صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره چهل و چهار - ۱۰ مرداد ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره چهل و چهار - ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ - صفحه ۵

دولت سیزدهم بزرگ‏ترین تسویه بدهی تاریخ ایران را انجام داد

بدهی ایجاد شده توسط دولت روحانی در تاریخ ایران بی‏سابقه بود

 

 

محمدباقر نوبخت، رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه در صفحه شخصی خود مدعی شده است: «با انتشار 311.5 هزار میلیارد تومان اوراق مالی، دولت سیزدهم در کمتر از دو سال بیش از 8 سال فعالیت دولت‏های یازدهم و دوازدهم، انواع اوراق مالی برای کسب درآمد منتشر کرد.»
در پاسخ به این ادعای سطحی آقای نوبخت، در ادامه نکاتی خواهد آمد:
مقایسه ریالی انتشار اوراق با توجه به میزان تورم و کاهش ارزش پول ملی در سال‏های اخیر که بخش عمده‏ای از این افت پول ملی نیز در دولت روحانی اتفاق افتاده است، امری غیرعلمی و اشتباه است. در مثالی ساده این موضوع برای همه مردم قابل درک است که مثلاً ارزش 10 میلیون تومان در سال 1392 بسیار بیشتر از 10 میلیون تومان در سال 1402 است. بنابراین ذکر میزان ریالی انتشاراوراق و مقایسه آن با رقم ریالی دولت قبل، از اساس اشتباه است.
اگر برمبنای منطق نوبخت بخواهیم عملکرد دولت سیزدهم را در حوزه اوراق ریالی بررسی کنیم، دولت سیزدهم بزرگ‏ترین تسویه بدهی‏های تاریخ ایران را انجام داده و در دو سال اخیر 270.4 هزار میلیارد تومان اوراق را تسویه کرده است.

نمودار تسویه اوراق مالی
در سال‏های آینده و تا سال 1406 دولت رئیسی باید چند‏صد هزار میلیارد تومان از بدهی‏های ناشی از انتشار اوراق در دولت روحانی را تسویه کند که این موضوع حاصل عملکرد دولت روحانی و ضعف سازمان مدیریت برنامه و بودجه در دولت ایشان و شخص آقای نوبخت بوده است. اگر بخواهیم به شیوه نوبختی و ریالی این موضوع را تحلیل کنیم، می‏توان گفت بدهی ایجاد شده توسط دولت روحانی در تاریخ ایران بی‏سابقه است.
نمودار بدهی‏های مالی دولت که عمدتاً در دوره روحانی ایجاد شده است
اگر بخواهیم بر مبنای منطق اشتباه نوبخت موضوع انتشار اوراق را تحلیل کنیم، جالب است بدانید دولت روحانی تنها در سال 1399 تقریباً به اندازه کل تاریخ ایران اوراق منتشرکرده است!

نمودار میزان انتشار اوراق در هر سال
معیار مناسبت‏تر برای سنجش میزان انتشاراوراق و کیفیت عملکرد دولت‏ها در زمینه تعهدات مالی، میزان نقش اوراق در کل بودجه سالانه است. همان‏گونه که مشاهده می‏شود، در دوره دوم دولت روحانی انتشار اوراق به نحو سرسام‏آوری افزایش پیدا کرده و بخش قابل‏توجهی از کل بودجه دولت را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که در دو سال اخیر بار دیگر سهم انتشار اوراق از کل بودجه کاهش یافته و به زیر 10 درصد رسیده که این اقدام مثبت و امیدوارکننده است.
حجم انتشاراوراق مالی
خلاصه آنکه مقایسه ریالی نوبخت بین عملکرد دولت سیزدهم و دولت روحانی از اساس فاقد مبنای علمی است و بیشتر با هدف بهره‏برداری سیاسی انجام شده است و ضعف علمی ایشان را نشان می‏دهد.

رد ادعای نوبخت درباره عملکرد دولت سیزدهم در انتشار اوراق مالی اسلامی
درهمین ارتباط وزارت اقتصاد هم، ادعای محمدباقر نوبخت درباره میزان فروش اوراق مالی اسلامی در دولت سیزدهم بیش از میزان انتشار اوراق در دولت‏های یازدهم و دوازدهم را رد کرد.
به گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به ادعای محمدباقر نوبخت درباره عملکرد دولت سیزدهم در انتشار اوراق مالی اسلامی اعلام کرد:
«مجموع مبالغ انتشار اوراق مالی اسلامی در دولت‏های یازدهم و دوازدهم مبتنی بر ظرفیت‏های قانونی، از سال 1392 تا تاریخ 14مرداد ماه سال 1400 (زمان تحلیف رئیس جمهوری در مجلس شورای اسلامی) حدود 531 هزار میلیارد تومان و در مقابل مبلغ انتشار اوراق مالی اسلامی در چارچوب ظرفیت‏های قانونی، از زمان شروع به کار دولت سیزدهم (از 14 مرداد ماه سال 1400) تا پایان سال 1401، معادل 306 هزار میلیارد تومان است.»
همچنین فقط در سال 1399 حدود 200 همت انتشار اوراق داشتند که 25 درصد کل درآمدهای دولت بود در حالی که سهم انتشار اوراق در سال گذشته 10 درصد بود که وابستگی کمتری است، همچنین استقراض تنخواه خزانه از بانک مرکزی هم از 50 همت در سال پایانی دولت به صفر رسیده است.
گفتنی است؛ محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت دوازدهم اخیراً در توئیتی ادعا کرد که با انتشار 311.5 هزار میلیارد تومان اوراق مالی، دولت سیزدهم در کمتر از دوسال بیش از 8 سال فعالیت دولت‏های یازدهم و دوازدهم، انواع اوراق مالی منتشر کرد.

جستجو
آرشیو تاریخی