صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره چهل و دو - ۰۸ مرداد ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره چهل و دو - ۰۸ مرداد ۱۴۰۲ - صفحه ۱۵

طرح مدرسه تابستانه مهارت، مشارکت را در بازار کار فراهم می‌کند

طرح جدید دولت برای کاهش جمعیت غیرفعال

2 ماه کسر خدمت برای سربازان مهارت آموز رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای در مورد آموزش مهارت به سربازان گفت: قرار بر این شده است کسانی که در دوره سربازی آموزش مهارت کسب می‌کنند، دو ماه از خدمت آنها کسر شود

 

 

ادعاهای منتقدان مبنی براینکه دخالت دولت سیزدهم در اقتصاد بیشتر از دولت‌های گذشته بوده، بی‌انصافی و در عین حال ادعایی واهی است؛ نشان به آن نشان که در همین دولت تنها در حوزه کار، اهتمام به شرکای سه‌جانبه کار بیشتر از سایر دولت‌ها بوده و انحصار درآموزش‌های مهارتی نیز حذف شده و حالا دولت در صدد است که همه آموزش‌های مهارتی را به بخش خصوصی واگذار کرده و خود نقش حاکمیتی را ایفا کند. از طرفی دولت طرح مدرسه تابستانه مهارت را با هدف کاهش جمعیت غیرفعال در دستور کار خود قرار داده است.
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای روز گذشته (شنبه) در جمع خبرنگاران گفت که در دولت سیزدهم برای دریافت مجوز آموزشگاه‌های بخش خصوصی، امضای‌های طلایی و انحصار در این حوزه کاملاً حذف شد، به گونه‌ای که اکنون 72 درصد آموزش‌های فنی و حرفه‌ای توسط آموزشگاه‌های آزاد وابسته به بخش خصوصی ارائه می‌شود. غلامحسین حسینی‌نیا، همچنین از ارائه آموزش فنی و حرفه‌ای در دولت سیزدهم به بیش از 2 میلیون و 800 هزار نفر- دوره خبر داد که به گفته وی، از این میزان آموزش سهم بخش خصوصی یک میلیون و 500 هزار نفر  دوره بوده است.
حسینی‌نیا، دلیل افزایش آموزش فنی و حرفه‌ای در بخش خصوصی، واگذاری آموزش‌ها از دولتی به خصوصی و رقابتی کردن آموزشگاه‌های آزاد برای ارتقای کیفیت آموزش‌ها عنوان کرد.
طبق گفته این مقام مسئول در حوزه مهارت‌آموزی کشور، واگذاری آموزش‌های فنی و حرفه‌ای به بخش خصوصی، موجب اشتغالزایی بیشتر و افزایش کیفیت آموزش‌ها خواهد شد. نشان به آن نشان که به گفته حسینی‌نیا، بیش از 22 هزار مجوز آموزشگاه آزاد در دولت سیزدهم ارائه شده که بیش از 32 هزار و ۴۱۸ مربی جذب فعالیت‌های آموزش فنی و حرفه‌ای شدند. رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور اعلام کرد که در سال‌جاری بر اساس برنامه 5 ساله، 4 میلیون نفر مهارت‌های لازم را بر اساس نیاز بازار کار فراخواهند گرفت.
حسینی نیا توضیح داد که بر اساس برنامه پنج‌ساله‌ای که تدوین شده است، قرار است هر سال به 4 میلیون نفر آموزش مهارتی بیاموزیم که 72 درصد این آموزش‌ها توسط بخش خصوصی و در آموزشگاه‌های آزاد و مراکز جوار کارگاهی، همچنین از طریق خیرین مهارت و از طریق نذر مهارت ارائه خواهد شد. رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای با بیان اینکه مسأله مهارت برای حل مشکل تولید و اشتغال بسیار مهم است، اظهار داشت: دولت و مجلس در این زمینه باید همکاری کنند و اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای که بر اساس اصل 85 قانون اساسی بررسی می‌شود، امیدواریم ظرف یکی دو ماه آینده نهایی شود.

افزایش مراکز جوار کارگاهی
به گفته حسینی‌نیا، تا پیش از دولت سیزدهم ۵۰۰ مرکز جوار و بین کارگاهی وجود داشت که در دو سال دولت به ۳۲۰۰ مرکز افزایش یافته و امید می‌رود که هر کارخانه به یک مرکز جوار و بین کارگاهی تجهیز شود.
معاون وزیر تعاون اظهار داشت: در سفرهای استانی رئیس جمهور، 2300 میلیارد تومان طرح در زمینه مهارت‌آموزی مصوب شده، همچنین امسال هم هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح تابستانه مهارت‌آموزی مصوب شده که امیدواریم این مبالغ از سوی سازمان برنامه و بودجه و وزارت امور اقتصادی و دارایی هر چه سریع‌تر اختصاص یابد و نهضت مهارت آموزی در کشور رونق گیرد.
معاون وزیر تعاون همچنین گفت: دولت در زمینه آموزش فنی و حرفه‌ای همت دارد، 71 درصد اعتبارات هزینه‌ای سازمان فنی و حرفه‌ای نسبت به سال قبل افزایش یافته، در بخش اعتبارات عمرانی هم با 25 درصد رشد همراه شده است. همچنین اعتبارات سفرهای استانی 130 درصد رشد کرده است. ما در سازمان فنی و حرفه‌ای 1016 ملک داریم که تاکنون برای بیش از 900 ملک آن سند ثبتی دریافت کرده‌ایم.

