صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره دویست و هشت - ۰۹ اسفند ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره دویست و هشت - ۰۹ اسفند ۱۴۰۲ - صفحه ۲

سخنگوی اقتصادی دولت:

مرحله دوم سود سهام عدالت تا ۲۵ اسفند واریز می‌شود

جزئیات صورت مالی ۲ هزار شرکت دولتی

سخنگوی اقتصادی دولت با بیان عبور نرخ رشد اقتصادی از ۶ درصد، مطرح کرد: تورم بهمن ماه مرکز آمار ایران نشان می‌دهد تورم نقطه به نقطه کشور در پایان بهمن با ۲.۷ درصد کاهش به ۳۵.۸ درصد رسیده است.
بیستمین جلسه پرسش و پاسخ «سید احسان خاندوزی» سخنگوی اقتصادی دولت در حالی آغاز شد که تنها سه روز بیشتر تا انتخابات باقی نمانده و وزیر امور اقتصادی و دارایی در مقدمه با آرزوی انتخابات مشارکتی برای ایران قوی سخنان خود را آغاز کرد.
خاندوزی خاطرنشان کرد که وجود مجلسی قوی برای تحقق سیاست‌های اقتصادی دولت بسیار مؤثر است و ابراز امیدواری کرد که مجلس دوازدهم نیز همچون مجلس گذشته در تحقق اهداف اقتصادی دولت گام‌های مؤثری بردارد.
سخنگوی اقتصادی دولت، مهم‌ترین معضل اقتصادی ایران در شروع به کار دولت سیزدهم را رشد اقتصادی صفر و منفی در کنار وضعیت نگران‌کننده بدهی دولت و نقدینگی بالا دانست و تأکید کرد: در آغاز به کار دولت می‌توان گفت که اقتصاد کشور در وضعیت کلنگی قرار داشت و دولت تلاش می‌کرد از هر ابزاری برای جبران کسری بودجه خود استفاده کند. وی گفت: در چنین شرایطی اولین اقدامی که دولت سیزدهم باید انجام می‌داد، تدبیر برای رفع سه ناترازی بودجه در حوزه نظام بانکی و ناترازی‌های متغیرهای اسمی اقتصاد مثل رشد نقدینگی و تورم بود.
به گفته خاندوزی، شاخص‌های اقتصادی ایران در ۹ ماهه امسال طبق اعلام بانک مرکزی، شرایط رشد با ثبات را تکرار کرده و رشد اقتصادی به ۵.۱ با احتساب نفت و ۲.۵ درصد بدون احتساب نفت رسیده است.
وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به اینکه رشد بخش نفت در پاییز امسال به ۲۱.۸ درصد رسیده است، گفت: این عدد در پاییز سال گذشته ۱۰.۸ درصد بود که رشد ۲ برابری نفت نسبت به پاییز سال گذشته نشان داد کشور در زمینه تحریم‌شکنی موفقیت بسیار زیادی داشته است. وی در ادامه اظهار کرد: بنابراین رشد اقتصادی ۹ ماه امسال بالای ۶ درصد را تجربه می‌کند.
خاندوزی افزود: رشد اقتصادی کشور در بخش صنعت به ۱.۸ درصد در پاییز امسال رسید و در بخش ساختمان بعد از دو فصل  رشد مثبت ، در فصل پاییز نیز مثبت بود. همچنین در بخش خدمات رشد ۴.۶ درصدی را شاهد بودیم. وی در خصوص شاخص تشکیل سرمایه ثابت یا سرمایه‌گذاری، اذعان داشت: روند رو به رشد سرمایه‌گذاری ادامه پیدا کرده و تشکیل سرمایه ۳.۴ درصد در 9 ماهه ابتدای امسال بوده است؛ در بخش ساختمان رشد مثبت در پاییز و بهبود چشمگیر نسبت به پاییز سال قبل را شاهد بودیم و در بخش ماشین‌آلات نیز شاهد رشد ۶.۱ درصدی بودیم.
وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه تورم نقطه به نقطه کشور در پایان بهمن ماه با ۲.۷ درصد کاهش به عدد ۳۵.۸ درصد رسیده است، بیان داشت: تورم نقطه به نقطه در فروردین ماه ۵۵ درصد بود و با کاهش ۱۹.۷ درصدی در بهمن ماه امسال مواجه بودیم که البته این میزان کاهش قابل توجه نیز برای دولت مطلوب نیست.
وی در تشریح دیگر دستاوردهای دولت در حوزه اقتصاد، گفت: بر اساس آخرین آمار خزانه‌داری در ۱۱ ماهه امسال یکهزار و ۵۷۰ میلیارد تومان از درآمدهای دولت محقق شده که این عدد نشان می‌دهد، ۸۲ درصد قانون بودجه سال گذشته محقق شده است. در بخش بودجه عمرانی تا پایان بهمن ماه ۱۸۶ هزار میلیارد تومان پرداخت بودجه عمرانی داشتیم که نسبت به سال گذشته ۷۹ درصد رشد داشته است.
 
