بازار مرغ اشباع شد
بستر برای صادرات مرغ مهیا شده، به طوری که تاکنون در طول چند روز گذشته ۵ محموله گوشت مرغ به عراق صادر شده است
نفیسه امامی
خبرنگار
افزایش تقاضا برای بازار گوشت مرغ سبب شد تا در سهماهه پایان سال تعداد جوجهریزی در هر ماه از حدود ۱۳۲ میلیون قطعه به بیش از ۱۵۰ میلیون قطعه برسد. این امر در مدت حدود دو ماه منجر به تثبیت قیمت در بازار گوشت مرغ شد. ۱۵۲ میلیون قطعه جوجهریزی در بهمنماه سالجاری، اتفاقی بود که تاکنون در ایران بیسابقه بوده است.
افزایش میزان جوجهریزی، مازاد مرغ را در کشور به همراه داشت و در همین راستا شرکت پشتیبانی امور دام کشور برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی در حال خرید ۱۵ هزارتن مرغ است که به شکل مرغ منجمد ذخیرهسازی میشود.
افزایش میزان جوجهریزی عامل مهمی در جلوگیری از افزایش قیمت مرغ در نوروز و ماه رمضان است که میزان تقاضا رشد پیدا میکند، اما قیمت مرغ تغییری نکرده است. با توجه به ابلاغیه سازمان حمایت و دستور ستاد تنظیم بازار از ۲۷ آذرماه، تمامی انجمنها و اصناف مجوز افزایش قیمت کالاهای اساسی را نداشتند و هیچ گونه تغییر قیمت در کالاهای اساسی همچون مرغ صورت نگرفته و با نرخ قبلی توزیع میشود.
تشدید بازرسیها
بازرسی بازار کالاهای اساسی با نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان و عید نوروز تشدید شده و مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد: ما از زمان اجرای قانون انتزاع برای رفاه حال مردم و عدم تداخل سامانهها، از سامانه ۱۲۴ برای ثبت شکایت و تخلفها در حوزه محصولات کشاورزی در عرصه عمده و خردهفروشی استفاده کردیم که ۹۰ درصد از بازرسیها از ثبت تخلفات توسط مردم پیگیری و اجرایی شد.
«مسعود امرالهی» در خصوص وظیفه وزارت جهاد کشاورزی برای نظارت بر بازار محصولات کشاورزی اظهار داشت: از اول دیماه سال ۱۴۰۰ که دفتر بازرسی و نظارت در وزارت جهاد کشاورزی تأسیس شد، تاکنون نقش تأثیرگذاری داشته است.
امرالهی تصریح کرد: از ابتدای دیماه ۱۴۰۰ تا ۲۰ دیماه ۱۴۰۲، حدود یک میلیون و ۷۷۰ هزار بازرسی توسط دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی در سراسر کشور انجام شده که از این میزان ۱۹۵ هزار تخلف ثبت شده است.
وی ابراز امیدواری کرد، در سال جدید این آمار و ارقام کاهش یابد تا شاهد بازار آرامتری باشیم.
مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به طرح تخصصی نظارت و بازرسی در هیأت دولت گفت: حوزه جهاد کشاورزی مسئول تأمین بازار از میوه شب عید تا خرمای ماه رمضان، شکر، برنج و ... است؛ بنابراین مصوب شد بازرسی بر تأمین کالاهای اساسی بر عهده وزارت جهاد کشاورزی و بازرسی بر بازار و توزیع بر عهده سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان باشد.
وی افزود: از ابتدای اسفندماه بخشنامهای را مبنی بر نظارت بر بازار و تأمین به سراسر کشور ابلاغ کردهایم و حدود ۱۵ هزار بازرسی از ابتدای اسفندماه انجام شده که در منشأ تأمین و مراکز تولیدی انجام و حدود ۱۳۰۰ پرونده تخلف در این ایام ثبت شده است.
امرالهی خاطرنشان کرد: در روزهای اخیر بنا بر دستور وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر تشدید نظارت برای تأمین مایحتاج عمومی مردم در ماه رمضان مانند شکر، خرما، حبوبات و اقلام دیگر، اقدامات لازم انجام شده تا بازار ماه رمضان در آرامش کامل باشد که به این منظور در مراکز عمده هم ورود پیدا کردهایم.
صادرات گوشت مرغ به عراق
در شرایطی که طی ماههای دی و بهمن جوجهریزی بیسابقه ۳۰۰ میلیون قطعهای انجام گرفته است، نهتنها مرغ بازار داخلی در این ایام تأمین خواهد شد، بلکه ضمن تأمین بازار داخلی و ذخایر راهبردی، صادرکننده گوشت مرغ در خاورمیانه نیز میتوانیم باشیم. در همین راستا، فضا برای صادرات مرغ مهیا شده به طوری که در طول چند روز گذشته ۵ محموله گوشت مرغ به عراق صادر شده است. این در حالی است که پیشبینی میشود از ابتدای سال آینده این میزان به بیش از ۱۷۰ میلیون قطعه افزایش پیدا کند.
به طور میانگین در هر ماه حدود 240 تا 250 هزار تن گوشت مرغ تولید میشود، اما جذب داخلی به حدود 200 تا 210 هزار تن میرسد. با احتساب میزان جوجهریزی، تولید مرغ ۳۰ تا ۴۰ هزار تن فراتر از نیاز کشور است که جمعآوری این میزان مرغ مازاد از سطح بازار علاوه بر تأمین ذخایر استراتژیک از محل داخل و جلوگیری از خروج ارز میتواند از زیان مرغداران بهواسطه کاهش قیمت جلوگیری کند، چرا که در شرایط کنونی هم مرغ کمتر از نرخ تمامشده تولید عرضه میشود، بنابراین صادرات منجر به کمبود یا افزایش قیمت مرغ نمیشود.