۱۸۰ برنامه وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق

با نزدیک شدن به فصل گرم سال و آغاز برنامه‌های مدیریت مصرف، بررسی‌ها نشان می‌دهد که وزارت نیرو تلاش دارد با آمادگی حداکثری به استقبال این فصل برود و در سالی که به نام «جهش تولید با مشارکت مردم» مزین شده است، بیشترین میزان برق ممکن برای بخش‌های مولد را تأمین کند.
در سال گذشته وزارت نیرو با اجرای ۱۴۰ اقدام راهبردی در حوزه تأمین و مدیریت مصرف برق در فصل گرم سال، توانست مجموع مصرف برق صنایع انرژی‌بر را به بیش از ۷۱۰۰ مگاوات ساعت برساند که این رقم نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش ۲۰.۶ درصدی و نسبت به سال ۱۴۰۱ نیز افزایش ۴.۷ درصدی داشت.
در فصل گرم سال گذشته، میزان انرژی تحویلی به صنایع فولاد، سیمان، فلزات و سایر مشترکان انرژی‌بر به ترتیب ۲۲.۳، ۱۲.۹، ۲۳.۶ و ۱۸ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش داشت که این میزان نسبت به سال ۱۴۰۱ نیز به ترتیب ۲.۲، ۵.۶، ۸ و ۷.۸ درصد افزایش را نشان می‌داد.
در کل سال ۱۴۰۲ نیز نسبت به سال ۱۴۰۰ میزان برق تحویلی به صنایع انرژی بر ۱۳.۲ درصد افزایش یافت و از رقم ۶۸۸۵ مگاوات ساعت در سال ۱۴۰۰ به ۷۷۹۶ مگاوات ساعت در سال ۱۴۰۲ رسید که در بین مشترکان صنعتی انرژی‌بر، صنایع فلزی رشد ۱۹ درصدی، صنایع سیمانی رشد ۷.۳ درصدی و صنایع فولادی نیز رشد ۱۱ درصدی را تجربه کردند.
در حقیقت در سه سال گذشته و به‌رغم گرمای بی‌سابقه، میزان انرژی تحویلی به صنایع روند صعودی خود را حفظ کرد و از رقم ۱۱۰ میلیارد کیلووات ساعت در سال ۱۴۰0 و ۱۱۶ میلیارد کیلووات ساعت در سال ۱۴۰۱ به ۱۲۰ میلیارد کیلووات ساعت در سال ۱۴۰۲ رسید.
این یعنی با وجود تأکید فراوان دولت سیزدهم بر عدم اعمال خاموشی در بخش خانگی طی دو سال گذشته، نه‌تنها این موضوع در میزان برق تحویلی به بخش‌های مولد و صنعتی کشور اثر منفی نداشت، بلکه به واسطه اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف و اعطای پاداش‌های جذاب صرفه‌جویی در بخش خانگی، در فصل گرم سال ۱۴۰۲ برای نخستین بار در کشور میزان برق تحویلی به بخش صنایع از بخش خانگی پیشی گرفت. جالب‌تر اینکه در برخی مقاطع زمانی میزان برق تحویلی به صنایع در فصل گرم از میزان برق تحویلی به صنایع در فصل سرد که عملاً محدودیتی برای تحویل برق این بخش وجود ندارد، پیشی گرفت و در دیگر مقاطع نیز فاصله معنا‌داری میان این دو بازه زمانی وجود نداشت.
به عنوان نمونه در شهریورماه ۱۴۰۲ متوسط برق تحویلی به کل صنایع انرژی‌بر به رقم ۷۴۸۶ مگاوات ساعت رسید. هرچند که در بهمن‌ماه همین سال که امکان تحویل برق حداکثری وجود داشت، صنایع ۷۳۳۸ مگاوات ساعت برق مصرف کردند.
همچنین در خردادماه 1402 نیز ۸۰۴۷ مگاوات ساعت برق به صنایع انرژی‌بر تحویل داده شد و این در حالی بود که در اسفندماه همین سال میزان برق مصرفی صنایع به ۷۷۰۱ مگاوات رسید.
در مجموع، مقایسه برق تحویل شده به صنایع انرژی‌بر در سه سال گذشته و نیز ماه‌های مختلف سال گذشته، آنچنان که در این گزارش به آن اشاره شد، حکایت از این دارد که در سال رشد تولید، تمام توان صنعت برق به کار گرفته شد تا با تحویل انرژی بیشتر، شعار سال رنگ تحقق به خود بگیرد.
مستند به ماده ۴ قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق، صنایع انرژی‌بر با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نیرو مکلفند، حداقل ۹۰۰۰ مگاوات نیروگاه حرارتی با بازدهی حداقل ۵۵ ‌درصد و ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک تا پایان سال ۱۴۰۴ از محل منابع داخلی صنایع مذکور احداث کنند. در صورت عدم ‌احداث، تأمین برق این صنایع در شرایط کمبود برق، در اولویت طرح‌های مدیریت مصرف برق وزارت نیرو قرار می‌گیرد.
بررسی‌های بیشتر در این رابطه نشان می‌دهد، تا آغاز فصل گرم سال‌جاری ۱۸۷۰ مگاوات از نیروگاه‌های صنایع وارد مدار خواهد شد و همین موضوع به تأمین برق صنایع در فصل گرم سال‌جاری کمک شایانی خواهد کرد.
همچنین در سایه اقدامات صورت گرفته در دولت سیزدهم برای افزایش ظرفیت تولید برق از محل نیروگاه‌های برق حرارتی نسبت به ابتدای دولت حدود ۹ هزار مگاوات و از طریق نیروگاه‌های تجدیدپذیر نیز تا اوج بار سال‌جاری ۱۵۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر وارد مدار می‌شود که صنایع می‌توانند از طریق تابلوی سبز بورس نسبت به خرید انرژی از نیروگاه‌های تجدیدپذیر اقدام کنند.
در کنار این موارد، اجرای برنامه‌های مدیریت بار مصرف در بخش‌های مختلف همانند خانگی، اداری، کشاورزی و صنعت نیز که هر کدام به شیوه‌های اختصاصی خود اجرایی خواهد شد، امکان تأمین برق کافی برای بخش‌های مولد را فراهم خواهد کرد.
در بخش اداری نیز پیش‌بینی می‌شود با تغییر ساعات کار ادارات تا ۱۵۰۰ مگاوات و با اجرای طرح مدیریت توأمان آب و برق در بخش چاه‌های کشاورزی نیز تا ۳۵۰۰ مگاوات در مصرف برق صرفه‌جویی شود که علاوه بر حفظ پایداری شبکه سراسری، امکان تحویل برق بیشتر به صنایع را در فصل گرم محقق خواهد کرد.
جمع‌بندی اینکه، وزارت نیرو در قالب ۱۸۰ برنامه و اقدام راهبردی مفصل به استقبال اوج بار مصرف برق سال‌جاری خواهد رفت و با توجه به تأکیدات ویژه وزیر نیرو، نهایت تلاش این است که با مدیریت مطلوب مصرف برق در بخش‌های غیرمولد، امکان تأمین حداکثری برق برای بخش صنایع در سال «جهش تولید با مشارکت مردم» فراهم شود.

جستجو
آرشیو تاریخی