صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • صنعت و تجارت
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره دویست و یازده - ۱۳ اسفند ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره دویست و یازده - ۱۳ اسفند ۱۴۰۲ - صفحه ۷

بزرگترین حامی افزایش نرخ ارز در مجلس، رأی نیاورد

«نه» مردم به حامی گران‌سازی ارز

عدم رای‌آوری پورابراهیمی در کرمان، پیامی بود از سوی مردم برای جلوگیری از تداوم خساراتی که حامیان افزایش نرخ ارز بر پیکر اقتصاد ایران وارد کردند

یکی از حامیان افزایش نرخ ارز در کشور طی سال‌های گذشته محمدرضا‌پور ابراهیمی بوده که همواره از تریبون مجلس شورای اسلامی و جایگاه کمیسیون اقتصادی مجلس برای اعلام مخالفتش با سیاست‌های تثبیت نرخ ارز بهره برده است.
طی یک‌سال اخیر نیز با توجه به ثبات نرخ ارز و سیاست تثبیت که توسط بانک مرکزی پیگیری شده، پورابراهیمی همواره در نقد سیاست‌های ارزی کشور ایفای سخنرانی کرده است. پورابراهیمی به عنوان نماینده مردم کرمان و راور که ریاست کمیسیون اقتصادی مجلس یازدهم را برعهده داشت، در انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی نتوانست نظر مردم این استان را به خود جلب کند و مغلوب رقبا شد. عدم رأی اعتماد مردم کرمان به پورابراهیمی برای حضور در بهارستان این پیام را می‌دهد که عموم مردم اقبالی به سیاست‌های اقتصادی موردنظر پورابراهیمی ندارند. قطعاً مردم کرمان مواضع یک‌سال اخیر پورابراهیمی در حمایت از افزایش نرخ ارز را مشاهده کرده‌اند و با توجه به حساسیت بسیار بالای مردم ایران به نرخ ارز، این موضع ارزی پورابراهیمی در ریزش رأیش مؤثر بوده است.
ثبات نرخ ارز در یک‌سال اخیر و اجرای سیاست‌های تثبیت اقتصادی توسط بانک مرکزی منجر به کاهش شدید هزینه‌های بنگاه‌های تولیدی کشور شد و همین امر، نرخ تورم تولیدکننده را از 42.8 درصد در اسفند 1401 به 28 درصد در بهمن ماه 1402 کاهش داده و نرخ تورم مصرف‌کننده نیز روندی نزولی را به ثبت رسانده است. این درحالی است که پورابراهیمی همواره در این مدت منتقد اصلی سیاست‌های ارزی کشور بوده است و بدون مشاهده ثمرات مثبت ثبات ارزی، دائماً در این مدت از بانک مرکزی انتقاد کرده است. به‌عنوان یک نمونه از اظهارنظرهای محمدرضا‌پور ابراهیمی در انتقاد به سیاست‌های بانک مرکزی می‌توان به این ادعای وی در روز ملی صادرات اشاره کرد که گفت: «میزان صادرات ما نسبت به سال گذشته منفی شده است و برای اولین‌بار تراز تجاری در 6 ماهه اول سال به منفی 6 میلیارد دلار رسیده که به سیاست‌های ارزی بانک مرکزی بر‌می‌گردد.»
برخلاف انتقادات پورابراهیمی، نتایج اقدامات بانک مرکزی در این مدت منجر به کنترل تورم، کاهش مستمر نرخ رشد نقدینگی و ثبات نرخ ارز در محدوده مشخص شد و برآیند این اقدمات بازگشت آرامش به بازارهای مختلف بوده است. اجرای سیاست‌های تثبیت اقتصادی، بستر پیش‌بینی‌پذیر شدن اقتصاد ایران را در طی یک‌سال اخیر فراهم آورد، اما اینکه پورابراهیمی به‌عنوان نماینده مجلس مدعی می‌شود علت تراز تجاری منفی در 6 ماهه ابتدای امسال اقدامات بانک مرکزی بوده است عجیب است ممکن است پورابراهیمی از ضعف علمی برخوردار بوده و مطلع نبوده که میزان صادرات از لحاظ وزنی، نه تنها کاهش نیافته است، بلکه با رشد قابل توجه 30 درصدی در 6 ماهه ابتدایی امسال روبه‌رو بوده است. از لحاظ ارزی نیز تنها 2 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است که به هیچ عنوان مربوط به اقدامات بانک مرکزی نبوده است؛ بلکه به دلیل کاهش ارزش‌های جهانی محصولات در حوزه پتروشیمی و نفت که بخش عمده‌ای از صادرات را شامل می‌شود بوده است که علی‌رغم رشد وزنی داشتیم با افت ارزشی در صادرات مواجه بودیم.

