایش حقوق، از دیگر نکات مورد تأکید اعضای حاضر در این جلسه بود. آنها معتقد بودند تشکیل نهاد تعاملی میان بخش نظارتی و اتاق در جریان بررسی و تصویب قانون بودجه، باعث فعالسازی توان نظام خدمات فنی و مهندسی در عرصه ملی و بینالمللی خواهد شد.
امکان اظهارنظر در صحن علنی
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس با بیان اینکه نظرات اتاقهای بازرگانی در موضوعات مرتبط، برای مجلس بسیار اهمیت دارد، گفت: نمایندگان اتاق بازرگانی میتوانند در موضوعات مربوطه در صحن حاضر شوند و نظرات خود را اظهار کنند.
قالیباف با بیان اینکه فعالان اقتصادی در اتاق ایران باید در عرصه تولید و حوزههای مرتبط آن، میدانداری کنند تا ما تسهیلگری کنیم، ادامه داد: نباید صرفاً منتظر دولت و مجلس باشید.