تأمین کافی مرغ برای بازار ماه رمضان و عید نوروز
گزارشها نشان میدهد که قیمت مرغ در آذرماه با نوسان روبهرو شد که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی با افزایش حجم واردات تخم مرغ نطفه دار، واردات مرغ و ازدیاد حجم جوجهریزی به دنبال کنترل بازار بودند. طبق آمارهای اعلامی در دی ماه بیش از ۱۵۰ میلیون قطعه جوجهریزی شد و برای بهمن هم پیشبینی میشود که حجم جوجهریزی به این رقم برسد که با احتساب متوسط وزن هر لاشه ۲.۵ کیلوگرم، تولید مرغ از ۳۰۰ هزارتن فراتر میرود که این میزان مازاد بر نیاز کشور است.
براساس نتایج طرح آمارگیری کشتار طیور کشتارگاههای رسمی کشور در دی ماه امسال، وزن گوشت عرضهشده انواع طیور کشتار شده در کشتارگاههای رسمی کشور در دی ماه ۱۴۰۲ در مجموع ١۹۲.۰۸۷ تن گزارش شده، که سهم گوشت مرغ بیش از سایر انواع طیور بوده است. مقایسه عملکرد کشتارگاههای رسمی کشور در دی ماه امسال نسبت به سال قبل نشاندهنده افزایش ۲ درصدی مقدار عرضه گوشت انواع طیور در کشتارگاههای رسمی کشور است.
همچنین نتایج حاصل از این طرح آمارگیری نشان میدهد که مقدار عرضه گوشت طیور در کشتارگاههای رسمی کشور در دی نسبت به آذر حدود ۴درصد افزایش داشته است. با توجه به آمارهای موجود، مسئولان اتحادیه و تشکلهای تولیدی از ثبات و آرامش بازار مرغ در ایام ماه رمضان و شب عید خبر میدهند که امیدواریم با تشدید نظارتها از سوءاستفاده عوامل واسطه و دلال در بازار جلوگیری شود چراکه تولید مرغ مازاد بر نیاز کشور است.
ضرورت جمعآوری بموقع مرغ مازاد از سطح بازار
محمدرضا صدیقپور دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه گفت: براساس تولید و واردات تخم مرغ نطفه دار، ۱۵۰ میلیون قطعه جوجهریزی شده است که به دلیل تولید مازاد بر نیاز کشور، قیمت مرغ روند کاهشی به خود گرفته است. به گفته او، با توجه به جوجهریزی ۱۵۰ میلیون قطعه پیشبینی میشود که حداقل تولید مرغ به ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزارتن برسد. صدیقپور ادامه داد: برآوردها حاکی از آن است که جوجهریزی اسفند به دلیل آن که تولید به ماههای فروردین منتهی میشود، کاهشی باشد. دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه با تأکید بر مدیریت واردات مرغ و مرغ منجمد افزود: با توجه به حجم تولید، وزیر جهاد کشاورزی دستور جمعآوری مرغ مازاد از سطح بازار را داده است که براین اساس باید جمعآوری بموقع صورت بگیرد تا مشکلی در بازار رخ ندهد. او با بیان اینکه قیمتگذاری دستوری مدنظر ما نیست، گفت: با توجه به سیاست دولت مبنی بر قیمتگذاری و تولید دستوری انتظار میرود که مدیریت صورت بگیرد. براساس سیاست ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی به پشتیبانی امور دام و در اقدامی پشتیبانانه در حمایت از تولید ملی، ذخایر راهبردی گوشت مرغ کشور را برای سال ۱۴۰۳ از تولیدات داخلی به جای خارجی تدارک و تأمین کند.