شناسایی 500 شغل مهارت‌محور و کم‌سرمایه‌بر
حسینی‌نیا افزود: به نظر من باید به هر کد ملی یک یارانه مهارتی اختصاص دهیم که این مهارت‌ها اشتغال‌پذیر باشد. در این رابطه ما 500 شغل مهارت‌محور و کم‌سرمایه‌بر شناسایی کرده‌ایم که فرد می‌تواند با کسب مهارت، با ابزار کوچک و قابل حمل درآمدی برای خود جذب کند که از یک نفر که هیأت علمی دانشگاه باشد، درآمد بیشتری کسب کند.
وی اضافه کرد: دانشگاه در کشور بسیار مهم است، اما قرار نیست همه افراد از طریق دانشگاه وارد مشاغل شوند. دانشگاه اهل خودش را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌طلبد و خروجی دانشگاه هم بسیار باارزش است، اما بسیاری از افراد برای اشتغال باید مهارت بیاموزند.
حسینی‌نیا تصریح کرد: در 40 سال اول انقلاب نهضت سوادآموزی در کشور اجرا شد که کاری تحول‌گرا بود و اکنون باید نهضت مهارت‌آموزی در کشور اجرا شود و ما قصد داریم در هفته ملی مهارت روی برندسازی مهارت، ارتقای وزن مهارت، تبدیل اشتغال از مدرک‌گرایی به مهارت‌گرایی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ دنبال کنیم.
وی گفت: در کشورهای دنیا که از انقلاب صنعتی سوم به انقلاب چهارم حرکت کرده‌اند، ارزش افزوده به ازای هر نفر از 40 دلار با 11 برابر افزایش به 450 دلار رسیده و این باعث ارتقای ارزش پول ملی می‌شود و معتقدیم مهار تورم که امسال به‌عنوان شعار سال مطرح شده است و ارتقای ارزش پول ملی تنها با ایجاد مهارت و ارزش افزوده قابل دسترسی است. رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای درباره طرح مدرسه تابستانه مهارت نیز گفت که این طرح برای جلوگیری از افزایش جمعیت غیرفعال صورت می‌گیرد، به عبارتی دولت در صدد است تا استعدادها در این طرح شناسایی و نوجوانان از همان گام نخست به‌دنبال استفاده از این مهارت‌آموزی در آینده انگیزه‌ای برای مشارکت در بازار کار داشته باشند.
وی در تشریح این موضوع گفت: این مسأله نخستین بار در 12 اردیبهشت در دیدار کارگران، از سوی رهبر معظم انقلاب به مناسبت روز کارگر عنوان شد که عده‌ زیادی از جوانان کاری ندارند و دنبال کار هم نمی‌گردند و باید به آنها آموزش داده شود. در این زمینه در دنیا افرادی هستند که بدون شغل و انگیزه و مهارت هستند که معمولاً در سنین 12 تا 16 سال قرار دارند. در دنیا در شهرهایی مانند کیت زانیا، درست کرده‌اند که 200 مورد از شغل‌های واقعی در آن در اندازه‌های دوسوم اندازه واقعی طراحی شده‌اند تا افراد بتوانند در محیط واقعی  آموزش ببینند. حسینی‌نیا گفت: تاکنون 12 هزار و 781 دوره آموزش مهارتی برگزار شده که از این تعداد 6240 دوره در بخش غیردولتی بوده است و 73 درصد این دوره‌ها برای افراد در سنین 15 تا 17 سال برگزار شده است.

 

بــــرش

ارائه آموزش مهارت به 500 هزار مددجوی کمیته امداد
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور گفت: در تفاهمنامه‌ای که کمیته امداد امام خمینی(ره) منعقد شده قرار است 500 هزار نفر از افراد مددجو بر اساس آمایش سرزمین دوره‌های مهارت‌آموزی بگذرانند. دوره‌های مراکز دولتی به‌صورت رایگان بوده و در آموزشگاه‌های خصوصی هم 50 درصد هزینه دوره در قالب مسئولیت اجتماعی کارگاه‌‌ها و 50 درصد هم توسط کمیته امداد پرداخت می‌شود، بنابراین برای افراد مددجو کاملاً رایگان خواهد بود. حسینی‌نیا درباره این سؤال که تسهیلات حساب پیشرفت و عدالت در تبصره 18 و نیز تسهیلات اشتغال در تبصره 16 قانون بودجه چه برنامه‌ای برای مهارت آموزی برای متقاضیان این تسهیلات دارید، افزود: نکته مهم این است که افرادی که وام‌های مختلف دریافت می‌کنند، باید مهارت داشته باشند که در غیر این صورت از افراد بیکار به افراد بیکار بدهکار تبدیل می‌شوند، اما اگر مهارت داشته باشند، می‌توانند شغل درآمدزایی برای خود داشته باشند.
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای اظهار داشت: هر سال بر اساس تفاهمی که با نیروهای مسلح داریم، تعدادی افراد به‌عنوان سربازمربی جذب مراکز آموزش حرفه‌ای می‌شوند و دوره امریه خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌گذرانند.
حسینی‌نیا در پاسخ به پرسش خبرنگاری که از وی پرسید؛ صدور 22 هزار مجوز برای آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای آیا همراه با نظارت خواهد بود که افرادی در این آموزشگاه‌ها، مدارک صوری ارائه نکنند، گفت: ما در دادن مجوز آسان گرفته‌ایم و نظارت‌ها را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از نظارت پیشین به نظارت پسین تبدیل کرده‌ایم و اولین اشتباه هر یک از این آموزشگاه‌های آزاد، آخرین اشتباه آنها خواهد بود و ممکن است مجوز تعدادی از آموزشگاه‌ها را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به‌دلیل عدم رعایت استانداردها لغو کنیم.

جستجو
آرشیو تاریخی