وزیر اموراقتصادی و دارایی:
فعالیتهای سودجویانه مالیاتی قابل شناسایی شده است
وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم برای تحول در نظام مالیاتی کشور، گفت: با هوشمندسازی نظام مالیاتی، فعالیتهای سودجویانه مالیاتی با اشراف بر دادهمحوری قابل شناسایی شده است و این فعالیتها به حداقل خواهد رسید.
سید احسان خاندوزی روز سهشنبه در آیین افتتاح آزمایشگاه دادهکاوی مالیاتی با مشارکت دانشگاهها، اندیشکدهها و شرکتهای دانش بنیان و افتتاح ارائه خدمات مالیاتی در دفاتر پیشخوان خدمات دولت، اظهار داشت: حرکت به سمت دادهمحوری شروع شده که امیدواریم این روند استمرار یابد.
وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به افتتاح آزمایشگاه دادهکاوی مالیاتی گفت: این آزمایشگاه برای استفاده کاربران و پژوهشگران جهت تحلیل دادهها اختصاص یافته است.
وی ادامه داد: برای اجرای این آزمایشگاهها در وزارت اقتصاد با مقاومتهای زیادی روبهرو بودیم که اکنون با رعایت اصل محرمانگی این دسترسی برای پژوهشگران و شرکتهای دانش بنیان فراهم شده است.
خاندوزی با اشاره به اینکه اطلاعات برای تحلیلها موردنیاز شرکتهای دانش بنیان است، گفت: هوشمندترین و برترین شرکتهای دانش بنیان میتوانند به دستگاههای کشور در حکمرانی و تصمیمگیری کمک کنند.
وزیر اقتصاد تأکید کرد: همکاری با شرکتهای دانش بنیان را میتوان در قالب قراردادها و اجرای طرحهای فناورانه به رسمیت شناخت؛ همچنین انتظار داریم دولت چهاردهم نیز تعاملات سازندهای بین دولت و دانش و پژوهش کشور را با سرعت بیشتری ادامه دهد.
وی به اصل شفافیت در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: شرکتی در زیرمجموعههای دولتی نداریم که دادههای آنها ارائه نشده باشد مگر جز چند شرکت که اطلاعات آنها محرمانه است.
آزمایشگاه دادهکاوی مالیاتی با مشارکت دانشگاهها، اندیشکدهها و شرکتهای دانش بنیان و ارائه خدمات مالیاتی در دفاتر پیشخوان خدمات دولت با حضور وزیر اقتصاد و رئیس سازمان امور مالیاتی امروز سهشنبه افتتاح شد. در این آزمایشگاه دادهکاوی سازمان امور مالیاتی ۱۱۰ منبع اطلاعاتی درون و برونسازمانی، بیش از یک هزار جدول و ۲۵ هزار فیلد اطلاعاتی نگهداری میشود.
جلوگیری از فعالیتهای سفتهبازانه و حسابهای اجارهای در دولت سیزدهم
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به اینکه باید جلوی فعالیتهای سفتهبازانه و حسابهای اجارهای گرفته شود تا سرمایهها به سمت تولید حرکت کنند، گفت: در همین راستا اقداماتی در دولت سیزدهم با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان انجام شده است.
سید محمدهادی سبحانیان در آیین افتتاحیه آزمایشگاه دادهکاوی مالیاتی با مشارکت دانشگاهها، اندیشکدهها و شرکتهای دانش بنیان و افتتاح ارائه خدمات مالیاتی در دفاتر پیشخوان خدمات دولت، اظهار داشت: افرادی که اطلاعاتی ندارند، عدهای از حسابهای آنها سوءاستفاده میکردند که در این راستا اطلاعرسانی و جلوی این اقدامات گرفته شد.
وی با بیان اینکه نظام مالیاتی در حال پوستاندازی و حرکت پر شتاب تحولی است، افزود: در حوزه اتکای منابع بودجهای به مالیاتی آن چیزی که در دهههای گذشته آرزوی سیاستگذاری بود به آن دست یافتیم. در گذشته اتکای بودجه به نفت منجر به رشدهای نوسانی و تورم بود که در این دولت آن را برطرف کردیم.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور بیان کرد: در حوزه اتکا بودجه دولت به مالیات، گامهای مهمی در این دولت برداشته شده و از آسیبهای اتکای بودجه به نفت کاسته شد؛ با اقدامات مختلف موفق شدهایم تا با استفاده از ظرفیتهای دانشی و شرکتهای دانش بنیان به درآمدهای بودجهای از طریق مالیات دست یابیم.
۴۱ درصد منابع بودجه از طریق مالیات تأمین شد
سبحانیان تأکید کرد: سهم مالیات از درآمد بودجهای در دهه ۹۰ نسبت به بودجه عمومی در ۱۲ سال گذشته ۳۷ درصد بود که خط مقاومت در این دولت شکسته و ۴۱ درصد از منابع بودجه را از طریق مالیات تأمین کردیم. همچنین در ۱۲ سال گذشته منتهی به دولت سیزدهم (سال ۱۴۰۰) ۴۷ درصد هزینههای جاری از مالیات تأمین میشد که در سال گذشته این رقم به ۵۵.۷ درصد رسید.
وی با اشاره به اینکه برای اداره کشور باید به سمت منابع پایدار و غیر تورمی حرکت کنیم، ادامه داد: اگر به دنبال تقویت این حرکت هستیم باید مردم را همراه کنیم و مردم باید احساس کنند که در این امر سهیم هستند و با مالیات پردازی کشور اداره میشود؛ از این رو باید مردم نسبت به مصارف مالیات آگاهی پیدا کنند.
