تورم سالانه بخش صنعت با افت مواجه شد
کاهش تورم بخش صنعت در اردیبهشت 1403
کاهش شاخص تورم در بخشهای مختلف اقتصادی یکی از دستاوردهای قابل توجه خدمات دولت شهید جمهور به شمار میآید که نمیتوان بسادگی از کنار آن گذشت. بر این اساس تداوم روند مذکور از جمله درخواستهای فعالان اقتصادی در دولت چهاردهم است.
رشد اندک شاخص قیمت
مرکز آمار ایران اعلام کرد: شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت در اردیبهشتماه امسال ۱۱۸۶.۶ است که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۳.۳ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۲.۹ درصد افزایش و در دوازده ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۲۸.۹ درصد افزایش داشته است. درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت در اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل از آن (تورم ماهانه) ۳.۳ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۴.۳ درصد)، یک واحد درصد کاهش داشته است؛ به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل، ۳.۳ درصد افزایش دارد.
رکوردداران بیشترین و کمترین
همچنین در اردیبهشتماه سالجاری، بیشترین تورم ماهانه با ۱۲.۶ درصد مربوط به گروه ساخت انواع آشامیدنیها و کمترین تورم ماهانه با ۰.۵ درصد مربوط به گروه ساخت کک و فرآوردههای حاصل از پالایش نفت است؛ البته در این ماه گروههای ساخت سایر تجهیزات حمل و نقل و ساخت فلزات پایه به ترتیب با تورم ۰.۵- و ۰.۴- درصد مواجه بودهاند. درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت در اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۲.۹ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۱۹.۰ درصد)، ۳.۹ واحد درصد افزایش داشته است؛ به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۲۲.۹ درصد افزایش دارد. در این ماه بیشترین تورم نقطه به نقطه با ۳۸.۸ درصد مربوط به گروه ساخت انواع آشامیدنیها و کمترین تورم نقطه به نقطه با ۷.۲ درصد مربوط به گروه ساخت کاغذ و محصولات کاغذی است.
تغییرات شاخص قیمت
بر اساس این گزارش، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت در دوازده ماه منتهی به اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه در سال قبل، ۲۸.۹ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۲۹.۲ درصد)، ۰.۳ واحد درصد کاهش داشته است؛ به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در دوازده ماه منتهی به اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۲۸.۹ درصد افزایش دارد. بیشترین تورم سالانه در این ماه با ۶۰.۳ درصد مربوط به گروه ساخت ماشینآلات و تجهیزات طبقهبندی نشده در جای دیگر و کمترین تورم سالانه با ۱۵.۴ درصد مربوط به گروه ساخت کاغذ و محصولات کاغذی است.
قیمت تولیدکننده بخش معدن
مرکز آمار ایران همچنین شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در اردیبهشتماه را اعلام کرد که بر اساس آن شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در این ماه ۱۹۸۵.۲ است که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۱.۶ درصد، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۱۹.۷ درصد و در دوازده ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه)، ۳۹.۲ درصد افزایش داشته است. درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۱.۶ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۲.۱ درصد)، ۰.۵ واحد درصد کاهش داشته است؛ به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل، ۱.۶ درصد افزایش دارد. بیشترین تورم ماهانه در اردیبهشتماه با ۴.۷ درصد مربوط به گروه سایر معادن و کمترین تورم ماهانه با ۱.۱ درصد مربوط به گروه کانههای فلزی است. درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۱۹.۷ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۱۷.۸ درصد)، ۱.۹ واحد درصد افزایش داشته است؛ به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۱۹.۷ درصد افزایش دارد. بیشترین تورم نقطه به نقطه در اردیبهشتماه با ۳۱.۹ درصد مربوط به گروه سایر معادن و کمترین تورم نقطه به نقطه با ۱۶.۷ درصد مربوط به گروه زغالسنگ است. درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در دوازده ماه منتهی به اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال قبل، ۳۹.۲ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۴۱.۴ درصد)، ۲.۲ واحد درصد کاهش داشته است؛ به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در دوازده ماه منتهی به اردیبهشتماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۳۹.۲ درصد افزایش دارد. بیشترین تورم سالانه در اردیبهشتماه ۱۴۰۳ با ۴۴.۲ درصد مربوط به گروه سایر معادن و کمترین تورم سالانه با ۲۷.۱ درصد مربوط به گروه زغالسنگ است. در مجموع بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در اردیبهشتماه امسال، تورم ماهانه بخشهای صنعت و معدن نسبت به ماه قبل از آن به ترتیب یک واحد و ۰.۵ واحد درصد با کاهش مواجه شدند.
افت تورم سالانه صنعت
اگرچه روند مذکور حاکی از افزایش اندک برخی شاخصهای تورم تولید است، اما بررسی این عملکرد در آخرین ماه سال گذشته نیز نکاتی را پیش رو قرار میدهد. بر اساس این گزارش، در آخرین ماه سال گذشته، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت در دوازده ماه منتهی به این ماه نسبت به دوره مشابه در سال قبل، ۲۹.۹ درصد است که در مقایسه با بهمنماه سال گذشته (۳۰.۴ درصد)، ۰.۵ واحد درصد کاهش داشت. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در دوازده ماه منتهی به اسفندماه ۱۴۰۲ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۲۹.۹ درصد افزایش دارد. در این ماه بیشترین تورم سالانه با ۶۹.۵ درصد مربوط به گروه «ساخت ماشینآلات و تجهیزات طبقهبندی نشده در جای دیگر» و کمترین تورم سالانه با ۱۷.۵ درصد مربوط به گروه «ساخت کاغذ و محصولات کاغذی» است. بیشترین تورم سالانه با ۶۹.۵ درصد مربوط به گروه «ساخت ماشینآلات و تجهیزات طبقهبندی نشده در جای دیگر» و کمترین تورم سالانه با ۱۷.۵ درصد مربوط به گروه «ساخت کاغذ و محصولات کاغذی» است.
شاخص قیمت کل
در آخرین ماه سال گذشته، شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت ۱۱۰۱.۲ است که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه)، ۱.۷ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه)، ۲۴.۶ درصد افزایش و در دوازده ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه)، ۲۹.۹ درصد افزایش داشت. در اسفندماه ۱۴۰۲، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه)، ۱.۷ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۱.۳ درصد)، ۰.۴ واحد درصد افزایش داشت. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در اسفندماه ۱۴۰۲ نسبت به ماه قبل، ۱.۷ درصد افزایش دارد. در این ماه بیشترین تورم ماهانه با ۴.۷ درصد مربوط به گروه «ساخت تجهیزات برقی» و کمترین تورم ماهانه با ۰.۱ درصد مربوط به گروه «ساخت کاغذ و محصولات کاغذی» است. همچنین در این ماه گروه «ساخت فرآوردههای توتون و تنباکو» با تورم صفر درصد مواجه بوده است.