وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد
همسانسازی بازنشستگان وزارت بهداشت و رتبهبندی معلمان بازنشسته تا پایان امسال
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی میگوید که در هفت ماهه ابتدایی دولت سیزدهم صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری با 400 همت کسری بودجه مواجه بودند، اما با سپری شدن دو سال و نیم از عمر این دولت حالا این صندوقها از پایداری نسبی برخوردار شدهاند.
زنگ بحران صندوقهای بازنشستگی از نیمههای دهه هشتاد شمسی به صدا درآمد، آنجا که صندوقهای بازنشستگی با ناپایداری منابع مواجه شدند و دخلشان با خرجشان هماهنگ نمیشد. البته بحران از مدتها پیش و از همان اواخر دهه هفتاد خود را نمایان کرد، اما به دلیل آنکه هنوز صندوقهای بازنشستگی به ناترازی نرسیده بودند چندان مطرح نشد.
مهمترین مسائل در زمینه مشکلات مالی صندوقهای بازنشستگی به دلیل ضعف در نظام اقتصادی، تحمیل هزینههای ناشی از تورم، نرخ بالای بیکاری و در پی آن کاهش میزان ورودی صندوقها یعنی بیمهشدگان جدید و افزایش خروجیها یعنی بازنشستگان و در نهایت کاهش ضریب پشتیبانی بوده است. البته قوانین و مقررات مربوط به سن و سابقه بازنشستگی، در محاسبه مزایا و بازنشستگیهای پیش از موعد بیتأثیر نبوده، زیرا همه این مسأله ناترازی در تعادل منابع و مصارف نهادهای بیمهای در کشور را به وجود میآورد. بررسیها نشان میدهد که عمده بحران صندوقهای بازنشستگی به دولتها ارتباط پیدا میکند و ردپای دولتها در آن نمود عینی داشته است و سایه سیاستهای هولناک آن بر اقتصادی که به خواب زمستانی رفته سنگینی میکند. دراین مدت، جابهجایی منابع و نابرابری گسترده در توزیع آن، سیاستگذاران را وادار کرده است که میزان مطالبات صندوقهای بازنشستگی ازجمله تأمین اجتماعی را پرداخت نکنند.
این امر باعث شده بود صندوقهای بازنشستگی که زمانی برچسب بینالنسلی به آنها الصاق شده بود، حالا به دولتها وابسته شوند. در حالیکه همین دولتها بودند که با مدیریت نامناسب آنها را تبدیل به قلک خود کرده بودند.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم در تابستان سال 1400، وارث بحران صندوقهای بازنشستگی شد. بنا به گفته صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در سال پایانی دولت دوازدهم مطالبات انباشتهای فراروی صندوقهای بازنشستگی و دولت قرار گرفت. اگر نظری بر بودجه دهه ۹۰ داشته باشیم، به درستی درخواهیم یافت که معدل بودجه سنواتی جاری کشور افزایش حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد بودجه است اما همزمان با سال پایانی دولت دوازدهم بودجه بالغ بر ۱۲۶ درصد افزایش داشت. به این واسطه در دولت سیزدهم در ۷ ماهه ابتدای فعالیت کسری شدید بودجه بویژه در حوزه صندوقهای بازنشستگی تجربه شد. صندوقهای کشوری و لشکری در مدت اشاره شده با کسری بودجه ۴۰۰ همتی مواجه بودند. در آن زمان مجموعه صادرات نفت ماه کمتر از ۴۰۰ هزار بشکه بود. در این شرایط بدهیهای انباشتهای نیز وجود داشت که تأمین اجتماعی در مدت مذکور به عنوان ابربدهکار بانکی شناخته میشد. حالا اقدامات مؤثر اقتصادی دولت سیزدهم در دو سال و نیم اخیر، بسیاری از مشکلات اشاره شده صندوقها را حل کرده است.
روز گذشته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در مراسم رونمایی از 120 خدمت نوین و دستاورد ارزشآفرین صندوق بازنشستگی کشوری درباره اقدامات و عملکرد این دولت که منجر به کاهش بحران در صندوقهای بازنشستگی ازجمله صندوق بازنشستگی کشوری شده، سخن گفتند.