معاون وزیر اقتصاد گفت: محل مصرف مالیات توسط مؤدیان فراهم شده است و امسال توانستهایم مصوبه را از دولت بگیریم تا مردم بتوانند تصمیم بگیرند مالیات پرداختی آنها برای کدام طرح عمرانی در کدام استان هزینه شود.
سبحانیان با بیان اینکه ۱۰ میلیون مؤدی حقیقی که از کسبه و بازاریان هستند، بیان داشت: باید نظام مالیاتی را بر داده و اطلاعات متکی کنیم و نظام چانهزنی که در چند سال گذشته حاکم بود، در این دولت کنار گذاشته شد. اکنون بین مؤدی و نظام مالیاتی داده حکم میکند.
وی خاطرنشان کرد: امروز نگاه ما به مؤدیان به عنوان شریک راهبردی است اگر میخواهیم نظام مالیاتی حامی تولید در کشور باشد و فرایندها شفاف باشد، ناگزیر هستیم به سمت نظام مالیاتی دادهمحور حرکت کنیم؛ در همین راستا باید از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان استفاده کنیم.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به افتتاح آزمایشگاه دادهکاوی مالیاتی گفت: ۱۱۰ منبع اطلاعاتی درون و برونسازمانی داریم و بیش از یک هزار جدول و ۲۵ هزار فیلد اطلاعاتی داریم که در این آزمایشگاه نگهداری میشود.
سبحانیان بیان کرد: در سال گذشته که بیش از ۸۵ درصد اظهارات مؤدیان پذیرفته شده و بدون رسیدگی به آن قطعی شده است؛ نگاه ما تعاملی است و باید به سمتی بریم که نظام مالیاتی به نظام رحمانی تبدیل شود نه اینکه ترسناک باشد؛ از این رو تغییر نگاه باید رقم بخورد و اتکا به خوداظهاری رقم بخورد.
وی ابراز داشت: یکی از مهمترین اقدامات در سال گذشته تحقق ۱۰۸ درصدی مالیاتی و شناسایی مؤدیان جدید بود. اکنون با تکیه بر دادهمحوری و تخمین رفتار و ریسک مؤدیان را مورد توجه قرار میدهیم.
معاون وزیر اقتصاد با تأکید بر جلوگیری از فرار مالیاتی، گفت: عدهای هر چند تعداد کم درصدد هستند تا حقوق مالیاتی را رعایت نکنند اما نگاه ما هوشمندسازی و مبتنی بر داده است؛ اگر به دنبال شناسایی کسانی که حقوق عامه را پرداخت نمیکنند، هستیم، باید از این مسیر برویم. اکنون ارتباط گستردهای بین ما و مجموعههای شرکتهای دانش بنیان و دانشگاهها وجود دارد.
سبحانیان خاطرنشان کرد: شرکتهای دانش بنیان میتوانند مسائل را مطرح کنند و مسیر را در اختیار ما قرار دهند و با حفظ محرمانگی اطلاعات این آزمایشگاه داده محوری را مورد استفاده قرار دهند.
آزمایشگاه دادهکاوی مالیاتی افتتاح شد
آزمایشگاه دادهکاوی مالیاتی با مشارکت دانشگاهها، اندیشکدهها و شرکتهای دانش بنیان و ارائه خدمات مالیاتی در دفاتر پیشخوان خدمات دولت با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان امور مالیاتی کشور روزگذشته افتتاح شد.
عبدوس، مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور در این آیین اظهار داشت: آزمایشگاه دادهکاوی مالیاتی، قدمی بزرگ در راستای هوشمندسازی نظام مالیاتی است.
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی افزود: زیرساختها و بسترهای نرمافزاری لازم در راستای هوشمندسازی نظام مالیاتی از طریق آزمایشگاه دادهکاوی مالیاتی مهیا شده است.
وی ادامه داد: این آزمایشگاه دادهکاوی باعث شد تا ارتباطات برخط را با سایر نهادها داشته باشیم و مؤدیان به صورت لحظهای خدمات و استعلامها را دریافت کنند ضمن اینکه با استفاده از هوش مصنوعی مسائل سازمان را حل کنیم.
عبدوس با بیان اینکه سازمان امور مالیاتی متنوعترین داده را در بین نهادها دارد گفت: دادهها از نهادها وارد این سازمان میشود که این امر باعث حرکت در برنامه توسعه هفتم و تکیه بر درآمدهای مالیاتی شده است.
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایندهای مالیاتی سازمان مالیاتی ابراز داشت: در نظام مالیاتی بحث دادهمحوری مورد تأکید این سازمان است تا از فرارهای مالیاتی جلوگیری شود. از طریق این آزمایشگاه اطلاعات در اختیار پژوهشگران به صورت گمنام قرار میگیرد.
وی بیان داشت: زیرساختهای فناوری نرمافزاری زیادی برای این آزمایشگاهها به کار رفته است و اولین باری است که چنین اطلاعاتی ارائه شده است. شرکتهای دانش بنیان باید در رسیدن نظام مالیاتی به هدف هوشمندسازی و جلوگیری از فرارهای مالیاتی اقدام کنند.
بــــرش
آزمایشگاه دادهکاوی مالیاتی با بزرگترین منابع دادهای کشور
محمد فومنی، معاون فناوری سازمان امور مالیاتی کشور نیز در ادامه این مراسم اظهار داشت: در سه سال گذشته اقداماتی انجام شد و اکنون همه دادهها در انبار داده تجمیع شده و اولین و آخرین بهرهبردار این سازمان است.