ارزآوری کیوی از 86 میلیون دلار گذشت
بازار داغ صادرات کیوی به 35 کشور جهان
امین محمودی
روزنامه نگار
در زمینه تولید کیوی، ایران کشوری نوپا محسوب میشود ولی با وجود این توانسته است در بین ۱۰ تولیدکننده عمده این محصول جای بگیرد به طوریکه کشورمان با تولید 400 هزار تن از این محصول پس از کشورهای چین، نیوزیلند و ایتالیا چهارمین تولیدکننده بزرگ این محصول در جهان بوده و در بین 5 کشور برتر صادرکننده کیوی در جهان قرار دارد.
طی سالهای گذشته ممنوعیت صادرات محصولات کشاورزی ایران ازجمله کیوی به هند و مرجوع شدن اعمال شد، با این حال مرجوع شدن کالاهای کشاورزی در سراسر جهان امری طبیعی است و هر کشوری پروتکلهای بهداشتی خاصی برای واردات این کالاها دارد که با تغییر دستورالعمل بهداشتی و استفاده از سموم مورد تأیید کشورهای واردکننده این محصولات کشاورزی میتواند دوباره امر صادرات را از سر گیرد.
از اینرو علاوه بر رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی و شناسنامهدار کردن اراضی کیوی در کشورمان، وزارت جهاد کشاورزی و دیگر مسئولان دولت با رایزنیهای فراوان توانستند دوباره مجوز صادرات این محصول را به هند بگیرند و از طرف دیگر شاهد افزایش صادرات این محصول به روسیه و اخذ مجوز صادرات به چین باشیم.
از طرف دیگر هفته گذشته بود که مریم جلیلیمقدم، سرپرست سازمان حفظ نباتات ایران در دیدار با همتایان هندی خود در دهلینو در حاشیه نخستین نشست همکاریهای کشاورزی ایران و هند درباره مهمترین محورهای مذاکرات با مسئولان بخشهای مختلف وزارت کشاورزی هند افزود: در زمینه حفظ نباتات مذاکرات مفصلی برای رفع مشکلات فی مابین در خصوص صادرات کیوی به هند انجام شد. وی بیانداشت: مقرر شد با توجه معرفی فهرست جدیدتری از باغها، سردخانهها و سورتینگهای مورد تأیید وزارت جهاد کشاورزی ایران، طرف هندی این فهرست جدید را در اسرع وقت بررسی و تأیید کند تا روند صادرات محصول کیوی علاوه بر باغها و شرکتهای رجیستر شده قبلی، با تعداد بیشتری از باغها و شرکتهای صادرکننده افزایش یابد.
صادرات کیوی به 35 کشور جهان
محسن جانیپور، یکی از کیویکاران شمال کشور نیز در گفتوگو با «ایران اقتصادی» اظهار کرد: خوشبختانه در سالجاری شاهد تولید مناسب و به تبع آن صادرات پررونق کیوی هستیم.
وی افزود: بهطوری که در 10 ماهه سالجاری 148 هزار و 563 تن و 704 کیلوگرم به ارزش 86 میلیون و 464 هزار دلار کیوی صادر شده است.
جانیپور به کشورهای واردکننده کیوی ایران اشاره کرد و گفت: طی این مدت اردن، ارمنستان، ازبکستان، استونی، افغانستان، امارات متحده عربی، اوکراین، ایتالیا، آرژانتین، بلاروس، بلغارستان، بوسنی و هرزهگوین، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، رومانی، سوریه، عراق، عمان، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، قطر، کویت، گرجستان، لبنان، لهستان، لیبی، لیتوانی، مالزی، نیجریه، هند و یونان صادر شده است.
رونق صادرات کیوی باغداران شمال کشور
احمد جواهر دشتی، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق گیلان و رئیس هیأت مدیره شرکت تعاونی کشاورزی کیویکاران شهرستان رودسر در گفتوگو با «ایران اقتصادی» در خصوص آخرین وضعیت تولید و صادرات کیوی اظهار کرد: عمده کیوی کشور در سه استان گیلان، مازنداران و گلستان تولید میشود و میزان آن به حدود 400 هزار تن میرسد.
وی افزود: با توجه به عدم کشش بازار میوه و ترهبار کشور سالانه حدود 70درصد کیوی تولید داخل به دیگر کشورها صادر میشود به طوری که هماکنون روزانه با کانتینرهای متعدد به روسیه صادرات کیوی انجام میگیرد.
عضو کمیسیون کشاورزی اتاق گیلان تصریح کرد: کیوی میوهای است که معمولاً از آبان ماه به بار میآید و روانه بازارها میشود ولی در شهرستانهای طوالش و آستارا یا همان غرب گیلان شاهد آن هستیم که این محصول زودتر به بار آمده و روسها و دیگر کشورها خواستار خرید این میوه ولو به صورت نارس هستند. جواهر دشتی در ادامه گفت: با این حال صادرات کیوی کشورمان تا قبل از این از 15 تیر تا 15 مهر ممنوع بود و عمده محصول این منطقه به صورت قاچاق به روسیه و کشورهای آسیای میانه صادر میشد ولی این ممنوعیت اخیر با رایزنی بخش خصوصی با دولت و گمرک به اول مهر ماه کاهش پیدا کرده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به مشکلات صادرات کیوی به هند اشاره کرد و گفت: طی سالهای گذشته هندوستان به بهانه آلودگی کیوی و آفت شپشک سپردار پذیرای محصول صادراتی ما نبوده است و سختگیریهای زیادی در این خصوص داشته است.
عضو کمیسیون کشاورزی اتاق گیلان خاطر نشان کرد: با این حال با رایزنیهای دولت سیزدهم، معاونت اقتصادی رئیس جمهور و مرکز توسعه صادرات وزارت جهاد کشاورزی هندیها به ایران آمده و از نزدیک باغات کیوی، سورتینگ و بستهبندی این محصول را نیز مشاهده کردند و مقرر شد که صادرکنندگان کد سلامت و کیوآر کدی را از سازمان حفظ نباتات اخذ کنند.
جواهر دشتی با بیان اینکه امسال سال پررونقی برای کیویکاران است، افزود: در حال حاضر کیوی در میادین میوه و ترهبار با قیمت 20، 35 و 50 هزارتومان به فروش میرسد ولی هر کیلوگرم کیوی صادراتی به روسیه برای باغداران 83 هزار تومان درآمد دارد.
این مقام صنفی در پایان گفت: کیوی تولید داخل به عراق و کشورهای عربی و اروپایی مثل یونان صادر میشود ولی هنوز صادرات کیوی به چین به مرحله اجرا نرسیده است ولی بیشترین امیدمان به بازار روسیه و هند است.