صفحات
  • صفحه اول
  • کلان
  • اصناف و تشکلها
  • انرژی
  • تولید
  • زیرساخت
  • بازار
شماره دویست و هفتاد و شش - ۰۴ مرداد ۱۴۰۳
روزنامه ایران اقتصادی - شماره دویست و هفتاد و شش - ۰۴ مرداد ۱۴۰۳ - صفحه ۷

با خرید بیش از 9 میلیون تن از کشاورزان

میزان خرید تضمینی گندم از سال 1401 عبور کرد

امین محمودی
خبرنگار


گندم یکی از کالاهای اساسی کشاورزی محسوب می‌شود که سهم زیادی در امنیت غذایی کشور دارد. از این رو تأمین این محصول از طریق تولید و واردات از اهمیت بسزایی برخوردار است.
آن‌طور که وزارت جهاد کشاورزی و بنیاد گندمکاران اعلام کرده تا پایان سال زراعی جاری حدود 16 میلیون تن گندم در سراسر کشور تولید می‌شود که از این میزان 11.5 میلیون تن را دولت خریداری خواهد کرد.
تاکنون نیز وزارت جهاد کشاورزی توانسته بیش از 9 میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری کند، این در حالی است که این میزان برابر با کل خرید تضمینی دولت در سال 1401 است به عبارت دیگر هنوز بیش از 2 ماه به پایان خریداری تضمینی گندم مانده و این رکوردشکنی در خرید تضمینی دولت تا به اینجای سال اتفاق افتاده است.

دلیل افزایش خرید از کشاورزان
شورای قیمت‌گذاری با حضور همه اعضا و تبادل نظر در جلسات متعدد کارشناسی، قیمت خرید تضمینی گندم را در سال گذشته 17 هزار و 500 تومان برای سال زراعی 1402-1403 تعیین و مصوب کرد که این قیمت افزایش 17 درصدی را نسبت به نرخ خرید تضمینی در سال قبل (15 هزار تومان) نشان می‏دهد، باوجود این بد نیست بدانیم که این نرخ نسبت به نرخ سال 1400‐1399 یعنی سال آخر دولت دوازدهم (5 هزار تومان) افزایش 250 درصدی را به اثبات می‏رساند که نشان‌دهنده توجه شایان دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی به امر تولید و ممانعت از گسترش واردات و ارزبری است.

تولید گندم در 6 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی
 طبق اعلام مسئولان، متوسط عملکرد گندم آبی بین ۴.۲ تا ۴.۵ میلیون تن و گندم دیم بین ۱ تا ۱.۲ میلیون تن است که در مقایسه با متوسط دنیا عملکرد پایینی نیست اما در مقایسه با کشورهای توسعه‌یافته، رقم اندکی است.
تنها برخی کشاورزان خبره کشور توانسته‌اند تولید ۱۰ تا ۱۳ تن در هکتار داشته باشند که بسیار محدود است. البته برخی کارشناسان و مسئولان بخش کشاورزی، دلیل عملکرد پایین کشت گندم در کشور را اقلیم گرم و خشک، کاهش بارندگی‌ها و افزایش تبخیر عنوان کرده‌اند که باعث محدودیت در تولید این محصول شده است اما دولت تلاش دارد با سیاست‌های مختلف، تولید در واحد سطح را افزایش دهد.
 در وضعیت فعلی گندم مورد نیاز کشور در 6 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی تولید می‌شود که 4 میلیون هکتار آن اراضی آبی و 2 میلیون هکتار دیگر مربوط به اراضی دیم هستند.

آخرین وضعیت خرید گندم از کشاورزان
سهراب سهرابی، مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: از ابتدای فصل برداشت تاکنون بیش از ۹ میلیون تن گندم به ارزش ۱۵۷ هزار میلیارد تومان از کشاورزان خریداری شده است.
این مقام مسئول در خصوص وضعیت خرید گندم، افزود: این میزان خرید تضمینی نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته، یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن معادل ۱۵ درصد رشد را نشان می‌دهد.
وی با بیان اینکه برداشت گندم تا پایان شهریورماه ادامه دارد پیش‌بینی کرد: میزان خرید تضمینی گندم در پایان فصل برداشت به ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن برسد که با این میزان دیگر نیازی به واردات گندم برای خبازی‌ها، صنف و صنعت نیست.
مجری طرح خودکفایی گندم وزارت جهاد کشاورزی در خصوص پرداخت مطالبات گندمکاران اظهار داشت: تاکنون ۵۳.۱ هزار میلیارد تومان از پول کشاورزان که گندم خود را به مراکز دولتی خرید تضمینی تحویل داده‌اند، پرداخت شده و مابقی پس از تأمین به حساب کشاورزان واریز می‌شود.
به گفته سهرابی، به احتمال زیاد بخشی از مبلغ کشاورزان طی روزهای آینده پرداخت خواهد شد.
وی تصریح کرد: بیشترین میزان خرید تضمینی گندم به ترتیب مربوط به استان خوزستان با یک میلیون و ۶۲۲ هزار تن، گلستان یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن، فارس ۸۲۰ هزار تن، کرمانشاه ۷۲۰ هزار تن و کردستان ۵۷۰ هزار تن است.
مجری طرح خودکفایی گندم وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه برداشت گندم در اقلیم گرم و خشک به اتمام رسیده است گفت: اکنون عملیات برداشت گندم در استان‌های با اقلیم سرد همچون کردستان، همدان، اردبیل، مرکزی، کرمانشاه، قزوین، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی و لرستان در حال انجام است.
سهرابی درباره خرید گندم بذری افزود: از ابتدای فصل برداشت تاکنون ۳۶۰ هزار تن گندم بذری از مناطق مختلف کشور خریداری شده است. به نظر می‌رسد میزان خرید گندم بذری به ۴۵۰ هزار تن برسد.
وی درباره خرید گندم دوروم تصریح کرد: در حال حاضر ۱۸۰ هزار تن گندم دوروم از استان‌های مختلف کشور خریداری شده که بیشترین حجم خرید این گندم مربوط به استان‌های جنوبی کشور است.
مجری طرح خودکفایی گندم وزارت جهاد کشاورزی از کشاورزان خواست علاوه بر تحویل محصول گندم خود به مراکز خرید تضمینی دولتی، پس از اتمام عملیات برداشت گندم از آتش زدن بقایای گیاهی (کاه و کلش) مزارع خودداری کنند؛ زیرا در صورت عدم کنترل آن بر اثر وزش باد، آتش به مراتع، جنگل‌ها، تأسیسات و ساختمان‌های کنار مزارع سرایت می‌کند و موجب افزایش دامنه آتش‌سوزی در منابع طبیعی می‌شود.

جستجو
آرشیو تاریخی