میانگین زمان رسیدگی به شکایات کارگران به 30 روز کاهش یافت
میانگین مدت زمان رسیدگی به پروندهها در مراجع حل اختلاف کار کاهش یافت، به نحوی که مدت زمان رسیدگی به مطالبات در سال ۱۴۰۰ حدود ۹۰ روز بود اما به تدریج در برخی استانها به ۶۲ روز کاهش یافت و هماکنون در استانهای مختلف از ۴۰ روز تا ۳۰ روز رسیدگی میشود.
در دولت سیزدهم با استقرار سامانه جامع روابط کار میانگین مدت زمان رسیدگی به پروندهها در مراجع حل اختلاف کار کاهش یافت، به نحوی که مدت زمان رسیدگی به مطالبات در سال ۱۴۰۰ حدود ۹۰ روز بود اما به تدریج در برخی استانها به ۶۲ روز کاهش یافت و هماکنون در استانهای مختلف از ۴۰ روز تا ۳۰ روز رسیدگی میشود.
سال گذشته دستورالعمل سازش درون کارگاهی از سوی معاونت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابلاغ شد. طبق این دستورالعمل، رسیدگی به اختلافات کارگری و کارفرمایی موضوع ماده ۱۵۷ قانون کار قبل از طرح دعوا در مراجع حل اختلاف کار در تشکل کارگری مستقر در کارگاه انجام گرفته و در صورت عدم حصول سازش، موضوع در مراجع حل اختلاف کار مطرح و مطابق مقررات کار رسیدگی و اتخاذ تصمیم خواهد شد.
کارشناسان معتقدند ابلاغ دستورالعمل سازش درون کارگاهی به استانهایی که فاقد تشکل کارگری هستند کمک میکند تا از این ظرفیت برای رسیدگی به پروندهها بهره گیرند. طبق گزارشها عمده اختلافات کارگری و کارفرمایی مربوط به عنوان شغلی، عدم واریز بیمه یا حقوق و دستمزد معوق است و چنانچه اجحافی در حق کارگر صورت گیرد، وی میتواند با مراجعه به بازرسان کار یا ادارات کار مسائل و مطالبات خود را پیگیری کند و بازرسان موظف به رسیدگی هستند.
برابر ماده ۱۵۷ قانون کار هرگونه اختلافات کارگری در گام نخست باید از طریق سازش حل و فصل شود و چنانچه سازش محقق نشد، از طریق ادارات کار یا مراجع حل اختلاف امکان رسیدگی به شکایات وجود دارد. احیای مجدد ماده ۱۵۷ قانون کار و برقراری کمیتههای سازش درون کارگاهی اقدامی مؤثر در جهت حل مشکلات بنگاهها، کاهش دعاوی کارگر و کارفرما و پیگیری مطالبات نیروهای کار است.