همسانسازی حقوق بازنشستگان
وزیر تعاون، کار ور فاه اجتماعی در این مراسم از همسانسازی حقوق بازنشستگان سخن گفت و از تحقق بخش عمدهای از همسانسازی حقوق بازنشستگان خبر داد. او در این باره گفت: همسانسازی پرسنل بازنشسته وزارت بهداشت و همچنین طرح رتبهبندی معلمان بازنشسته صندوق بازنشستگی کشوری انجام و تا پایان سال محقق خواهد شد. بنا به گفته مرتضوی، امسال با پیشنهاد دولت و مصوبه مجلس، طرحی نو تحت عنوان همسازی معروف به طرح ۳۰ـ۳۰ـ۴۰ تعیین شد که امید است در نخستین فرصتی که تأمین منابع صورت میگیرد برای بازنشستگان کشوری و سایر بازنشستگان محقق شود.
پرداخت ماهانه 20.5 همت از محل منابع عمومی به مستمریبگیران صندوق بازنشستگی کشوری
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: ماهانه بالغ بر ۲۲ همت برای حقوق و مستمری بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری پرداخت میشود که از این میزان ۲۰.۵ همت از محل منابع عمومی و بودجه دولت تأمین میشود.
وزیر کار بیان کرد: در بیش از دو سال و نیم دولت سیزدهم تعداد قابل توجهی طرح جدید به بهرهبرداری رسیده و توسعه زنجیره ارزش را شاهد هستیم و این اقدامات در راستای دستیابی به بهرهوری بیشتر است.
کاهش سالانه 10 تا 15درصدی صندوق به منابع عمومی
او همچنین اضافه کرد: امیدواریم با تدابیر مدیران جهادی بتوانیم به صورت سنواتی در هر سال ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش وصولی از خزانه عمومی را داشته باشیم و با سرمایهگذاری بهینه در این حوزه گام برداریم. مرتضوی توضیح داد: دولت دغدغه معیشت بازنشستگان را دارد و در این راستا طرحهایی در دست تهیه و اجراست.
پرداخت مستمری به بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مستمریبگیر در صندوق بازنشستگی کشوری
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در این مراسم گفت که پرداخت مستمری به بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مستمریبگیر در صندوق بازنشستگی کشوری و جریان نقدینگی ماهانه ۲۳ همت یکی از فرصتهای پیشروی صندوق بازنشستگی است که میتوان با دیجیتال کردن اقتصاد از آن بهره برد. مهدی مسکنی، بیان کرد: بیش از ۶۳۲ هزار نفر بازنشسته کارمند قرارداد مدت معین و پیمانی در دولت داریم که بیمه آنها صندوق بازنشستگی نیست؛ اگر ورودی آنها صندوق بازنشستگی بیاید سالانه قریب به ۳۰ همت منابع وارد صندوق بازنشستگی میشود. مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری با بیان اینکه ۴۷ تفاهمنامه همکاری و همافزایی در راستای تبادل ظرفیتها نوشته شده است، گفت: در گام دوم طی پنج ماه ۱۲۴ خدمات توسط همکاران در مجموعه شرکتها ایجاد و تقویت شده است.
اصلاح شاخصهای بیمهای فرصت پیش رو محسوب میشود
مسکنی افزود: ابتدا باید بپذیریم که مشکلات و چالشها قابل حل هستند و در این راستا صندوقهای بازنشستگی را باید فرصت پیش رو برای حل مشکلات کشور محسوب کرد. اصلاح شاخصهای بیمهای فرصت پیش رو محسوب میشود. بنا به گفته مسکنی، در پنج ماه گذشته بعد از پنج سال «اوورهال» کردن پتروشیمی جم برای افزایش بهرهوری عملیاتی شد. با بهرهبرداری پروژه جدید در این حوزه ارزش افزودهای در این بخش را شاهد خواهیم بود. مسکنی افزود: گام جدی در تعریف پروژههای جدید در صندوق بازنشستگی برداشتهایم. در این ارتباط بهروزرسانی نوآوری را در مجموعه پگاه محقق کردهایم.
او تأکید کرد: امیدواریم با کمکگرفتن از تمام ظرفیتها نسبت به امانتداری از مجموعه در اختیار صندوق بازنشستگی، اهتمام کامل را داشته باشیم. مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری بیان کرد: طی پنج ماه اخیر، ۱۲۴ پروژه ارزشآفرین ایجاد و تقویت شده است. امیدواریم این مجموعه اقدامات را به صورت ادامهدار در صندوق بازنشستگی کشوری دنبال کنیم.