صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره دویست و هفت - ۰۸ اسفند ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره دویست و هفت - ۰۸ اسفند ۱۴۰۲ - صفحه ۹

تجارت تهران - مسکو با کالاهای ایرانی رونق گرفت

صادرات 2 میلیارد دلاری ایران به روسیه

مناسبات تجاری ایران و روسیه درحال افزایش است و خبرهای خوشی از مسکو شنیده می‌شود. آن‌طور که اعلام شده صادرات محصولات ایرانی به روسیه در سال ۲۰۲۳ به بیش از دو میلیارد دلار رسیده که این عدد در تاریخ همکاری‌های مشترک ایران و روسیه بی‌سابقه بوده است. گمرک نیز مهر تأییدی بر رونق تجارت دو کشور زده و تأکید کرده است که تا پایان بهمن‌ماه امسال در بین ۱۰ شریک تجاری نخست کشورمان، بیشترین افزایش مبادلات تجاری به لحاظ وزن و ارزش به فدراسیون روسیه اختصاص داشته که از حیث وزن ۵۴ درصد و به لحاظ ارزش ۲۴ درصد افزایش نشان می‌دهد. این رشد گواه آن است که سیاست‌های تجاری دولت سیزدهم موفقیت‌آمیز بوده و هدفگذاری برای افزایش تجارت در حد حرف نبوده است.
قاعدتاً اگر تجار و فعالان اقتصادی، به بازار روسیه و صادرات کالا، نگاه عمیق‌تری داشته باشند و به تعهدات خود عمل کنند، صادرات ایران به روسیه با سرعت بیشتری افزایش خواهد یافت.
یکی از چالش‌های عمده‌ای که در صادرات کالا وجود دارد، عدم تعهد برخی از تجار و فعالان اقتصادی به سفارش‌دهندگان است. متقاضیان کالاهای ایرانی در روسیه، بشدت نسبت به زمان و تعهدی که در مذاکرات صورت می‌گیرد، ‌دقت دارند لذا تجار و فعالان اقتصادی در گفت‌و‌گوهای خود باید به نحوی قراردادهای خود را پیش ببرند که توانایی پاسخ دادن به آن را داشته باشند در غیراین‌صورت صادرات به یک پروژه شکست خورده تبدیل می‌شود. نمونه بارز این اتفاق، خودروسازان و قطعه‌سازان هستند. زمانی‌که دولت مذاکرات خود را برای صادرات خودرو و قطعه با روسیه آغاز کرد و تیم‌هایی هم اعزام شد تا مذاکرات به نتیجه برسد، در نهایت دیدیم که ایران‌خودرو و سایپا هیچ توفیقی نداشتند و فرصت‌ها را هم از دست دادند.
13دی‌ماه شرکت سایپا طی اطلاعیه‌ای در سامانه کدال بورس اعلام کرد که با توجه به تحولات اخیر کشور روسیه و کمبود عرضه خودرو در آن کشور، قرارداد صادرات خودروهای شاهین، کوییک و ساینا در بازارهای روسیه و بلاروس به میزان ۴۵ هزار دستگاه و طی سه سال منعقد شده است. این درحالی است که شنیده شده، روسیه به دلیل بدعهدی سایپایی‌ها پرونده خودروهای نارنجی‌پوشان را بسته است. ایران‌خودرویی‌ها هم هنوز نتوانسته‌اند وارد بازار پهناور روسیه شوند. این شرایط درحالی است که چین و ترکیه برای رسیدن به بازار خودروی مسکو که مورد شدیدترین تحریم‌ها واقع شده، درحال رقابت هستند. لذا با فرایندی که خودروسازان در پیش گرفتند و به جای آنکه به فکر صادرات باشند، ‌تنها دغدغه افزایش قیمت و البته گرانفروشی دارند، گرفتن بازار خودروی روسیه دور از انتظار خواهد بود.