قیمت مرغ در شب عید تغییری ندارد
مهدی یوسف خانی رئیس اتحادیه پرنده و ماهی گفت: قیمت کنونی هرکیلو مرغ زنده ۵۷ هزارتومان و مرغ گرم ۸۰ تا ۸۵ هزارتومان است. او قیمت هرکیلو ران مرغ را ۸۰ تا ۸۵ هزارتومان، سینه ۱۷۰ هزارتومان و فیله مرغ ۲۱۰ هزارتومان اعلام کرد و گفت: با توجه به مازاد عرضه بر تقاضا پیشبینی میشود که قیمت مرغ تا پایان سال تغییری نداشته باشد. رئیس اتحادیه پرنده و ماهی گفت: با توجه به جوجهریزی ۱۵۰ میلیون قطعهای، تولید ماهانه مرغ گرم از ۳۰۰ هزارتن فراتر میرود که در نهایت ازدیاد عرضه و مازاد تولید علت اصلی کاهش قیمت است. او حداکثر نیاز ماهانه مرغ گرم را ۲۷۰ هزارتن اعلام کرد و افزود: با احتساب جوجهریزی ۱۵۰ میلیون قطعهای، تولید گوشت مرغ بالای ۳۰۰ هزارتن است که این میزان ۳۰ تا ۴۰ هزارتن مازاد بر نیاز کشور است. یوسف خانی ادامه داد: با توجه به افزایش حجم تولید مازاد بر نیاز کشور، پشتیبانی امور دام در حال جمعآوری مرغ مازاد از سطح بازار به منظور تأمین ذخایر استراتژیک و جلوگیری از استمرار روند کاهشی قیمت است. رئیس اتحادیه پرنده و ماهی درباره آینده بازار مرغ گفت: با توجه به میزان تولید مرغ و حجم ذخایر پیشبینی میشود که نوسانی در بازار مرغ ماه رمضان و شب عید اتفاق نیفتد.
کمبودی در عرضه مرغ ایام پایانی سال نداریم
پرویز فروغی دبیر کانون پرورش دهندگان مرغ گوشتی گفت: با توجه به جوجهریزی ماهانه ۱۵۰ میلیون قطعه در واحدهای مرغداری طی ماههای اخیر و تولید گوشت مرغ به بالای ۳۰۰ هزارتن، کمبودی در عرضه مرغ نداریم. او با تأکید بر جمعآوری مرغ مازاد از سطح بازار افزود: با وجود مازاد تولید مرغ ورود پشتیبانی امور دام برای خرید و جمعآوری مرغ از سطح بازار امری ضروری است تا مرغداران دچار مشکل نشوند. فروغی نیاز ماهانه گوشت مرغ کشور را ۲۶۰ تا ۲۷۰ هزارتن اعلام کرد و گفت: با احتساب میزان جوجهریزی، تولید مرغ ۳۰ تا ۴۰ هزارتن فراتر از نیاز کشور است که جمعآوری این میزان مرغ مازاد از سطح بازار علاوه بر تأمین ذخایر استراتژیک از محل داخل و جلوگیری از خروج ارز میتواند از زیان مرغداران بواسطه کاهش قیمت جلوگیری کند چراکه در شرایط کنونی هم مرغ کمتر از نرخ تمام شده تولید عرضه میشود. دبیرکانون پرورش دهندگان مرغ گوشتی با بیان اینکه کمبودی در عرضه مرغ شب عید نداریم، افزود: با توجه به حجم تخم مرغهای نطفه دار وارداتی و تولید داخل نه تنها کمبودی در عرضه مرغ شب عید نداریم، بلکه با مازاد تولید روبهرو هستیم. فروغی با بیان اینکه نیازی به عرضه مرغ منجمد نداریم، گفت: با توجه به حجم مازاد تولید، سیاست توزیع مرغ منجمد اشتباه است چراکه عرضه مرغ گرم مازاد بر نیاز کشور است. بنابر سیاست و برنامهریزی وزارت جهاد مبنی بر افزایش حجم جوجهریزیها به منظور تنظیم بازار در ایام پایانی سال، بازار مرغ در تعادل نسبی به سر میبرد به طوری که به رغم مقارن شدن ماه رمضان با ایام نوروز نگرانی مبنی بر کمبود مرغ یا التهاب قیمت در بازار نداریم.