صورت مالی ۲ هزار شرکت دولتی منتشر شد
خاندوزی در پاسخ به پرسشی درباره شفاف‌سازی شرکت‌های دولتی اظهار کرد: شفافیت مالی دولت و پاسخگو کردن شرکت‌های دولتی بر این است که شرکت‌ها از تاریکخانه خارج شوند. همچنین این آمار تا پایان اسفند به حدود ۲ هزار شرکت دولتی می‌رسد که صورت‌های مالی آنها شفاف برای عموم اعلام می‌شود.
 
۵۵ میلیارد دلار تجارت غیر نفتی با ۱۵ کشور همسایه
خاندوزی درباره میزان سرمایه‌گذاری خارجی اظهار کرد: این موضوع یکی از نکات عملکرد قابل توجه دولت در بخش دیپلماسی اقتصادی است. در ۱۱ ماه امسال ۵۵ میلیارد دلار تجارت غیر نفتی با ۱۵ کشور همسایه بوده که ۲.۵ درصد بیش از ۱۱ ماهه پارسال بود. در حوزه سرمایه‌گذاری خارجی هم خوشبختانه از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم تا ابتدای اسفند ماه بیش از ۱۱ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مصوب معتبر منجر به شروع فرایند سرمایه‌گذاری نه فقط روی کاغذ داشته‌ایم. ۳.۸ میلیارد دلار صنعت و ۵۸۰ میلیون دلار کشاورزی، ۶۱۷ میلیون دلار برای خدمات و نفت با ۴.۸ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی کارنامه قابل توجهی نسبت به سال‌های گذشته است؛ امیدواریم اتفاقی که در سرمایه‌گذاری خارجی رخ داده، سال آینده هم ادامه‌دار باشد.
وی خاطرنشان کرد: مزد منطقه‌ای از قبل وجود داشته و موافقان و مخالفانی داشته است برای سال آینده هم در دستور کار برای اجرا نیست و برای سال ۱۴۰۳ تقسیم‌بندی‌های مورد نظر انجام نشده است.
 
مرحله دوم سود سهام عدالت تا ۲۵ اسفند
 واریز می‌شود
سید احسان خاندوزی با اشاره به تلاش‌های دولت در سال‌ ۱۴۰۱ برای پرداخت بموقع سود سهام عدالت گفت: همواره تلاش کردیم که سود سهام عدالت را زودتر از دولت‌های قبل پرداخت کنیم و ان‌شاءالله مرحله دوم سود سهام عدالت تا ۲۵ اسفندماه پرداخت می‌شود.
سخنگوی اقتصادی دولت درباره ثبات در تصمیم‌گیری‌ها و تأثیر آن بر بازار سرمایه اظهار کرد: ثبات چشم‌اندازهای سیاست‌های اقتصادی برای سرمایه‌گذاران و بویژه صنایع بورسی حائز اهمیت است؛ دولت در مصوبه‌ای که امسال در خصوص خوراک پتروشیمی‌ها داشت خود را تا چند سال آینده محدود کرد تا برای فعالان اقتصادی پیش‌بینی‌پذیر شود؛ مصوبات و بودجه‌های سنواتی در حوزه عوارض صادرات مواد خام و نیمه خام متأسفانه مستمراً در مقام تغییر بود اما امسال بعد از نشست و گفت‌و‌گوی دولت و بخش خصوصی عوارض صادراتی را اصلاح کردیم.
 