صفر شدن تعرفه 90 درصد کالاها
روز گذشته کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو در آستانه نشست‌ کمیته‌های تخصصی هفدهمین کمیسیون دائمی همکاری‌های اقتصادی و بازرگانی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه گفته بود که صادرات ایران به روسیه در سال ۲۰۲۳ از دو میلیارد دلار فراتر رفته است. البته آمار واقعی صادرات محصولات ایرانی به روسیه می‌تواند از این رقم هم بیشتر باشد چرا که بخشی از محصولات ایرانی از طریق کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا مانند قزاقستان به روسیه وارد می‌شود. در سال ۲۰۲۳ میلادی، صادرات محصولات روسیه به ایران نسبت به سال قبل کاهش یافت که این کاهش به علت آن بود که وضعیت تولید گندم در ایران خوب بود، از این رو، میزان کمتری گندم از روسیه خریداری کردیم و به همین دلیل، رقم صادرات این کشور به کشور ما کاهش یافت.
سفیر ایران در روسیه در ادامه امضای موافقتنامه تجارت آزاد جمهوری اسلامی ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا را موفقیتی بزرگ توصیف کرد و گفت: در این راستا دولت پیگیری‌ها و مذاکراتی را در دو سال گذشته انجام داد و در نهایت در دی‌ماه ۱۴۰۲ این توافقنامه در سن‌پترزبورگ به امضای وزیر صمت ایران و مقامات کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا رسید. پس از امضای این موافقت‌نامه، منتظر هستیم که دولت‌های هر ۶ کشور (ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا: روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان)، آن‌را به شکل لایحه به پارلمان‌ها ارائه کنند تا پس از تصویب در مجالس، لازم‌الاجرا شود.
جلالی با بیان ‌اینکه تعرفه گمرکی افزون بر ۹۰ درصد کالاها در مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اوراسیا با اجرایی شدن این موافقتنامه، صفر خواهد شد، تصریح کرد:‌ انتظار این است که این موافقتنامه هر چه سریعتر به تصویب مجالس کشورهای طرف قرارداد برسد، چرا که در رشد مبادلات تجاری نقش مهمی خواهد داشت.
او ابراز امیدواری کرد که با اجرایی شدن توافقنامه تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا، صادرات محصولات ایرانی به کشورهای عضو این اتحادیه ارتقای چشمگیری داشته باشد که قطعاً بخشی از این رشد مبادلات در ارتباط با کشور روسیه خواهد بود.
سفیر ایران در روسیه خاطرنشان کرد:‌ همکاری‌های پولی و بانکی ایران و روسیه درحال گسترش است و توافقات خوبی در سفر اخیر رئیس کل بانک مرکزی به مسکو و دیدار وی با مقامات بانک مرکزی روسیه شکل گرفته که با اجرایی شدن این توافقات، بسیاری از موانع پولی و بانکی برداشته می‌شود. امیدوارم مبادلات پولی و بانکی تهران - مسکو در سال ۱۴۰۳ به صورت روان‌تر انجام شود.