نامه‌نگاری برای افزایش نرخ ارز
پورابراهیمی تنها به سخنرانی و اظهارنظر برای افزایش نرخ ارز در طی مدت نمایندگی خود اکتفا نکرد و تمام تلاش خود را برای بالابردن قیمت دلار در طی مدت مسئولیت خود در مجلس انجام داد. به‌عنوان مصداقی دیگر، پورابراهیمی با اشاره به نامه رئیس مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهور، پیرو لغو مصوبه هیأت وزیران مبنی بر تثبیت نرخ ارز و تعیین نرخ تسعیر ارز جهت شرکت‌های پالایش نفت و پتروشیمی توسط بانک مرکزی گفت: «سیاست‌های تثبیت نرخ ارز با نرخ ثابت - عدد ثابت - کاملاً از زمین تا آسمان با مفهوم تثبیت نرخ ارز تفاوت می‌کند، بنابراین به همین دلیل است که مجلس این مصوبه را مغایر با قوانین دانسته است.»

فشار برای حذف ارز 28500 تومانی کالاهای اساسی
با توجه به اینکه یکی از علل ثبات نرخ ارز و روند کاهشی تورم در سال‌جاری، تخصیص ارز 28500 تومانی به برخی محصولات و کالاهای اساسی کشور بوده است، پورابراهیمی همواره در سال‌جاری تلاش کرد تا نرخ آن را افزایش دهد. محمدرضا پورابراهیمی در اظهاراتی مکرر با انتقاد به سیاست تثبیت اقتصادی، از حذف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی و افزایش مجدد نرخ ارز حمایت کرده است.

بزرگترین حامی افزایش نرخ ارز در مجلس رأی نیاورد
عدم رأی‌آوری پورابراهیمی در کرمان، در واقع پیام «نه مردم» به حامیان افزایش نرخ ارز و حضور ذی‌نفعان گران‌سازی دلار در مجلس بود. جلوگیری از حضور حامیان افزایش نرخ ارز در پشت تریبون‌های مجلس شورای اسلامی را می‌توان نشانه‌ای از همراهی عمومی مردم با سیاست‌های تثبیت اقتصادی دانست. مردم ثمرات کوتاه‌مدت سیاست‌های تثبیت اقتصادی و ثبات نرخ ارز که در کاهش قابل ملاحظه نرخ رشد نقدینگی و کاهش نرخ تورم نمایان شده است را مردم با ادعاهای حامیان افزایش نرخ ارز مقایسه کرده و توانستند به نتیجه‌گیری صحیحی برسند.
ثمرات افزایش نرخ دلار که مقصود رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس یازدهم بوده است، تداوم تورم‌های بالا در اقتصاد ایران، تضعیف ارزش پول ملی و التهاب در بازارهای مالی و دارایی است در حالی که ثبات نرخ ارز می‌تواند روند کاهشی تورم، افزایش قدرت تصمیم‌گیری برای فعالان اقتصادی و ایجاد آرامش در بازارهای مالی و دارایی را می‌تواند به ارمغان بیاورد و مردم کرمان با عدم رأی به پورابراهیمی حالت دوم را انتخاب کردند.

جستجو
آرشیو تاریخی