پشت و روی سبز بازار
نیمی از افت ارتفاع شاخص کل بورس جبران شد
سعید رشیدینوبندگانی
روزنامه نگار
در پایان معاملات روز چهارشنبه، سوت پایان معاملات در هفته چهارم تیر ماه نیز به صدا در آمد تا سهامداران پس از طی سه روز منفی و دو روز مثبت، با امیدواری بیشتری به استقبال تعطیلات بروند.
در معاملات دیروز، شاخص کل بورس حدود 16 هزار و 664 واحد افزایش ارتفاع داد و توانست محدوده حمایتی 2 میلیون واحد را بازپس بگیرد. همچنین با احتساب رشد ارتفاع این روز، در مجموع بیش از 50 هزار واحد از افت ارتفاع شاخص در این هفته جبران شد تا افت بازدهی بازار به حدود 2.6 درصد کاهش یابد.
در پایان معاملات فرابورس نیز شاخص کل این بازار حدود 351 واحد کوتاهتر از ابتدای هفته شد و معاملات را در عدد 26 هزار و 657 واحد وداع گفت.
نوسان شاخصها با انتشار دو خبر
با وجود پایان خوش معاملات روز چهارشنیه، نگاهی جزئیتر به معاملات دیروز نشان میدهد اکثر نمادهایی که تا ساعات میانی در قیمتهایی بالاتر از قیمت پایانی معامله میشدند، بسرعت تغییر روند دادند و به در نیمه دوم به زیر قیمتهای پایانی کاهش یافتند.
بررسیها نشان میدهد، این روند در پی انتشار خبری مبنی بر رد پیشنهاد وزیر اقتصاد برای اصلاح نرخ خوراک پتروشیمیها بوده است.
براساس گفته علی بهادری جهرمی، دستور جلسه تغییر نرخ خوراک گاز پتروشیمیها در کمیسیون اقتصادی دولت مطرح شده و مورد موافقت قرار نگرفته است. سخنگوی دولت توضیح داد: این نرخ طبق بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ مشخص شده بود. طبق قانون هدفمندی نرخ منابع انرژی و مصارف آن مشخص است. مجلس هرساله منابع و مصارفی را پیشبینی میکند؛ مجلس سال گذشته درباره عدم افزایش قیمت گاز از دولت مطالبه داشت و امسال در بودجه ۱۴۰۲ پیشبینی تحقق درآمد کرده بود و دولت باید به سمت تحقق آن پیش برود؛ این منابع برای یارانههای خرد مورد استفاده قرار میگیرد.
بهادری جهرمی اضافه کرد: نرخ خوراک پتروشیمیها در اینباره پیشبینی شده بود و نظرات دستگاههای مربوطه اخذ و آییننامهای به تصویب رسید و دولت قصد تغییر در آن را ندارد.
سخنگوی دولت تصریح کرد: وزارت اقتصادی برای برنامه هفتم پیشنهادی داده بود تا برای آینده نرخ خوراک پتروشیمیها را با فرمول داشته باشیم؛ این پیشنهاد مورد موافقت اعضای کمیسیون اقتصادی دولت قرار نگرفت و از دستورکار خارج شد.
پس از انتشار این خبر بود که شاهد تغییر رفتار شدید معاملهگران شدیم و شاخص ورود پول که تا آن زمان مثبت بود، بسرعت منفی شد و در حالی که تا ساعت 11 حدود 290 میلیارد تومان پول حقیقی به معاملات سهام وارد شده بود، در پایان این شاخص به منفی 79 میلیارد تومان رسید.
آمار نشان میدهد، اگرچه تا میانههای معاملات روز چهارشنبه تعداد صفهای خرید عدد بالایی را نشان میداد اما در پایان، صفهای خرید بسرعت جمع شد و فقط 9 نماد بورسی و 28 نماد فرابورسی با صف خرید معاملات خود را بهپایان رساندند.
اما در تعداد صف فروشهای دیروز ثبات بیشتری وجود داشت و با تغییر کمی نسبت به ساعات آغازین روز، 8 نماد بورسی و 46 نماد فرابورسی در صف فروش ماندند. این در شرایطی است که تعداد نمادهای معامله شده در بازه مثبت در بورس 113 و در فرابورس 98 عدد بود.
تعداد نمادهایی که در بازه منفی معامله شدند نیز در بورس 170 و در فرابورس نیز 166 عدد بود.
همچنین اکثر نمادهای بازار در میانه جدول قیمتی و بین منفی 2 تا مثبت 2 درصد معامله شدند.