خط اعتباری ۶.۵ میلیارد روبلی
دی‌ماه ۱۴۰۲ رئیس کل بانک مرکزی به دعوت همتای روس خود برای افزایش همکاری‌های پولی و بانکی با این کشور و همچنین تقویت مناسبات در چهارچوب توافقنامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به مسکو سفر کرد که در این سفر جلسه‌ای میان مدیران بانکی ازبر بانک روسیه و بانک ملی ایران برگزار شد که طی آن، مدیران این بانک‌ها گشایش خط اعتباری ۶.۵ میلیارد روبلی میان ایران و روسیه را مورد تأکید قرار دادند. این خط اعتباری قرار است از طریق ازبر بانک روسیه و بانک ملی ایران جهت تأمین مالی واردات کالاهای اساسی و مورد نیاز کشورمان انجام شود. خط اعتباری ۶.۵ میلیارد روبلی، پیرو توافقات و قراردادهای منعقد شده کارگزاری میان دو بانک به صورت حداقلی و به عنوان شروع عملیات بانکی است.

تجربه روندی پرنوسان
در سال ۲۰۲۲ تولید ناخالص داخلی روسیه ۲.۱ درصد کاهش یافت. نرخ تورم در سال ۲۰۲۲ برای اقتصاد روسیه حدود ۱۴ درصد افزایش یافت، اما این نرخ در سال ۲۰۲۲ کم شد، همچنین نرخ بیکاری در سال ۲۰۲۲، ۴.۲ درصد بوده است. برآوردهای بانک جهانی نشان می‌دهد، اقتصاد روسیه طی ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ روند پرنوسانی را تجربه خواهد کرد. احتمالاً طی سال ۲۰۲۳ صادرات نفت کاهش یافت اما در سال ۲۰۲۴ با بازآرایی بازار نفت روسیه، بار دیگر صادرات نفت این کشور ۱.۶ درصد افزایش خواهد داشت. همچنین براساس آمار سالانه، بیشترین صادرات این کشور در سال ۲۰۲۱ شامل نفت خام (۱۱۳ میلیارد دلار)، نفت تصفیه شده (۸۱.۸ میلیارد دلار)، نفت گاز (۳۷.۷ میلیارد دلار)، زغال‌سنگ (۱۹.۱ میلیارد دلار) و گندم (۲۰ میلیارد دلار) بوده است.
واردات روسیه در سال ۲۰۲۱ عمدتاً ماشین‌آلات مکانیکی (۵۴.۴ میلیارد دلار)، ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی (۳۷ میلیارد دلار)، خودرو و وسایل نقلیه زمینی (۲۶.۷ میلیارد دلار)، دارو (۱۳.۸ میلیارد دلار)، پلاستیک و محصولات پلاستیکی (۱۲.۶ میلیارد دلار) و … بوده است.

 

بــــرش

فرصت‌ها را از دست ندهیم
حسین عابدینی از تجار ایرانی که 5 سالی است صادرات کالا به روسیه را آغاز کرده است به «ایران اقتصادی» گفت: بازار روسیه، بازار بسیار بزرگی است. کار در این کشور و به خصوص صادرات سخت است چرا که روس‌ها در همکاری‌های مشترک بسیار جدی هستند و هیچ کوتاهی را قبول نمی‌کنند.
او با بیان اینکه دولت تا حدی می‌تواند از تجار و تولیدکنندگان ایرانی حمایت کند اما فراتر از آن امکان ندارد، ‌افزود: برخی از تجار به دنبال آن هستند که دولت تمام مشکلات را حل کند و تاجر بدون مشکل صادرات خود را داشته باشد اما برای حضور پایدار و پیوسته در بازار روسیه، باید تعهدات را عملی کرد و فرصت‌ها را از دست نداد. متأسفانه شاهد آن هستیم که برخی از تجار برای ورود به بازار روسیه قیمت‌شکنی می‌کنند و می‌خواهند فقط محصول خود را به فروش برسانند. در عمل این افراد نمی‌توانند تعهدات خود را اجرایی کنند. لذا برای جلوگیری از صدمه دیدن فعالان اقتصادی باید شفاف عمل کرد. عابدینی تصریح کرد: روس‌ها در تجارت خیلی جدی هستند و سال‌ها با شرکت‌های بنام خارجی همکاری کردند، لذا مجموعه‌هایی می‌توانند در روسیه دوام بیاورند که نگاه همه جانبه به بازار روسیه و کالاهای مورد تقاضا داشته باشند در غیراین‌صورت نام کالای ایرانی صدمه می‌بیند. او با بیان اینکه در دولت‌های گذشته کم‌کاری برخی از تجار سبب شد که نگاه‌ها نسبت به کالاهای ایرانی در بازار عراق منفی شود، گفت: بازار روسیه را نمی‌توان با بازار کشورهای عراق، ‌افغانستان و... قیاس کرد. بازار روسیه بسیار بزرگ است و اگر فعال اقتصادی بتواند وعده‌های خود را عملی کند، استاندارها را رعایت و کالاها را به‌موقع ارسال نماید، ‌می‌تواند در این بازار دوام بیاورد و اگر خلاف این رویه عمل شود، قطعاً آن کالای صادراتی امکان فروش نخواهد یافت.
این فعال اقتصادی توافقنامه تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا را در همکاری با روسیه بسیار مهم دانست و گفت: مذاکرات ایران و گفت‌و‌گوهای متعدد مسئولان دولتی با روس‌ها سبب شده که تجار روس به کالاهای ایرانی توجه مضاعفی داشته باشند لذا تأکید می‌کنم که این فرصت را نباید از دست داد.

جستجو
آرشیو تاریخی