انتشار ۱۵۰ همت اوراق برای تولید‌کنندگان در سال آینده
خاندوزی تصریح کرد: از اردیبهشت امسال که بسته مشترک سازمان برنامه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در موضوع مهار تورم تصویب و ابلاغ شد، تمام تلاش تیم اقتصادی دولت این بود که جزئیات این بسته اجرا شود؛ در این بسته هم نرخ رشد مورد توجه قرار گرفته و کاهش تورم؛ اینکه در مورد هر کدام از سیاست‌های افزایش رشد اقتصادی یا کاهش تورم چه اقداماتی انجام شده، قبلاً اطلاع‌رسانی شده است اما در خصوص تورم که در فروردین ۵۵ درصد بود به ۳۵.۸ درصد کاهش یافته که اگرچه برای دولت مطلوب نیست اما نشان‌دهنده کاهش مستمر تورم بوده است. تلاش دولت برای سال آینده هم کاهش تورم ناشی از بی‌انضباطی پولی یا ناترازی بودجه است و همزمان تصمیم‌گیری درباره مؤسسات اعتباری بی‌انضباطی که بانک مرکزی برنامه اصلاحی دقیقی برای آنها دارد را پیگیری می‌کنیم؛ در این جهت امیدواریم بیش از ۱۵۰ همت اوراق گام برای سال آینده منتشر کرده و به تولیدکنندگان بدهیم که این اوراق گام برای نیازهای نقدینگی آنها مانند مالیات و تأمین اجتماعی هم قابل استفاده است.
 
اقدامات بانک مرکزی در کنترل بازار ارز و سیاست‌های ارزی دولت در سال آینده
وزیر اقتصاد درباره اقدامات بانک مرکزی در کنترل بازار ارز و سیاست‌های ارزی دولت در خصوص سال آینده اذعان کرد: اول یک تقاضایی را با اصحاب رسانه مطرح کنم و آن اینکه در راستای منفعت مردم و کشور کمک کنیم انتظارات درست در کشور منتشر شود چون بعضاً انتظاراتی دامن زده می‌شود که به تغییر رفتار جامعه منجر شده و شاهد برخی رفتارهای هیجانی در بازارهای مختلف هستیم اما در مجموع تلاش ما این است که درمورد پارامترهای ارزی و اقتصادی مانند رشد نقدینگی، افزایش صادرات نفت، مدیریت ثبت سفارش واردات و کاهش قاچاق کالا شرایط بهتری را برای آینده فراهم کنیم.
 
