رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور مطرح کرد

ایجاد امنیت زیستی با اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت

با توجه به شرایط اقلیمی فعلی در بعضی از استان‌های سردسیری تا اواسط اردیبهشت‌ماه شرایط کاشت نهال وجود دارد

نفیسه امامی

روزنامه نگار

جنگل‌ها و مراتع از منابع خدادادی و ثروت‌های هر کشوری محسوب می‌شوند که متأسفانه سطح آنها به‌تدریج و با صنعتی شدن کشورها رو به کاهش گذاشته است. در ایران هم هر ساله شاهد چنین پدیده‌ای هستیم و فعالان محیط زیست نیز نسبت به از بین رفتن پوشش گیاهی و جنگل‌ها بارها هشدار داده‌اند. در همین راستا وزارت جهاد کشاورزی از یک‌سال گذشته طرح کاشت یک میلیارد درخت را برای چهار سال در دستور کار خود قرار داده که یکی از اهداف این طرح احیا و غنی‌سازی جنگل‌هایی است که تاکنون تخریب شده‌اند و نیاز به احیا دارند.
 براساس این طرح چهارساله قرار است سالانه ۲۵۰ میلیون اصله نهال کاشته شود که در سال‌جاری ۲۴۸ میلیون و ۶۰۰ هزار اصله نهال در نهالستان‌ها تولید شده است. طبق برنامه چهار‌ساله در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، ۳۰ درصد معادل ۳۰۰ میلیون اصله نهال‌های تولید شده به عرصه‌های جنگلی، ۳۰۰ میلیون اصله نهال برای زراعت، ۲۰۰ میلیون اصله نهال به فضای سبز و ۲۰۰ میلیون اصله نهال به بخش بیابان‌های کشور اختصاص خواهد یافت.
عباسعلی نوبخت، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور که سازمان متبوعش متولی طرح کاشت یک میلیارد درخت است در گفت‌و‌گو با «ایران اقتصادی» با اشاره به گذشت یک‌سال از آغاز اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت، گفت: وزارت جهاد کشاورزی در دو حوزه معاونت باغبانی و منابع طبیعی و آبخیزداری کشور توانسته است نزدیک به 300 میلیون اصله نهال تولید کند که 62 میلیون اصله مربوط به معاونت باغبانی و 227 میلیون اصله نهال مربوط به سازمان منابع طبیعی است. این نهال‌ها برای اهدافی همچون زراعت چوب، توسعه فضای سبز، مقابله با پدیده بیابان‌زایی و احیا و غنی‌سازی عرصه‌های پوشش گیاهی کشور هدفگذاری شده است.
تولید 250 میلیون اصله نهال در سال‌جاری
نوبخت با بیان اینکه 250 میلیون اصله نهال برای سال اول کاشت آماده شده است، افزود: با توجه به شرایط اقلیمی فعلی در بعضی از استان‌های سردسیری تا اواسط اردیبهشت‌ماه شرایط کاشت نهال وجود دارد. اگرچه بعضی از نهال‌ها در سال اول کاشت وارد عرصه نمی‌شوند چون باید به استانداردهای لازم برای کاشت برسند.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: طبق برآوردهای رسمی انجام گرفته تاکنون 35 میلیون اصله نهال کاشته شده است. این در حالی است که اطلاعات جمع‌آوری شده از نهال‌های کاشته شده برای زراعت چوب و فضای سبز تکمیل نشده است زیرا با وجود این آمارها، میزان کاشت بیشتر خواهد بود. وی به دغدغه نگهداری نهال‌های کاشته شده اشاره کرد و گفت: طی تفاهمنامه‌ای که با وزارت کشور، دهیاری‌ها و شهرداری‌ها داشته‌ایم مشکلی در حوزه نگهداری نهال‌های کاشته شده نداریم، ولی پیرامون احیا و غنی‌سازی عرصه‌های جنگلی و مقابله با پدیده بیابان‌زایی از ظرفیت مردم و جمعیت جوانان هلال‌ احمر، سازمان بسیج مستضعفان، وزارت دفاع، سپاه، وزارت آموزش و پرورش و صاحبان صنایع در این طرح استفاده کرده‌ایم.
 
تأکید بر فرهنگ درخت‌داری
نوبخت بر اهمیت ترویج فرهنگ درخت‌داری در کنار فرهنگ درختکاری تأکید کرد و افزود: اگر طرح کاشت یک میلیارد درخت هم اجرایی شود ولی نگهداری درستی از آنها صورت نگیرد باز هم این طرح به‌درستی اجرا نشده است.
نوبخت در پایان سخنانش درباره خلع ید متجاوزان منابع طبیعی، گفت: همکاران ما در یگان حفاظت بر اساس آمار 11 ماهه در سال 1402 بیش از 21 هزار هکتار را خلع ید کردند که نقاط مختصاتی آن مشخص است و از 8 هزار هکتار تصرف زمین هم پیشگیری شده است. ضمن اینکه میزان آتش‌سوزی نسبت به سنوات گذشته وضعیت بهتری دارد. کشورمان دارای 4 میلیون و 117 هزار هکتار عرصه است و با ظرفیت‌شناسی که از عرصه‌های مختلف به عمل آمده و آماده شدن نقشه پوشش کشور، گنجایش کاشت بیش از یک میلیارد درخت در کشور وجود دارد. کشورهای زیادی از جمله عربستان، چین و پاکستان نیز چنین برنامه‌ای را در دستور کار دارند؛ عربستان در قالب طرح «عربستان سبز» در نظر دارد تا سال ۲۰۳۰ میلادی بیش از ۴۰ میلیارد نهال بکارد، همچنین چین کاشت ۷۰ میلیارد نهال در مدت ۱۰ سال را در دستور کار خود قرار داده و پاکستان نیز برای کاشت ۱۴ میلیارد اصله نهال برنامه‌ریزی کرده است. اهداف متعددی برای کاشت یک میلیارد درخت درنظر گرفته شده که اگرچه مهم‌ترین هدف آن احیا جنگل‌هاست، اما زراعت چوب، احداث پارک و فضای سبز، احداث باغ‌های میوه، کمک به اقتصاد جوامع محلی، جلوگیری از فرسایش خاک و جذب دی‌اکسیدکربن در هوا هم هدف‌های دیگر این طرح محسوب می‌شوند.

 

جستجو
آرشیو تاریخی