بازار کساد سهام
با توجه به نزدیکی تاریخ مجامع اکثر نمادهای بزرگ بازار، بسیاری از سهامداران در معاملات شرکت نمیکنند
سید فرهاد موحدی
روزنامه نگار
با احتساب افت 17 هزار و 790 واحدی شاخص کل بورس در معاملات دوشنبه، میزان کاهش ارتفاع شاخص در این هفته به عدد 44 هزار و 944 واحد رسید.
با وجود این، شاخص کل بورس همچنان نسبت به پایان خردادماه در شرایط بهتری قرار دارد و با قرار گرفتن در محدوده 2 میلیون و 158 هزار واحد، همان جایی ایستاد که معاملات تیرماه را از آنجا شروع کرده بود.
در معاملات دیروز شاخص کل فرابورس نیز همان راه شاخص کل بورس را طی کرد و 269 واحد کاهش ارتفاع داد. به این ترتیب مجموع کاهش ارتفاع شاخص فرابورس نیز به بیش از 460 واحد رسید و این شاخص معاملات دیروز را در مرز 28 هزار واحد به پایان رساند.
آمار حجمی و ارزشی معاملات نیز از تشدید شرایط رکودی در معاملات سهام خبر میدهد به طوری که حجم معاملات امروز بازار حتی کمتر از دیروز بود و حدود 8.43 میلیارد برگ سهم بین سهامداران دست به دست شد.
ارزش معاملات نیز نسبت به روز معاملاتی قبل تا حدوی کاهش یافت و به رقم 6.7 هزار میلیارد تومان رسید.
هر چند با استناد به این آمار میتوان نشان داد این روزها تالارهای معاملاتی بازار سهام روزهای کمرمقی را پشتسر میگذارند، اما از نظر کارشناسان، بخشی از کسادی رینگهای معاملاتی به دلیل نزدیکی تاریخ برگزاری مجامع شرکتهای بزرگ بازار سرمایه است. براساس قوانین بازار سرمایه، شرکتهایی که سال مالی آنها در پایان اسفندماه هر سال به پایان میرسد، تنها تا پایان تیرماه فرصت دارند مجامع سالیانه خود را برگزار کنند. از اینرو هر ساله در نیمه دوم تیرماه با ترافیک برگزاری مجامع روبهرو هستیم و معاملات بسیاری از سهام بزرگ بازار بسته میشود که تأثیر بسیار زیادی بر حجم و ارزش معاملات خواهد داشت.
به گفته کارشناسان، این رویه میتواند در روزهای آخر تیرماه و ابتدای مردادماه تغییر کند. با این حال بررسی آمار نشان میدهد حجم معاملات نمادهای تأثیرگذار بر معاملات زیر میانگین ماهانه و هفتگی بوده و در پنج سهم بالای جدول شاهد فروش بیشتر از سمت حقیقیها و حمایت و خرید بیشتر از سمت حقوقیها بودیم. در جریان معاملات دیروز، کوچ پول حقیقیها باعث شد در مقابل 324 نماد منفی در تالارهای بورس تنها 75 نماد مثبت به چشم بخورد و در فرابورس نیز در مقابل 135 نماد سبزپوش، 244 نماد به رنگ قرمز درآید.
دیروز حقیقیها حدود 852 میلیارد تومان از معاملات سهام خارج کردند.
این خروج سرمایه طبق روال روزهای قبل، از صندوقهای درآمد ثابت نیز مشاهده شد. با توجه به آمار فوق میتوان استنباط کرد حقیقیهای بازار به نقد کردن و نگاه داشتن نقدینگی در روزهای آتی برای کشف قیمتهای جدید در بازار و سپس ورود دوباره به بازار تمایل دارند.
در معاملات دیروز، سهام کوچک بازار با افت قیمت بالاتری روبهرو شد. این سهام از حمایت کمتری از سمت حقوقیها برخوردار است. از نظر برخی کارشناسان، حمایت بموقع حقوقیها در این روزها با توجه به افت قیمت طلا و دلار میتواند به رونق بیشتر بازار سرمایه کمک کند.