صفحات
  • صفحه اول
  • رویداد
  • گفت و گو
  • کلان
  • انرژی
  • راه و شهرسازی
  • بازار سرمایه
  • بازار
  • بین الملل
  • صنعت و تجارت
  • تاریخ شفاهی
  • کشاورزی
  • کار و تعاون
  • صفحه آخر
شماره چهل و شش - ۱۵ مرداد ۱۴۰۲
روزنامه ایران اقتصادی - شماره چهل و شش - ۱۵ مرداد ۱۴۰۲ - صفحه ۶

جبران عقب‏ماندگی در تأمین آب روستاهای کشور در دولت سیزدهم

تلاش برای رساندن آب سالم و پایدار به مردم روستاهای کشور یکی از اهداف وزارت نیرو در دولت سیزدهم است که برای تحقق آن جهاد آبرسانی تشکیل شد

تعداد زیادی از روستاهای کشور به دلایل متعدد از دسترسی به آب سالم و پایدار محروم مانده بودند که دولت سیزدهم و وزارت نیرو برای جبران این عقب‏ماندگی‏ها اقدامی جهادی را با عنوان جهاد آبرسانی آغاز کرد تا چهره محرومیت آبی را از روستاها بزداید.
تلاش برای رساندن آب سالم و پایدار به مردم روستاهای کشور یکی از اهداف وزارت نیرو در دولت سیزدهم است که برای تحقق آن جهاد آبرسانی تشکیل شد.
جهاد آبرسانی طرحی برای رساندن آب به روستاهایی است که یا فاقد آب سالم بهداشتی و یا نیازمند بازنگری در تأسیسات آبرسانی هستند، طرحی که به وسعت روستاهای ایران برای رفع تشنگی روستاها تدوین و اجرا شده است.
بر این اساس همان روزهای نخست آغاز به‏کار دولت سیزدهم و در نخستین جلسه رسمی وزارت نیرو (سال 1400) ایجاد مرکزی برای سرعت دادن به امر آبرسانی روستایی در دستور کار قرار گرفت و به‏این‏ترتیب مرکز جهاد آبرسانی روستایی در ستاد وزارت نیرو شکل پیدا کرد.
مرکزی که با توجه به اهمیت آن تبدیل به شورای جهاد آبرسانی روستایی شده است. ویژگی خاص این شورا آن است که علاوه بر دست‏اندرکاران بخش دولت، از توان نیروهای جهادی و ایران هم برای ایجاد تحول در امر آبرسانی به روستاها و مناطق محروم هم بهره برده شود.
هدف ایجاد این شورا تحولی نو در امر آبرسانی به روستاها با هم‏افزایی است.
انعقاد تفاهمنامه با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) برای آبرسانی به 10 هزار روستای دارای تنش آبی و مبادله قرارداد عملیات اجرایی برای آبرسانی به 7 هزار و 138 روستا در فاز اول از جمله اقدام‏های این شورا است که آبرسانی به 10 هزار روستا از مهم‏ترین گام‏های این شورا است.
روستاها و مناطق مختلف با توجه به گستردگی جغرافیایی کشور و پراکندگی به‏منظور آبرسانی، اولویت‏بندی و روستاها بر اساس مشکل تأمین آب شرب، مشکل کیفی آب شرب و نیز محدودیت در شبکه توزیع طبقه‏بندی شدند.
پس از این ظرفیت‏های اجرای این طرح در روستاها شناسایی شده با توجه به اینکه موضوع خیرین مدرسه‏ساز طی سال‏های سال در کشور به‏عنوان یک ظرفیت بالقوه وجود داشته و با الگوگیری از این امر مجمع خیرین آبرسان کشور نیز شکل گرفت.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه آب در ایران علاوه بر اینکه امری حیاتی است، مقدس و ارزشمند نیز شمرده می‏شود، بر همین اساس خیرین در این زمینه ورود چشمگیری یافتند و با مشارکت آنان پروژه‏ها و طرح‏های خوبی به‏منظور آبرسانی به مناطق مختلف کشور رقم خورد.
اکنون سرعت اجرای کار در استان‏های سیستان و بلوچستان، کرمان، گلستان و گیلان بسیار بالاست و در برخی استان‏ها مانند زنجان مرحله نخست کار روبه‏اتمام است.
طرح جهاد آبرسانی در ابتدا مقرر بود برای 10 هزار روستا عملیاتی شود که قرارداد اجرایی آن با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) برای هفت هزار روستا عملیاتی شد.
اکنون این 10 هزار روستا به 16 هزار روستا هدف‏گذاری شده تا بخش بیشتری از مردم روستایی و مناطق محروم از آب سالم و پایدار برخوردار شوند.
بیش از 2 هزار روستا تا کنون از محل قرارداد محرومیت‏زدایی، خیران آبرسان و طرح‏های ملی آبرسانی شده‏اند. پیشرفت کار در برخی روستاها به بالای 70 درصد رسیده و بزودی مرحله دوم کار در این روستاها انجام می‏شود.
گرچه طرح جهاد آبرسانی به‏سرعت در حال اجراست؛ اما تنش آبی همچنان وجود دارد و باید طرح به 90 درصد روستاها دست یابد.
رئیس مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو با بیان اینکه از جبهه‏های مختلف توسط قرارگاه امام حسن مجتبی(ع)، قرارگاه خاتم الانبیا و خیران آبرسان کار در حال انجام است، خاطرنشان کرد: سرعت اجرا در این مرحله خوب ارزیابی می‏شود.
میثم جعفرزاده گفت: اکنون یک منظومه جهادی برای آبرسانی روستایی ایجاد شده که گستره آن کل کشور را در برمی‏گیرد.
وی ادامه داد: براین‏اساس اکنون هیچ استانی نیست که کار جهاد آبرسانی در آن فعال نباشد.
بنا بر جدیدترین گزارش بانک جهانی که بر اساس شاخص‏های توسعه جهانی تعریف شده است، ایران در حوزه دسترسی به آب شرب در بخش شهری و روستایی در جهان و میان کشورهای منطقه در صدر جدول قرارداد؛ به‏طوری‏که درصد دسترسی به آب شرب شهری و روستایی در ایران به ترتیب برابر با 99.83 و 82 درصد است. این در حالی است که این شاخص‏ها به همین ترتیب در جهان اعداد 85.7 و 59.6 درصد و در میان کشورهای خاورمیانه 83.2 و 69.5 درصد را به خود اختصاص داده است.

 

جستجو
آرشیو تاریخی