دولت در واگذاری سهام خودروسازان تردید ندارد
سخنگوی اقتصادی درباره آخرین وضعیت خصوصی‌سازی شرکت‌های خودروساز و اقدامات دولت در این زمینه، گفت: دولت در واگذاری سهام خودروسازان تردیدی ندارد و پیش از رئیس‌جمهور دستورات لازم برای انجام مقدمات خصوصی‌سازی خودروسازان را به وزیر صمت وقت داده است. خاندوزی تأکید کرد: آنچه مهم‌تر است استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در مدیریت چنین بنگاه‌هایی است، همان چیزی که در دیدار رهبر معظم انقلاب با کارآفرینان بخش خصوصی مورد تأکید قرار گرفت. وی گفت: فارغ از اینکه برای واگذاری سهام چه اقداماتی انجام می‌گیرد، اراده دولت استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و اصلاح ساختار مدیریت خودروسازان است. خاندوزی با اشاره به خرید ۱۶ فروند هواپیمای خریداری شده گفت: متأسفانه تدابیر لازم برای بازپرداخت وام‌های اخذ شده برای خرید هواپیماها اندیشیده نشده بود، به نحوی که هم‌اکنون حدود ۶۰۰ میلیون دلار بابت تسویه بدهی‌ها باید پرداخت شود.
به گفته وزیر امور اقتصاد و دارایی، گفت‌وگوها و جلساتی با حضور زیر مجموعه‌های حوزه هوایی کشور برگزار شده است و امید می‌رود بزودی درباره منبع و سازکار تسویه این بدهی‌ها خبرهای خوبی به اطلاع مردم رسانده شود.

 

بــــرش

3 اقدام عملی دولت برای تأمین امنیت غذایی خانوارها
در آستانه سال نو
خاندوزی با اشاره به سه اقدام عملی دولت در حوزه تأمین امنیت غذایی خانوارهای ایران در آستانه سال نو و ماه مبارک رمضان، گفت: طرح فجرانه کالابرگ یکی از این اقدامات بوده است که با استقبال خوبی نیز مواجه شد؛ بیش از ۱۴ میلیون خانوار که شامل ۴۲ میلیون نفر می‌شود از طرح کالابرگ فجرانه استفاده کردند و در این مدت ۳۸ هزار میلیارد تومان از طریق فروشگاه‌های مدنظر و اقلام موردنظر خرید شده است. سخنگوی اقتصادی دولت از طرح ملی یسنا به عنوان دومین اقدام دولت نام برد و افزود: در این طرح که با همکاری وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی انجام می‌شود، برای مادران دارای کودک زیر ۲ سال ۴۰۰ هزار تومان یارانه اختصاص یافته است. به گفته خاندوزی، سومین اقدام طرح امنیت غذایی کودکان زیر ۵ سال دهک‌های یک تا ۵ یک میلیون تومان و برای دهک‌های ۵ تا هفت نیز ۶۰۰ هزار تومان اختصاص یافته است. وی تأکید کرد: همه تلاش ما این است که آغاز سال نو با وفور کالاهای مورد نیاز و قیمت‌های مناسب و در دسترس مردم باشد و امیدواریم که طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده برای تأمین و کنترل قیمت‌های مورد نظر پیش برویم.

 

برش

اقدامات دولت برای رونق در بازار سرمایه
وزیر اقتصاد در پاسخ به پرسش ایرنا درباره رونق بازار سرمایه گفت: در چشم‌انداز ماه‌های پیش رو چند اولویت در زمینه ایجاد رونق در بازار سرمایه را می‌توانیم مطرح کنیم؛ محور اول اصلاح دستورالعمل قیمت‌گذاری فرآورده‌های پالایشی است که جلسات متعددی برگزار شده و نتایج آن اطلاع‌رسانی می‌شود. دوم نظارت بر کسب و کارهای غیر رسمی و فرارهای مالیاتی در بازارهای خارج از بورس است. اصلاح نرخ ارز در همین مسیر بود که محصولات پتروشیمی را از بورس کالا ارزان می‌خریدند و با نرخ آزاد می‌خریدند که بعد از اصلاحیه نرخ تسعیر ارز، این روند اصلاح شد. برای چند سال آینده هم تلاش دولت این است که پیش‌بینی‌پذیری صنایع امکان‌پذیر باشد. مرحله سوم افزایش سازگاری منافع مالی شرکت‌هاست. برای بودجه ۱۴۰۳ هم از ظرفیت‌های این بودجه و صندوق توسعه ملی استفاده می‌شود تا با مجموعه این اقدامات و تدابیر رونق بورسی را شاهد باشیم.

جستجو
آرشیو تاریخی